Најновије

Скупштина није место за јефтине политичке поене Посланичка група

 

Уважена председнице Народне скупштине,

поштована председнице Владе Републике Србије,

поштовани први потпредседниче Владе,

министре спољних послова.

Знате, Димитрије Љотић је говорио да нама требају борци, а не гласачи. То је данас господин, ако тако могу да кажем, Бошко Обрадовић и показао, да кроз овај инцидент заправо још једном потврђује да трага за начином како да без избора дође до власти и привилегије. Желим да честитам, пре свега, председници Народне скупштине на начин на који је одреаговала, али и свим народним посланицима на једном достојанственом начину на који су одреаговали на овакав инцидент. Иначе, на овакве инциденте, којима се само тежи и који имају за циљ да се дође до медијске пажње и неких јефтиних политичких поена, управо овако и треба одреаговати.

Да се вратим на оно што је тема данашњег скупштинског заседања. Ми сматрамо да је Србија остварила изванредне резултате у борби против негативних последица вируса. Државно руководство, на челу са председником Републике, председницом Владе, целокупна Влада Републике Србије, целокупна здравствена струка јесу одрадили један озбиљан и важан посао. Резултати тог посла су видљиви и препознатљиви и захваљујући тим резултатима ову фазу смо успели да пребродимо. Међутим, у наредној фази, нажалост, Корона ће и даље бити присутна у нашим животима. Државно руководство, као што је и рекао први потпредседник Владе и министар спољних послова, је показало да има и способност и спремност и знање да управља кризом и да управља у кризним ситуацијама. Као што сам говорио пре неколико дана, реаговало се брзо, реаговало се далеко брже у односу на неке државе. Јесу нам врло често замерали да су неке мере које увеле Влада Републике Србије оштре, а онда су и поједине државе ЕУ користиле потпуно идентичне мере, јер шта то може да буде толико строго ако имате цену људског живота? На једној страни имате цену људског живота, на другој страни имате, како кажу, некакве претеране мере, ваљда, у таквим околностима увек бирате да сачувате људски живот. Немогуће је да имате 100% слободу кретања и да имате могућност да у оваквим околностима сачувате 100% људске животе.

Оно што је важно и што је показао овај период који је иза нас – систем функционише када је најтеже, а имамо, као што је то и председница Владе у уводном излагању рекла, добре економске резултате и добре економске показатеље. Успео се избећи онај најгори сценарио који се десио у неким државама, нажалост, попут Италије и Шпаније, управо захваљујући ригидним и ригорозним мерама које је увела Влада Републике Србије. Тачно је да је овај период тешко пао једном броју грађана, и то је за нас у потпуности разумљиво, али важно је да, и ја сам убеђен да то грађани схватају, ово је била борба за људске животе. Ми увек треба да се сећамо оних који су преминули, да изразимо саучешће породицама преминулих током овог периода, али, такође, увек треба да се сећамо и тога и да се сетимо тога колико је људских живота сачувано. Логично је да је било и нестрпљења, логично је да је било и страха, јер страх је природна појава, али ово је била борба за будућност Србије. У таквим околностима и у таквој ситуацији никада никога нећете моћи у потпуности да задовољите, али важан је исход, а исход је позитиван и то је оно што је суштински најважније. Велико хвала за дисциплиновано, одговорно и озбиљно понашање наших грађана, пре свега, уз дужно поштовање свих грађана, али пре свега мислим на старију популацију. Србија је показала да онда када је солидарна и јединствена да је најјача, заправо Србија је увек јака онда када је јединствена. Као што је председница Владе Републике Србије рекла, испуњени су епидемиолошки услови да се укине ванредно стање. То што се укида ванредно стање не значи да ће неке мере бити стављене ван снаге, то просто није ни логично, ни природно. Шта то значи? То опет захтева један висок степен наше личне одговорности и одговорности грађана у наредном временском периоду, управо да не би дошло до ширења пандемије. Потребан је степен личне одговорности, али оно што желим још једном посебно да истакнем, јесте да и председник Републике и Влада Републике Србије и целокупан здравствени систем у периоду који је иза нас, који није био ни мало лак, веома тежак, показали су спремност да доносе тешке одлуке у тешком временском периоду и оно што је суштински најважније, да буду уз свој народ онда када је тешко.

