Најновије

Дачић и Лаја у телефонском разговору изразили задовољство због побољшања епидемиолошке ситуације у Шпанији и Србији Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министарком иностраних послова Краљевине Шпаније Аранћом Гонсалес Лајом.

Министар Дачић је изразио дубоко жаљење због ситуације у Краљевини Шпанији, која је једна од најтеже погођених земаља пандемијом Ковид 19 у Европи. Изразио је саучешће због великог броја преминулих грађана. Истакао је да је веома позитивно што је протеклих неколико недеља Шпанија успела да изађе из најдубље кризе и што је приметно да се целокупна здравствена слика у земљи полако поправља. Изразио је наду да ће се Шпанија што пре вратити у нормалне животне и економске токове.
Министар Дачић је информисао шпанску министарку спољних послова да је Република Србија ублажила рестриктивне мере у борби против пандемије Ковид 19, што је последица побољшања епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

Министарка Лаја је пренела да и у Краљевини Шпанији долази до постепене, али опрезне релаксације мера. Сагласили су се да по окончању кризе две земље треба да приступе интензивирању економске сарадње.

Саговорници су изразили задовољство због изузетно високог нивоа политичких односа две земље. Билатерална сарадња је оцењена као стратешка, пријатељска и без отворених питања, а карактерише је висок ниво разумевања на свим пољима, редован политички дијалог и константан тренд унапређења.

Министар Дачић захвалио је Краљевини Шпанији на принципијелној позицији непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и на подршци и заинтересованости шпанске стране за процес дијалога Београда и Приштине.

Министар је поновио да је и даље актуелан позив за посету министарке Аранће Гонсалес Лаје Републици Србији и истакао да ће по окончању пандемије Ковид 19 и након што се за то стекну услови радо бити њен домаћин у Београду.

Извор: МСП