Најновије

Дачић и Чен Бо: Стратешки односи Србије и Кине, упркос пандемији корона вируса, додатно оснажени и продубљени Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо.

Обострано је оцењено да су стратешки односи Републике Србије и НР Кине у претходним месецима, упркос специфичним условима, односно пандемији COVID-19, додатно оснажени и продубљени.

Министар Дачић је захвалио на помоћи Владе НР Кине у медицинској опреми и материјалу, упућивању тима медицинских стручњака у Републику Србију, донацији две лабораторије „Ватрено око” за тестирање на COVID-19, као и на помоћи кинеских провинција и компанија, а посебно на појединачним донацијама огромног броја кинеских грађана упућених Србији.

Амбасадорка Чен је, оцењујући као одличну сарадњу две земље у борби против COVID-19, нагласила да кинеска страна високо цени подршку и помоћ коју Србија пружа Кини, од почетка епидемије у тој земљи. Посебно је истакла значај успешне посете министра Дачића НР Кини од 25. до 28. фебруара 2020, која је била једна од ретких и прва посета једног министра спољних послова Кини у специфичним условима, односно у јеку епидемије COVID-19 у Кини, што сматрају додатном потврдом челичног пријатељства наших народа.

Саговорници су се сложили да две стране у наредном периоду треба да се фокусирају на реализацију постигнутих договора у циљу даљег јачања изванредних укупних, посебно политичких и економских односа две земље, у вези са чиме очекујемо интензивирање дијалога на свим нивоима.

Амбасадорка Чен Бо је информисала о заседању 13. Свекинеског народног конгреса, једног од најзначајнијих догађаја на политичкој сцени Кине, које је, после дужег одлагања због епидемије COVID-19, почело данас у Пекингу.

Извор: МСП