Врло често се постављало питање од стране појединих опозиционих политичких странака, не мислим на све, кажем, од стране појединих опозиционих политичких странака, питање одговорности. Ја постављам питање – шта је то одговорност председника, Владе, свих министара, ако не да онда када је тешко буду уз свој народ? Критика је увек било и биће, шта год да се урадило имали би критике од стране опозиције, да је председник радио од куће, да је Влада затворила зграду и није функционисала, сачекала да се заврши ванредно стање, опет би имали критике. Они који су покушавали да током ове пандемије политички профитирају најбоље говоре о себи, говоре о свом моралном, политичком и људском карактеру. То је нехумано, то је лицемерно и то је неморално и немам више ни једну другу реч да кажем за такав вид понашања. 

Имамо нову ситуацију покушаја политичког профитерства. У 20 часова, уместо сви да изађемо и да, ако ништа друго, бар аплаузом поздравимо хероје Србије, здравствене раднике, пре свега, али и све оне који су учествовали и који су допринели да систем у веома тешким околностима функционише, имамо политичке пијавице које су се прикачиле у 20.05 часова и покушали и покушавају да на тај начин политички профитирају. Сада, замислите каква је одговорност политичара из редова опозиције, из једног дела опозиције, најважније у овом тренутку за њих је ко је патентирао то, ко је патентирао изум да се лупа у шерпе? Потребан је био висок степен интелигенције да би неко нешто такво патентирао. Али, ја сам потпуно убеђен, један део грађана не лупа из политичких разлога, мањи део грађана лупа из политичких разлога и то апсолутно није спорно, Србија је слободна земља и свако има право да протествује, то је легитимно право сваког грађанина, да на тај начин изрази своје став било да је политичке природе, било неке друге природе, све док то не угрожава право других, све док то не угрожава функционисање државе и све док је то у складу са законом. Мали број, у то сам потпуно убеђен грађана лупа у шерпе из политичких разлога. Један део лупа зато што вероватно не схвата још увек мере, сматра да су мере преоштре иако је то био једини одговоран и озбиљан приступа, један део из страха, а страх је природна појава и то свакако треба разумети. А онај мањи део, вероватно лупа из политичких разлога. У заблуди су ови квази лидери опозиције који сматрају да је то њихова политичка подршка, али нека их, нека живе у заблуди. Са друге стране, ако и лупају из политичких разлога. Кажу, лупају против диктатуре. Ако и лупају из политичких разлога и ако подржавају те квази политичаре и квази лидере опозиције, па чекајте против чега лупају и за шта лупају. Лупају за бојкот? Демократија се у Србији остварује на изборима и једино избори могу да промене политички курс Србије, ништа друго. Ја не знам другачији начин, улица свакако не. Та политичка прошлост из 2000. године се више никада у Србији неће вратити. Али, кажем, нека их нека живе у заблуди. Када немате политику, када немате политичке идеје, када немате програм, онда покушавате да кроз инцидентне ситуације као што је ова данас дођете до медијске пажње и покушате да политички профитирате. Најбољи одговор на такав вид и такав начин понашања у четвртак су управо том делу опозиције дали грађани Србије, пензионери који су шетали онда када су они одлучили да мимо закона организују некакав протест испред Народне скупштине Републике Србије. Није потребно ништа више ми да кажемо, осим тога од онога што су сами грађани у том тренутку поручили тим представницима опозиције.

