Најновије

Живот се мора вратити у нормалне токове Посланичка група

Звонимир Стевић народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је изменама закона о заштити становништва од заразних болести и изменама изборних закона.

Овога пута избори ће се одржати у нешто другачијим условима, али ми морамо да научимо да живимо са вирусом који свакако није потпуно нестао, односно да у дужем временском периоду поштујемо још један број мера којима се штити здравље од заразних болести, односно спречава могућност даље ширења епидемије. То не значи да живот треба да стане. Морамо наставити све активности које су прекинуте појавом пандемије

 

Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, уважене колеге посланици.

Након укидања ванредног стања уведеног 15. марта због пандемије Коронавируса Србија се полако враћа у редовне животне токове. Ово наравно не значи да су све мере опреза и даље заштите престале да важе. И даље се морамо придржавати важећих мера које треба да онемогуће евентуално продужавање епидемије.

Искористио бих прилику да похвалим рад Владе Републике Србије, председника Републике и наших медицинских стручњака који су предузели озбиљан пакет мера којима се Србија веома успешно изборила са пандемијом Ковида 19 која је захватила читав свет, изазвала огромне људске губитке. Србија је, иако мала земља постигла успешније резултате од много развијенијих и економски снажнијих држава. Такав резултат потврђује квалитет нашег здравственог система који је социјално одговоран и пред којим сваки грађанин има исти третман у лечењу овог вируса.

У овој борби против готово непознате заразне болести Србија је имала пријатеље. Још више је учврстила пријатељство са својим традиционалним пријатељима Кином и Русијом, које су нам упутиле велику помоћ иако су и саме погођене овом пандемијом. Хвала вам на томе, хвала и свим осталим земљама које су нам помагале својим донацијама, као и оним земљама које су нам омогућиле набавку медицинске опреме. Ова помоћ је потврда да је Србија својом спољном политиком обезбедила стабилан међународни положај и углед. 

То је у току ове пандемије потврдила и активност Министарства спољних послова које је у сарадњи са многим државама света успело да организује повратак преко 15.000 наших грађана из великог броја земаља широм света. Такође, Министарство спољних послова је организовало повратак страних грађана који су се затекли у Србији у време пандемије, у њихове матичне земље. Од многих земаља наш министар спољних послова добио је писмо захвалности. 

Посебно би искористио ову прилику да се захвалим Министарство здравља као и свим здравственим радницима, лекарима, медицинским техничарима и свом немедицинском особљу у нашем здравственом систему који су ризикујући своје здравље, чак и своје животе спашавали животе грађана многи од њих су изгубили своје животе. Међу лекарима је био и доктор Лазић из нишког клиничког центра који је доказани стручњак, а изнад свега велики патриота коме наша држава треба да се постхумно одужи јер је он херој данашњице.

Посебно бих истакао значај борбе са Ковидом наших здравствених радника на КиМ. Ми са КиМ смо говорили да смо у двострукој изолацији јер је део српског народа јужно од Ибра који живи у енклавама изолован већ пуних 20 година. Захваљујем се и свим осталим радницима захваљујући којима смо у данима изолације могли да се нормално снабдевамо и живимо. Овде мислим на продавце, на апотекаре, на Црвени Крст, на све волонтере, на градску чистоћу, на наше пољопривредне произвођаче, на градски превоз, таксисте и све остале који су даноноћно радили у току ванредног стања.

Подсетио бих да смо на прошлој седници усвојили Одлуку о престанку ванредног стања и закон којим је 11. мај означен као дан када ће се наставити изборне радње које су прекинуте даном увођењем ванредног стања, јер избори расписани пре увођења ванредног стања морају да се окончају у складу са законом. 

Овога пута избори ће се одржати у нешто другачијим условима, али ми морамо да научимо да живимо са вирусом који свакако није потпуно нестао, односно да у дужем временском периоду поштујемо још један број мера којима се штити здравље од заразних болести, односно спречава могућност даље ширења епидемије. То не значи да живот треба да стане. Морамо наставити све активности које су прекинуте појавом пандемије. Морамо, дакле, да завршимо започете изборе, јер је ту у складу и са законом и са Уставом. 

Када су у питању предлози изборних закона са данашњег дневног реда, рекао бих да они нуде једно практично решење, а то је да потписе бирача који желе да подрже одређене локалне, покрајинске или парламентарне листе осим јавних бележника и суда сада могу оверавати и локалне, односно градске управе. То ће олакшати овај изборни поступак у овом периоду када због Ковида-19 још увек морамо да поштујемо мере социјалне дистанце како би се становништво заштитило од епидемије давањем законског овлашћења општинским и градским управама да оверавају потписе бирача.

Ово даје још једну могућност свим заинтересованим странкама и коалицијама које то нису учиниле до увођења ванредног стања да предају своје изборне листе уз бржу оверу потписа бирача. Дакле, избори ће се одржати у складу са законским роковима које ће због ванредног стања ревидирати изборне комисије на свим нивоима на којима се избори спроводе.

Ову прилику користим такође да се захвалим министру Ружићу и министарству на чијем је челу, који су предлагачи измена изборних закона и зато што су током ванредног стања били у сталној комуникацији са локалним самоуправама препознавали и решавали све потребе и проблеме, а својим пројектима подршке локалној самоуправи значајно допринели унапређењу ефикасности рада локалних органа власти и инспекцијских служби. 

Такође, треба истаћи огроман допринос Министарства државне управе и локалне самоуправе у ажурирању Јединственог бирачког списка који је свакако важан услов за спровођење демократских и фер избора. 

На крају оно што је важно рећи, а имајући у виду овај тренутак и дешавања, па и понашање одређених опозиционих лидера као што је данас био случај и где се ја придружујем свим колегама који су осудили начин и скандалозно понашање, господина Бошка Обрадовића. Поједини представници дела опозиције, они који би да не буде избора али да дођу на власт, јесте да сви имају прилику да учествују на изборима уколико прикупе потребан број потписа бирача и да се власт осваја на изборима.

Уз констатацију да се овим законским решењима  унапређује изборни процес желим да кажем да ће посланичка група СПС у дану за гласање подржати овај сет закона. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.