Бранко Ружић: Заштитна опрема за 620 инспектора Вести

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Амбасада Краљевине Норвешке и НАЛЕД, обезбедили су маске, рукавице, визире и дезинфекциона средства за 620 инспектора Тржишне, Санитарне, Здравствене инспекције и Инспектората за рад, у циљу њихове ефикасније заштите током обављања надзора.

„Пандемија COVID-19 поставила је пред нас нови, ванредни задатак сарадње привреде и инспекција ради очувања здравља грађана и стабилности тржишта. Од средине марта инспекције су обавиле око 269.000 надзора што је више него у редовном стању. Највећи терет изнеле су управо инспекције којима данас уручујемо заштитну опрему и захваљујем им што су бринули о здрављу свих нас и стабилности и снабдевености тржишта“ изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Према његовим речима, Министарство је 25. марта у сарадњи са ЕБРД и НАЛЕД-ом успоставило Контакт центар за републичке инспекције којима су грађани и привреда упутили више од 3.000 пријава за повећање цена хране и медицинске опреме, као и у области рада. Министар је истакао да су у само 12% пријава утврђене неправилности што говори о високој савесности наше привреде.

Министар је нагласио да су инспекије радиле и послове који нису надзор, али су били важни за очување здравља људи и борбу коју смо сви заједно водили. Тако су инспекције обављале послове везане за функционисање територијалних штабова за ванредне ситуације, координацију и ангажовање волонтера, учествовале у преусмеравању откупа млека и живе стоке и збрињавању животиња породицама чији су чланови били на здравственом лечењу, биле ангажоване на прибављању дозвола за кретање за поједина запослена лица, вршили службене саветодавне посете и свакодневно пружали информације како би олакшали примену мера Владе Србије.

У наредној фази пројекта акценат ће бити на реорганизацији инспекцијског система у циљу спајања инспекција са сродним делокругом рада у инспекторате, оснаживање положаја, професионализма и самосталности инспектора, као и унапређење вредновања учинка инспектора. Континуирано ће се радити и на  јачању сарадње и дијалога између привреде, регулатора и инспекција.

Донација је уручена на свечаности заједно с министром Бранком Ружићем и део је подршке у оквиру пројекта „Јачање инспекцијског, управног и судског надзора над радом инспекција у Републици Србији“ који финансира Норвешка амбасада, а спроводи НАЛЕД у сарадњи са МДУЛС.

 Извор: МДУЛС

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.