Желим да изразим велико задовољство када је реч о нашем здравственом систему. Мислим да је наш здравствени систем дао најбољи могући одговор на ситуацију у којој смо се нашли, да је наш здравствени систем показао и виталност и брзину прилагођавања и спремност и стручност и способност, да Србија има велики број здравствених експерата. Тачно је, ми јесмо подигли плате здравственим радницима. Данас се потврдила потпуна оправданост улагања у здравствену инфраструктуру. Председнице, мислим да у наредном временском периоду треба да размишљамо да још више подигнемо плате здравственим радницима, како би експерте задржали у Србији, и да још више улажемо управо у здравствену инфраструктуру, поучени искуством које је, надам се, иза нас. Војска и полиција су одговорно, озбиљно и посвећено радили свој посао. Унели су једну психолошку сигурност међу грађанима. Дипломатија је, господине Дачићу, обраћам се вама као министру спољних послова, показала да није само политика, да је сврха заправо заштитити грађане своје земље. То је Министарство спољних послова, заједно са председником Републике, показало. То знају грађани који су се у тренутку када је проглашена пандемија налазили ван граница наше земље. Вирус не познаје државне границе. И добро је да се увек апеловало на заједништво, добро је да се увек апеловало на заједничком деловању, на потреби заједничког деловања и на подршци.

Овај период је показао да ми када је тешко можемо да се ослонимо на две основне ствари, две суштинске ствари. Прва ствар су сопствени ресурси. Када кажем сопствени ресурси, између осталог, све оно о чему сам говорио, мислим и на пољопривреду, мислим и на пољопривреднике, јер ми смо аграрна земља, аграрна држава. Јер, да није било пољопривредника, и они су хероји данас, да није било њих, не би било снабдевености. Друга ствар јесте оно о чему сте говорили, господине Дачићу, а то су традиционално пријатељски оријентисане државе. Захваљујући спољној политици, захваљујући политици Владе, Министарства спољних послова, председника Републике, Србија је ојачала свој међународни углед и имиџ. Србија је данас постала сигуран, поуздан и стабилан партнер и захваљујући томе Србија је добила подршку и помоћ у претходном временском периоду. Не бих ја издвајао никога. Тачно је да смо очекивали да неки далеко брже одреагују у односу на тренутак када су одреаговали, али да не бих критиковао, да не бих био погрешно протумачен, желим само да упутим захвалност свима. Велика захвалност, наравно, и новинарима, који су у једном тешком временском периоду, тешким околностима, заиста професионално радили свој посао. Жао ми је што су прошли кроз једну тортуру од стране једног дела опозиције, што су у овом тешком периоду морали опет да слушају квалификације да их деле на оне који су новинари, оне који нису новинари, на оне подобне и на неподобне, уместо да имају велико поштовање за људе који у тешким околностима професионално и стручно обављају свој посао. Јер, извините, информација у данима иза нас је за грађане Србије била од изузетне важности и значаја.

Настављамо тамо где сте стали, као што сте рекли. Мислим да су три ствари суштински најважније. Прва ствар је висок степен личне одговорности. Морамо да наставимо да се понашамо одговорно, озбиљно, дисциплиновано, рационално, да поштујемо препоруке струке, да би сачували животе. Друга ствар јесте економија, сачувати српску привреду. Србија никада није била економски стабилнија и јача. Морамо да сачувамо фискална достигнућа која смо постигли у претходном временском периоду захваљујући реформском курсу Владе Републике Србије, да на прави начин користимо бенефите из свега тога у периоду који је пред нама, да прихватимо све оно што јесу подстицаји који могу да омогуће раст и развој. Ево, грађевина је кренула. Кренуло се са инфраструктуром. Нема економског без инфраструктурног развоја, и то је јако добро. Мере Владе Републике Србије управо су усмерене ка најугроженијим категоријама. Дакле, сачувати ниво запослености, сачувати српску привреду, пре свега приватни сектор који је будућност и сачувати егзистенцију и животни стандард грађана. Кажу – Вучић и Влада не разумеју привреду. Добро је да постоји разлика између нас и тог дела опозиције. Јер, за нас је коначан циљ да ојачамо српску привреду и да задржимо да Србија остане финансијски стабилна и јака, а не да нађемо пут како да дођемо до енормног и личног богаћења. Трећа ствар која је важна јесу избори. Ту се у потпуности слажемо. Наш став је – нема одлагања избора. Врло је важно да се избори одрже што пре. Слушали смо предлоге појединих опозиционих посланичких група. Најпре су говорили током пандемије да власт користи пандемију да би одложила изборе, да би реализовала политичке циљеве. А онда су се залагали за одлагање избора. А при свему томе се залажу за бојкот. То ми баш и није најјасније. Месецима су нас заваравали, и нас и јавност, правили фарсу, некакве изборне услове, изборне захтеве, иако су јако добро знали да једино што им преостаје као очајнички и губитнички потез је бојкот и ништа друго, приказујући себе као европејце, патриоте, демократе. Нити су европејци, нити су патриоте, нити су демократе. Позивајући своје пријатеље из Европског парламента, па, ево, и госпођа Фајон и господин Билчик су нашли за сходно пре неколико дана да нам кажу како парламент треба да функционише. Једна новинарка ме питала – како то коментаришете? Ја сам рекао – не осећам апсолутно никакву потребу да то коментаришем, али ми је драго да су и господин Билчик и госпођа Фајон коначно схватили да у Србији постоји парламент, као највиши орган законодавне власти и да ниједног тренутка разговоре које смо водили месецима нису имали разлога да воде у хотелским лобијима, него управо у институцијама система, управо у парламенту. Хвала им што мисле о Србији, али ми ћемо наставити да радимо у најбољем интересу наших грађана.

