Dačić i Čen Bo: Strateški odnosi Srbije i Kine, uprkos pandemiji korona virusa, dodatno osnaženi i produbljeni Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo.

Obostrano je ocenjeno da su strateški odnosi Republike Srbije i NR Kine u prethodnim mesecima, uprkos specifičnim uslovima, odnosno pandemiji COVID-19, dodatno osnaženi i produbljeni.

Ministar Dačić je zahvalio na pomoći Vlade NR Kine u medicinskoj opremi i materijalu, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Republiku Srbiju, donaciji dve laboratorije „Vatreno oko” za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana upućenih Srbiji.

Ambasadorka Čen je, ocenjujući kao odličnu saradnju dve zemlje u borbi protiv COVID-19, naglasila da kineska strana visoko ceni podršku i pomoć koju Srbija pruža Kini, od početka epidemije u toj zemlji. Posebno je istakla značaj uspešne posete ministra Dačića NR Kini od 25. do 28. februara 2020, koja je bila jedna od retkih i prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini u specifičnim uslovima, odnosno u jeku epidemije COVID-19 u Kini, što smatraju dodatnom potvrdom čeličnog prijateljstva naših naroda.

Sagovornici su se složili da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg jačanja izvanrednih ukupnih, posebno političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, u vezi sa čime očekujemo intenziviranje dijaloga na svim nivoima.

Ambasadorka Čen Bo je informisala o zasedanju 13. Svekineskog narodnog kongresa, jednog od najznačajnijih događaja na političkoj sceni Kine, koje je, posle dužeg odlaganja zbog epidemije COVID-19, počelo danas u Pekingu.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.