Život se mora vratiti u normalne tokove Poslanička grupa

Zvonimir Stević narodni poslanik Socijalističke partije Srbije govorio je izmenama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i izmenama izbornih zakona.

Ovoga puta izbori će se održati u nešto drugačijim uslovima, ali mi moramo da naučimo da živimo sa virusom koji svakako nije potpuno nestao, odnosno da u dužem vremenskom periodu poštujemo još jedan broj mera kojima se štiti zdravlje od zaraznih bolesti, odnosno sprečava mogućnost dalje širenja epidemije. To ne znači da život treba da stane. Moramo nastaviti sve aktivnosti koje su prekinute pojavom pandemije

 

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, uvažene kolege poslanici.

Nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog 15. marta zbog pandemije Koronavirusa Srbija se polako vraća u redovne životne tokove. Ovo naravno ne znači da su sve mere opreza i dalje zaštite prestale da važe. I dalje se moramo pridržavati važećih mera koje treba da onemoguće eventualno produžavanje epidemije.

Iskoristio bih priliku da pohvalim rad Vlade Republike Srbije, predsednika Republike i naših medicinskih stručnjaka koji su preduzeli ozbiljan paket mera kojima se Srbija veoma uspešno izborila sa pandemijom Kovida 19 koja je zahvatila čitav svet, izazvala ogromne ljudske gubitke. Srbija je, iako mala zemlja postigla uspešnije rezultate od mnogo razvijenijih i ekonomski snažnijih država. Takav rezultat potvrđuje kvalitet našeg zdravstvenog sistema koji je socijalno odgovoran i pred kojim svaki građanin ima isti tretman u lečenju ovog virusa.

U ovoj borbi protiv gotovo nepoznate zarazne bolesti Srbija je imala prijatelje. Još više je učvrstila prijateljstvo sa svojim tradicionalnim prijateljima Kinom i Rusijom, koje su nam uputile veliku pomoć iako su i same pogođene ovom pandemijom. Hvala vam na tome, hvala i svim ostalim zemljama koje su nam pomagale svojim donacijama, kao i onim zemljama koje su nam omogućile nabavku medicinske opreme. Ova pomoć je potvrda da je Srbija svojom spoljnom politikom obezbedila stabilan međunarodni položaj i ugled. 

To je u toku ove pandemije potvrdila i aktivnost Ministarstva spoljnih poslova koje je u saradnji sa mnogim državama sveta uspelo da organizuje povratak preko 15.000 naših građana iz velikog broja zemalja širom sveta. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova je organizovalo povratak stranih građana koji su se zatekli u Srbiji u vreme pandemije, u njihove matične zemlje. Od mnogih zemalja naš ministar spoljnih poslova dobio je pismo zahvalnosti. 

Posebno bi iskoristio ovu priliku da se zahvalim Ministarstvo zdravlja kao i svim zdravstvenim radnicima, lekarima, medicinskim tehničarima i svom nemedicinskom osoblju u našem zdravstvenom sistemu koji su rizikujući svoje zdravlje, čak i svoje živote spašavali živote građana mnogi od njih su izgubili svoje živote. Među lekarima je bio i doktor Lazić iz niškog kliničkog centra koji je dokazani stručnjak, a iznad svega veliki patriota kome naša država treba da se posthumno oduži jer je on heroj današnjice.

Posebno bih istakao značaj borbe sa Kovidom naših zdravstvenih radnika na KiM. Mi sa KiM smo govorili da smo u dvostrukoj izolaciji jer je deo srpskog naroda južno od Ibra koji živi u enklavama izolovan već punih 20 godina. Zahvaljujem se i svim ostalim radnicima zahvaljujući kojima smo u danima izolacije mogli da se normalno snabdevamo i živimo. Ovde mislim na prodavce, na apotekare, na Crveni Krst, na sve volontere, na gradsku čistoću, na naše poljoprivredne proizvođače, na gradski prevoz, taksiste i sve ostale koji su danonoćno radili u toku vanrednog stanja.

Podsetio bih da smo na prošloj sednici usvojili Odluku o prestanku vanrednog stanja i zakon kojim je 11. maj označen kao dan kada će se nastaviti izborne radnje koje su prekinute danom uvođenjem vanrednog stanja, jer izbori raspisani pre uvođenja vanrednog stanja moraju da se okončaju u skladu sa zakonom. 

Ovoga puta izbori će se održati u nešto drugačijim uslovima, ali mi moramo da naučimo da živimo sa virusom koji svakako nije potpuno nestao, odnosno da u dužem vremenskom periodu poštujemo još jedan broj mera kojima se štiti zdravlje od zaraznih bolesti, odnosno sprečava mogućnost dalje širenja epidemije. To ne znači da život treba da stane. Moramo nastaviti sve aktivnosti koje su prekinute pojavom pandemije. Moramo, dakle, da završimo započete izbore, jer je tu u skladu i sa zakonom i sa Ustavom. 

Kada su u pitanju predlozi izbornih zakona sa današnjeg dnevnog reda, rekao bih da oni nude jedno praktično rešenje, a to je da potpise birača koji žele da podrže određene lokalne, pokrajinske ili parlamentarne liste osim javnih beležnika i suda sada mogu overavati i lokalne, odnosno gradske uprave. To će olakšati ovaj izborni postupak u ovom periodu kada zbog Kovida-19 još uvek moramo da poštujemo mere socijalne distance kako bi se stanovništvo zaštitilo od epidemije davanjem zakonskog ovlašćenja opštinskim i gradskim upravama da overavaju potpise birača.

Ovo daje još jednu mogućnost svim zainteresovanim strankama i koalicijama koje to nisu učinile do uvođenja vanrednog stanja da predaju svoje izborne liste uz bržu overu potpisa birača. Dakle, izbori će se održati u skladu sa zakonskim rokovima koje će zbog vanrednog stanja revidirati izborne komisije na svim nivoima na kojima se izbori sprovode.

Ovu priliku koristim takođe da se zahvalim ministru Ružiću i ministarstvu na čijem je čelu, koji su predlagači izmena izbornih zakona i zato što su tokom vanrednog stanja bili u stalnoj komunikaciji sa lokalnim samoupravama prepoznavali i rešavali sve potrebe i probleme, a svojim projektima podrške lokalnoj samoupravi značajno doprineli unapređenju efikasnosti rada lokalnih organa vlasti i inspekcijskih službi. 

Takođe, treba istaći ogroman doprinos Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u ažuriranju Jedinstvenog biračkog spiska koji je svakako važan uslov za sprovođenje demokratskih i fer izbora. 

Na kraju ono što je važno reći, a imajući u vidu ovaj trenutak i dešavanja, pa i ponašanje određenih opozicionih lidera kao što je danas bio slučaj i gde se ja pridružujem svim kolegama koji su osudili način i skandalozno ponašanje, gospodina Boška Obradovića. Pojedini predstavnici dela opozicije, oni koji bi da ne bude izbora ali da dođu na vlast, jeste da svi imaju priliku da učestvuju na izborima ukoliko prikupe potreban broj potpisa birača i da se vlast osvaja na izborima.

Uz konstataciju da se ovim zakonskim rešenjima  unapređuje izborni proces želim da kažem da će poslanička grupa SPS u danu za glasanje podržati ovaj set zakona. Hvala vam.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.