Милићевић и Милановић одликовани ордењем за очување тековина антифашистичке борбе Србије Вести

На 78. годишњицу од вешања хероја Стеван Филиповића, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије Окружни одбор СУБНОР-а Колубарског округа доделио је Ђорђу Милићевићу, потпредседнику Народне скупштине, потпредседнику СПС-а и председнику ГО СПС Ваљево, и Ђорђу Милановићу, заменику председника ГО СПС Ваљево и кандидату за градоначелника Ваљева на предстојећим изборима, повеље и ордење за допринос у развијању и осавремењавању традиције ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије.

Милићевић и Милановић одали су претходно почаст и положили цвеће, у пратњи својих партијских другова, на спомен обележје младом револуционару Стевану Филиповићу, кога су са 26 година Немци обесили 22. маја 1942. године, и који је са високо подигнутим рукама и стиснутим песницама непосредно пред вешање, постао светски симбол отпора и борбе против фашизма.

Уз наглашавање да му је посебна част и привилегија што прима ово признање, јер је одрастао и политички стасао уз идеологију за коју се, између осталог, борио и Стеван Филиповић, Ђорђе Милићевић је казао да ће кроз своју партију наставити најверније и најдоследније да чува, брани, негује и поносно проноси традицију антифашистичке борбе. Јер, како је истакао, сећање на жртве не сме избледети и будућност мора увек бити упозната са херојском историјом српског народа.

“Припадам генерацији која гледа у будућност, али ћу своју идеологију увек поштовати и борити се за њу. Они који су учествовали у борбама, нама младима оставили су у наслеђе борбу за очување тековине на којима је настала модерна Европа”, поручио је Милићевић.

Он се овом приликом посебно осврнуо на амандманом који је поднео на Предлог закона о правима бораца, а којим је Равногорска споменица преименована у Антифашистичку споменицу, рекавши да није желео да прави поделе у друштву, већ да је то била његова борба за принципејлност, правичност, праведност и солидарност.

“Јавност није довољно информисана о ономе што је суштина. Реч је о закону о борцима и ја сам као народни посланик искористио своје легитимно право да Равногорска споменица, која је била предвиђена у закону, постане и формално део закона. Нисам имао намеру да правим поделе у друштву, у моментима када нам је одбрана државних и националних интереса кључна, јер је Србија јака онолико колико је јединствена. Ако је то ревизија историје, онда ја то са поносом прихватам. Има нас у Србији, који би пре ишли без главе него без образа. Са друге стране, ми смо странка која је гласала против изједначавања четника и партизана. То је наша идеологија. Странка која нема идеологију не може да има ни садашњост ни будућност. И када закон постане неправда, онда ми морамо да нађемо начин да се одупремо тој неправди. Једини начин који сам ја нашао у том тренутку, који је био легитиман и легалан, је да поденесем амандмане и да се борим за то. И драго ми је што сам имао подршку и СУБНОР-а, али и свих борачких организација”, казао је Ђорђе Милићевић и нагласио да су социјалисти поносни на црвену боју као симбол крви свих бораца за слободу, која се не поклања већ осваја.

Како је прецизирао, амандманом је тражио универзално решење, јер у историји има пуно примера где су многи пролили крв, а нису били ни за четнике ни за партизане. “Тражио сам да то буде антифашистичка споменица, јер имате пример наставника у Крагујевцу који је опалио метак да би одбранио своје ђаке. Погинуо је, а није био ни четник ни партизан. Да ли он заслужује споменицу? Заслужује апсолутно. Антифашистичка споменица ипак негује традицију свих људи који су се борили против фашизма”, појаснио је додатно Милићевић.

У делегацији СУБНОР-а која је такође одала почаст и положила цвеће на спомен обележје Стевану Филиповићу био је осамдесетдеветогодишњи Никола Кузмановић, који је 22. маја 1942. године као једанаестогодишњи дечак присуствовао вешању младог хероја.

“Ваљево је тога дана било блокирано, нико није могао да изађе. Лупала су звона и сви су морали да дођу да гледају  вешање Стевана Филиповића. Када га је “шваба” испитивао колико је Немаца убио, рекао му је да није водио евиденцију, и да би му било жао ако је мање од 1000. Генерал Немачки га питао шта би му урадио да може сад, а он му каже да би га удавио да му одреше руке. Навео је да је прве “швабе” убио на Кеменитовцу, а да после није бројао. Рекао је да му је жеља да га сахране овде. Његове последње речи биле су: “Смрт фашизму, слобода народу”, које је после Тито преузео и користио”, препричао је шта се дешавало  22. маја 1942. године Никола Кузмановић.

У непосредном разговору са Милићевићем, овај стари Ваљевац је истакао да су на територији тадашње ваљевске општине четници заклали 136 мушкараца и 48 жена, међу којима је био и његов отац.

“Ја сам осам људи видео закланих на Каменитовцу. Ти који су клали, извадили су гркљане, носили их Немцима да им покажу. А, да ли сте негде видели да пише да су четници заклали неког Немца? Нема нигде да пише. Кад је Ваљево ослобођено, велики број четника који су били чисти, који нису клали, прешао је у партизане, а око 2000 њих побегло је или отишло је на Сремски фронт”, испричао је Никола Кузмановић.

У делегацији СПС-а, која је данас посетила Спемен парк борцима револуције на брду Видрак и одала почаст хероју Стевану Филиповићу и свим жртвама антифашистичке борбе, поред Ђорђа Милићевића и Ђорђа Милановића били су и др Зоран Живковић, члан ИО ГО СПС Ваљево и заменик градоначелника, Дарко Костић, члан ИО СПС Ваљево, градски правобранилац и кандидат за народног посланика, као и део кандидата са листе за одборнике у градском парламенту.

“Да Србијом корачају слободни, да се не забораве жртве које су пале за нови свет и да се стане на пут неофашизму, мора бити заједнички мото свих нас”, поручио је др Зоран Живковић, заменик градоначелника.

Служба за информисање Гро Ваљево