И на самом крају, само још неколико ствари. Жао нам је сваког детета у Србији, морам то да кажем. Жао нам је сваког детета у Србији. О томе смо више пута говорили. Али, деца и сузе постају део политичке кампање. Мислим да морамо да се бавимо узроком свега онога што се дешавало од самог почетка. Од самог почетка смо говорили да мањак политичке моћи, мањак политичког утицаја, доводи до најпримитивнијег могућег понашања и да то правазилази више границе политичког вокабулара. Када немате идеју, када немате програм, када немате људе који су гарант за реализацију тог програма, онда користите инциденте. Ко је први користио децу? Ко је први користио патенте? Ја сам о томе говорио пре неколико месеци овде у парламенту. Даме и господо посланици, ово су фотографије. Ове фотографије, овде сте и ви, господине Дачићу, са вашим сином, овде је и председник Републике са својим сином, нажалост, ове фотографије нису избацили и нису направили представници владајуће коалиције. Ово је учинио неко други. Немојте данас да очекујете сажаљење јер вашу децу нико није ниједног тренутка прозвао. Од политичара се очекују решења. Када сте улазили у политику, нисте питали своју децу. Грађани од политичара очекују решења, а не сажаљења. Ако сте желели нешто да промените, онда сте требали да кажете – Бошко Обрадовићу, упути извињење председници Народне скупштине што си физички насрнуо на њу, упутите извињење што сте физички насрнули на новинаре телевизије “Пинк”, упутите извињење што сте физички насрнули на председника Административног одбора. Сергеју Трифуновићу, упути извињење на начин како си се обратио пензионерима. Е, онда би били другачији од других. Овако, немојте да покушавате да изазовете сажаљење код грађана, јер то више не пролази, та политичка магла не пролази.

Што се тиче вакцинације, господине Дачићу, ми смо против политизације, као што сте и рекли, читаве приче. Вакцина мора бити међународно верификована. Вакцина мора да буде опште прихваћена, ефикасна и безбедна и то није никаква теорија завере, то је живот. На самом крају имам неколико питања – Имају ли, господине Дачићу, ЕУ, малопре сте о томе говорили, имају ли ЕУ и УН, мени је драго да је председница Владе учествовала у донаторској конференцији и да је Србија уложила два милиона евра у вакцину, поносни смо на то, заиста, али имају ли ЕУ и УН јединствен приступ куда даље? Шта је пут? Којим то путем треба да идемо даље? Јер, као што сам рекао, корона ће бити присутна и у наредној фази у нашим животима. Следећа ствар, хоће ли се после пандемије мењати спољна политика Србије и како ће све ово функционисати на једном глобалном плану? Захваљујем још једном.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.