Најновије

Никодијевић за ТВ Пинк: Ускоро се очекује наставак рада градског парламента Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је за ТВ Пинк да сутра очекује састанак са представницима Градскoг завода за јавно здравље, који ће препоручити шта је од радова неопходно извести у сали у којој се одржавају седнице Скупштине града, како би градски одборници били безбедни.

– Град Београд се налази у специфичној ситуацији, тако да очекујем да нам у складу са могућностима које имамо препоруче мере које морамо предузети. За разлику од парламента Србије, ми имамо много мању салу и мање техничких могућности, али имамо и мање одборника. Код нас не постоји електронски систем гласања, гласа се подизањем руке, нема могућности да одборник говори са места, већ излази за говорницу, тако да техничке могућности које имамо морамо прилагодити новонасталој ситуацији. Испоштоваћемо препоруке струке и очекујем да се за 10 до 15 дана одборници врате у одборничке клупе – истакао је Никодијевић.

Према његвоим речима, живот у Београду се враћа у нормалу, али по нешто другачијим правилима којих сви морамо да се придржавамо када смо ван куће, у градском превозу, тржним центрима и на јавним местима.

– Захвални смо великом броју грађана који се придржавају мера које је донела, пре свега струка а потом и Градски штаб за ванредне ситуације. Епидемиолошка ситуација је доста боља, али то не значи да смо изашли из епидемије. Апелујемо на грађане да повећају личну одговорност како поново не би почео да се повећава број заражених – нагласио је Никодијевић.

Када су у питању Град Београд и градска предузећа, навео је да постоје два правца деловања, редовне обавезе комуналних система, али и оне обавезе које су остале из времена ванредног стања.

– „Градска чистоћа” редовно празни контејнере, чисти улице, али их и дезинфикује, као што и „Градско зеленило” одржава паркове и коси их, али се према препоруци епидемиолога дезинфикују два пута седмично. Завод за биоциде има своју редовну активност, дератизацију, али обавља и дезинфекцију улаза. Све док буде трајала епидемија, градска предузећа ће радити и те послове – казао је Никодијевић.

Говорећи о јавном градском превозу, Никодијевић је напоменуо да се у саобраћај пушта максималан број возила, али да остаје апел и препорука да превоз користе само они људи који имају радну обавезу.

– Препорука није и забрана, и захвални смо људима који се придржавају препорука које смо дали. Показало се да превоз за сада функционише веома добро јер се већина грађана придржава прописаних мера. Има довољно возила, али дешавало се да на појединим местима, где се укршта више линија саобраћаја, уочимо повећан број путника. Тако смо од јуче на 15 линија увели нових 20 аутобуса, да бисмо повећали број полазака – истакао је Никодијевић.

Како је навео, у овом тренутку је ситуација веома добра, с обзиром на мере које су прописане. Никодијевић је апеловао на грађане да буду стрпљиви наредних недеља, да се придржавају препорука које је дала струка, те изразио наду да се иде ка ситуацији која ће нас даље релаксирати када је у питању градски превоз.

Говорећи о београдским вртићима, Никодијевић је истакао да су људи испоштовали препоруку и да за сада нема великог броја деце у вртићима.

– У понедељак је у вртиће кренуло 3.000 малишана. Тај број се дневно повећава за око 200 до 300, тако да је јуче у вртићима било 4.200 деце. Према препоруци струке, не спајамо групе, имамо довољно опреме коју смо обезбедили за запослене – маске, рукавице, визире, скафандере и дезинфекциона средства, тако да су деца у вртићима асполутно безбедна – истакао је Никодијевић и додао да у градске вртиће иначе иде преко 49.000 деце.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.