Најновије

Ивица Дачић: Доста је лажи и скупљања поена на Слоби Вести

Један од људи који је са Милошевићем био у ноћи хапшења, адвокат Тома Фила, истиче да су Милошевића на брзака спаковали и продали.
Сви су се они заклињали Слоби, а онда га изручили Хагу. Чеда Јовановић је у име премијера Ђинђића и председника Коштунице потписао гаранцију приликом хапшења да Милошевић неће завршити у Трибуналу, а сви су га слагали!
Овако после скоро две деценије од изручења некадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића говори први човек социјалиста и министар спољних послова Ивица Дачић. Револтиран исповешћу председника лидера ЛДП Чедомира Јовановића, која је изазвала буру у јавности признањем да је Војислав Коштуница наводно намеравао да сруши хеликоптер којим је Милошевић пребациван у Хашки трибунал, поручује да су тројица кључних актера обећали да ће он остати у земљи, а онда га сви листом изневерили.
– Преварили су га, потписали му да неће бити изручен само да би се предао. Чеда Јовановић је то потписао у име Ђинђића и Коштунице. Доста је лажи и скупљања поена на Слоби. Није требало да руше тај хеликоптер јер није требало ни да полети. На Видовдан, вечна срамота – истиче Дачић.
Он додаје да је Милошевић испоручен противуставно и да за то још увек нико није одговарао.
– После изнуђене предаје Марија (ћерка Слободана Милошевића) била је љута. Није била за његову предају, чак је причала да му је боље да се убије него да се преда. Зато је и припуцала на Чеду. Ако он већ хоће нешто да прича, треба да разјасни свој однос са Легијом и “земунцима”. Бивши шеф оперативне групе “Поскок” Миле Новаковић тврди да је “земунски клан”, укључујући и Легију, имао дил са опозицијом и да су учествовали у 5. октобру. Значи, то је полиција утврдила када су радили на њиховом хапшењу. Потврдио је да је био велики политички притисак да се Душан Спасојевић пусти из затвора – наводи Дачић, очигледно инсинуирајући да је Јовановић због веза са “земунским кланом” био главна полуга тог притиска.

Верзију коју је јавности испричао Јовановић демантовао је некадашњи високи функционер СПС и хашки осуђеник Никола Шаиновић.
– Колико ја знам, тадашњи начелник Генералштаба Небојша Павковић позвао је Коштуницу чим је сазнао да се спрема изручење. Тражио је одобрење да присилно приземљи хеликоптер МУП којим је Милошевић пребачен до базе НАТО у Тузли, а потом у Хаг. Пилот би прво био упозорен, а ако би се оглушио, и оборен, што није била реална опција. Коштуница му је рекао: “Јавићу ти се”, али се више није јавио – објашњава Шаиновић.
Један од људи који је са Милошевићем био у ноћи хапшења, адвокат Тома Фила, истиче да су Милошевића на брзака спаковали и продали.
– Милошевић је са досовском влашћу после Петог октобра склопио договор. Тројица председника Милутиновић, Ђинђић и Коштуница потписали су да га неће слати у Хаг, да му неће дирати породицу и да му неће дирати имовину. Све су то прекршили. Те вечери сам му рекао: “Ово ти вреди за ноћас, ови људи те лажу…” Не знам да ли је неко узео паре, али сам чуо од Руса да је Милошевић продат, а не предат Хагу – посведочио је Фила.

Извор: Еспресо

фото: Танјуг