Dačić u Krupnju: Za vas je ovo novi početak, a za nas svojevrsna humanitarna i moralna obaveza Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na ceremoniji otvaranja zgrade za izbegle porodice u Krupnju, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 5.

Regionalni stambeni program ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi najugroženije porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Program se sprovodi u našoj zemlji, ali i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ministar Dačić je, ovom prilikom, rekao da je useljenje u stanove već realizovano u martu mesecu ove godine, ali da obzirom na okolnosti koje smo imali u vezi sa borbom protiv epidemije novog korona virusa, sada koristi priliku da čestita našim sunarodnicima i korisnicima Programa useljenje u njihove nove domove.

“Za vas i vaše porodice ovo je novi početak, a za nas koji smo bili uključeni u pregovore i realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ovo je svojevrsna humanitarna i moralna obaveza”, istakao je ministar Ivica Dačić.

Ministar je istakao da je u okviru ovog Potprojekta planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

“Regionalni stambeni program po mnogim ocenama iz međunarodne zajednice predstavlja uspešan primer saradnje u regionu i dokaz je da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu i proširiti našu saradnju, a sve u cilju stvaranja uslova za bolji kvalitet života svih naših građana i razvoj celog društva”, rekao je ministar Dačić.

On je sa zadovoljstvom najavio da uskoro možemo očekivati useljenje zgrada u Svilajncu, Sevojnu, Bačkom Petrovcu i Bačkoj Palanci, kao i da je završen kompleks zgrada sa 276 stanova u Novom Sadu.

“Koliko sutra, dodelićemo ključeve za 20 stanova koji su izgrađeni u Valjevu”, rekao je Dačić i još jednom čestitao korisnicima useljenje u njihove nove domove i poželeo im srećnu i bezbrižnu budućnost.

Govor vam prenosimo u celosti:

“Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Okupili smo se danas u Krupnju, jednim zaista lepim povodom. Naime, danas ćemo svečano otvoriti zgradu koja je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa. S obzirom na okolnosti koje smo imali u vezi sa borbom protiv epidemije novog korona virusa, useljenje u stanove je već realizovano u martu mesecu ove godine, te koristim priliku da čestitam našim sunarodnicima i korisnicima Programa useljenje u njihove nove domove.

Za vas i vaše porodice ovo je novi početak, a za nas koji smo bili uključeni u pregovore i realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ovo je svojevrsna humanitarna i moralna obaveza. Podsetiću da Regionalni stambeni program ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi najugroženije porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Program se sprovodi u našoj zemlji, ali i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima, a njegovi najveći donatori su Evropska unija i SAD. Fondom Programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja sprovodi Program u Srbiji. Sam proces izbora korisnika sprovodi se u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Stanovi koje danas vidimo izgrađeni su kao deo Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija. U okviru ovog Potprojekta planirana je dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava. Objekat u Krupnju sa 5 stanova za stanovanje ukupno je finansiran sa 175.000 evra iz Fonda Regionalnog stambenog programa, a na ovaj iznos treba dodati i vrednost građevinskog zemljišta i infrastrukture koje je donirala lokalna samouprava, na čemu smo joj najiskrenije zahvalni.
Ovom prilikom želim da pozdravim naše domaćine – predsednika opštine Krupanj Ivana Isailovića, koji je sa svojim saradnicima obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova, kao i komesara Vladimira Cucića, čoveka koji je najviše i angažovan na realizaciji Regionalnog stambenog programa.

Naravno, koristim i ovu priliku da zahvalim Delegaciji EU u R. Srbiji, predstavništvu UNHCR, kao i svim drugim partnerima koji zajedno doprinose realizaciji ovog solidarnog projekta.
Dragi prijatelji, Regionalni stambeni program po mnogim ocenama iz međunarodne zajednice predstavlja uspešan primer saradnje u regionu i dokaz je da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu i proširiti našu saradnju, a sve u cilju stvaranja uslova za bolji kvalitet života svih naših građana i razvoj celog društva.

Sa zadovoljstvom mogu da najavim da uskoro možemo očekivati useljenje zgrada u Svilajncu, Sevojnu, Bačkom Petrovcu i Bačkoj Palanci, a završen je i kompleks zgrada sa 276 stanova u Novom Sadu. Koliko sutra, dodelićemo ključeve za 20 stanova koji su izgrađeni u Valjevu.

Čestitam još jednom našim korisnicima useljenje u njihove nove domove i želim im srećnu i bezbrižnu budućnost.

Živeli i živela Srbija!”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.