Branko Ružić: Zaštitna oprema za 620 inspektora Vesti

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ambasada Kraljevine Norveške i NALED, obezbedili su maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva za 620 inspektora Tržišne, Sanitarne, Zdravstvene inspekcije i Inspektorata za rad, u cilju njihove efikasnije zaštite tokom obavljanja nadzora.

„Pandemija COVID-19 postavila je pred nas novi, vanredni zadatak saradnje privrede i inspekcija radi očuvanja zdravlja građana i stabilnosti tržišta. Od sredine marta inspekcije su obavile oko 269.000 nadzora što je više nego u redovnom stanju. Najveći teret iznele su upravo inspekcije kojima danas uručujemo zaštitnu opremu i zahvaljujem im što su brinuli o zdravlju svih nas i stabilnosti i snabdevenosti tržišta“ izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je 25. marta u saradnji sa EBRD i NALED-om uspostavilo Kontakt centar za republičke inspekcije kojima su građani i privreda uputili više od 3.000 prijava za povećanje cena hrane i medicinske opreme, kao i u oblasti rada. Ministar je istakao da su u samo 12% prijava utvrđene nepravilnosti što govori o visokoj savesnosti naše privrede.

Ministar je naglasio da su inspekije radile i poslove koji nisu nadzor, ali su bili važni za očuvanje zdravlja ljudi i borbu koju smo svi zajedno vodili. Tako su inspekcije obavljale poslove vezane za funkcionisanje teritorijalnih štabova za vanredne situacije, koordinaciju i angažovanje volontera, učestvovale u preusmeravanju otkupa mleka i žive stoke i zbrinjavanju životinja porodicama čiji su članovi bili na zdravstvenom lečenju, bile angažovane na pribavljanju dozvola za kretanje za pojedina zaposlena lica, vršili službene savetodavne posete i svakodnevno pružali informacije kako bi olakšali primenu mera Vlade Srbije.

U narednoj fazi projekta akcenat će biti na reorganizaciji inspekcijskog sistema u cilju spajanja inspekcija sa srodnim delokrugom rada u inspektorate, osnaživanje položaja, profesionalizma i samostalnosti inspektora, kao i unapređenje vrednovanja učinka inspektora. Kontinuirano će se raditi i na  jačanju saradnje i dijaloga između privrede, regulatora i inspekcija.

Donacija je uručena na svečanosti zajedno s ministrom Brankom Ružićem i deo je podrške u okviru projekta „Jačanje inspekcijskog, upravnog i sudskog nadzora nad radom inspekcija u Republici Srbiji“ koji finansira Norveška ambasada, a sprovodi NALED u saradnji sa MDULS.

 Izvor: MDULS

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.