Најновије

Дачић у Крупњу: За вас је ово нови почетак, а за нас својеврсна хуманитарна и морална обавеза Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић обратио се на церемонији отварања зграде за избегле породице у Крупњу, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији у оквиру Потпројекта 5.

Регионални стамбени програм има за циљ да стамбено збрине и обезбеди најугроженије породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Програм се спроводи у нашој земљи, али и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Министар Дачић је, овом приликом, рекао да је усељење у станове већ реализовано у марту месецу ове године, али да обзиром на околности које смо имали у вези са борбом против епидемије новог корона вируса, сада користи прилику да честита нашим сународницима и корисницима Програма усељење у њихове нове домове.

“За вас и ваше породице ово је нови почетак, а за нас који смо били укључени у преговоре и реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања, ово је својеврсна хуманитарна и морална обавеза”, истакао је министар Ивица Дачић.

Министар је истакао да је у оквиру овог Потпројекта планирана додела 1.847 стамбених решења, а од тог броја 827 станова у 25 локалних самоуправа.

“Регионални стамбени програм по многим оценама из међународне заједнице представља успешан пример сарадње у региону и доказ је да је могуће узајамно сарађивати на бази поштовања, разумевања и сагласности о заједничким интересима. Надамо се да ћемо наставити у истом духу и проширити нашу сарадњу, а све у циљу стварања услова за бољи квалитет живота свих наших грађана и развој целог друштва”, рекао је министар Дачић.

Он је са задовољством најавио да ускоро можемо очекивати усељење зграда у Свилајнцу, Севојну, Бачком Петровцу и Бачкој Паланци, као и да је завршен комплекс зграда са 276 станова у Новом Саду.

“Колико сутра, доделићемо кључеве за 20 станова који су изграђени у Ваљеву”, рекао је Дачић и још једном честитао корисницима усељење у њихове нове домове и пожелео им срећну и безбрижну будућност.

Говор вам преносимо у целости:

“Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се данас у Крупњу, једним заиста лепим поводом. Наиме, данас ћемо свечано отворити зграду која је изграђена у оквиру Регионалног стамбеног програма. С обзиром на околности које смо имали у вези са борбом против епидемије новог корона вируса, усељење у станове је већ реализовано у марту месецу ове године, те користим прилику да честитам нашим сународницима и корисницима Програма усељење у њихове нове домове.

За вас и ваше породице ово је нови почетак, а за нас који смо били укључени у преговоре и реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања, ово је својеврсна хуманитарна и морална обавеза. Подсетићу да Регионални стамбени програм има за циљ да стамбено збрине и обезбеди најугроженије породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Програм се спроводи у нашој земљи, али и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а његови највећи донатори су Европска унија и САД. Фондом Програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која спроводи Програм у Србији. Сам процес избора корисника спроводи се у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Станови које данас видимо изграђени су као део Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Вредност овог Потпројекта износи 52 милиона евра, од којих је 38 милиона обезбеђено из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национална контрибуција. У оквиру овог Потпројекта планирана је додела 1.847 стамбених решења, а од тог броја 827 станова у 25 локалних самоуправа. Објекат у Крупњу са 5 станова за становање укупно је финансиран са 175.000 евра из Фонда Регионалног стамбеног програма, а на овај износ треба додати и вредност грађевинског земљишта и инфраструктуре које је донирала локална самоуправа, на чему смо јој најискреније захвални.
Овом приликом желим да поздравим наше домаћине – председника општине Крупањ Ивана Исаиловића, који је са својим сарадницима обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу станова, као и комесара Владимира Цуцића, човека који je највише и ангажован на реализацији Регионалног стамбеног програма.

Наравно, користим и ову прилику да захвалим Делегацији ЕУ у Р. Србији, представништву УНХЦР, као и свим другим партнерима који заједно доприносе реализацији овог солидарног пројекта.
Драги пријатељи, Регионални стамбени програм по многим оценама из међународне заједнице представља успешан пример сарадње у региону и доказ је да је могуће узајамно сарађивати на бази поштовања, разумевања и сагласности о заједничким интересима. Надамо се да ћемо наставити у истом духу и проширити нашу сарадњу, а све у циљу стварања услова за бољи квалитет живота свих наших грађана и развој целог друштва.

Са задовољством могу да најавим да ускоро можемо очекивати усељење зграда у Свилајнцу, Севојну, Бачком Петровцу и Бачкој Паланци, а завршен је и комплекс зграда са 276 станова у Новом Саду. Колико сутра, доделићемо кључеве за 20 станова који су изграђени у Ваљеву.

Честитам још једном нашим корисницима усељење у њихове нове домове и желим им срећну и безбрижну будућност.

Живели и живела Србија!”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.