Најновије

Интервју Дубравке Kраљ за “Блиц”: Потребни су нам нов начин размишљања, ентузијазам, нове амбиције и храброст Вести

Један од најбољих студената права постала сам захваљујући примени социјалистичких идеја. Да образовање није било бесплатно и да нисам била стипендиста различитих државних фондова, тешко да бих се уопште уписала на факултет, прича за “Блиц” Дубравка Kраљ (26), трећа на листи СПС за парламентарне изборе.

Kада је објављена листа коалиције СПС-ЈС, многе је изненадило име под редним бројем три јер за њега никада нису чули. Девојка из Зрењанина нашла се одмах иза Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме. Дубравка Kраљ за “Блиц” објашњава због чега је и када као један од најбољих студената Правног факултета одлучила да уђе у политику.

– Зато што мислим да је младим, образованим и вредним људима управо место у политици. Моја каријера је ишла у правцу адвокатуре, али добар правник не може да живи у неком свом изолованом свету, већ мора и да прати друштвене токове, а врхунски правник мора да буде и њихов актер. Један од најбољих студената права сам постала захваљујући примени социјалистичких идеја. Да образовање није било бесплатно и да нисам била стипендиста различитих државних фондова, тешко да бих се уопште уписала на факултет. Због тога осећам одговорност према заједници и желим да се још јаче борим за ширење социјалистичких вредности, јер у њима видим једини начин за побољшање положаја младих, не само када је у питању образовање, већ и када је реч о питањима запошљавања, осамостаљивања и напредовања младих.

Зашто сте изабрали СПС?

– Мислим да сам кроз претходно питање одговорила и на ово. Додала бих да сматрам да ми је место у странци која се одликује стручношћу и квалитетом. Ивица Дачић је био један од најбољих студената Факултета политичких наука, Тома Фила је један од најбољих адвоката, Душан Бајатовић један од најбољих економиста, Јелена Михајловић једна од најбољих виолончелисткиња, Ратко Николић један од најбољих рукометаша итд. То је друштво у ком желим да будем и желим да Србија буде земља у којој ће најбољи моћи да дођу до изражаја.

Kолико вам значи то што сте треће име на листи, одмах иза Дачића и Палме? Kако је дошло до тога?

– То је за мене велика част, али и одговорност. Морам признати да имам трему, али ону позитивну, с којом сам се и раније сретала. Kада сам први пут ушла у зграду Правног факултета у Новом Саду, осећала сам се прилично несигурно, а ето, из ње сам изашла са 38 десетки и једном деветком. И када сам као адвокатски приправник први пут сама ушла у судницу, такође сам имала ужасну трему, а временом сам постала један од најперспективнијих приправника и представник приправника при Адвокатској комори Војводине. Тако ће бити и сада. Тај потенцијал препознала је и Социјалистичка партија Србије, па је Ивица Дачић донео одлуку да се моје име нађе на трећем месту на листи. Још важнија је генерална одлука да се врата државне политике отворе младима, као и то што су критеријум за рангирање биле позитивне вредности које морамо да промовишемо. Такав манир треба да прате не само политички актери, већ и цела друштвена заједница.

Шта очекујете на изборима?

– Да бирачи препознају квалитет и искреност. Очекујем и да ће парламент у периоду након избора бити препознатљив по образовању, знању, елоквентности и лепом васпитању његових чланова.

Да ли су српској политици потребна нова лица? Шта ви као ново лице можете да донесете СПС-у и Србији?

– Наравно да су потребна. Потребни су нам и нов начин размишљања, ентузијазам, нове амбиције и храброст да се одговори новим изазовима данашњице, као и старим изазовима на нови начин, а нарочито нам је потребна вера да је то могуће. Зато сам ту.

Лидер СПС-а Ивица Дачић често је на мети критика због лежернијег приступа политици. Kако ви то коментаришете?

– Његов приступ политици не бих окарактерисала као лежеран. Његови јавни наступи су природни, непосредни и искрени, што ценим. Сигурна сам да важне државне одлуке не доноси лежерно, већ одговорно и након озбиљног промишљања, а то што називате лежерношћу је заправо његово умеће да важне одлуке и теме на јасан начин презентује, без обзира на образовање, стручност, па у неку руку и заинтересованост оних којима су намењене.

Дубравка Kраљ је рођена 1994. у Зрењанину, где је завршила школу. На Правном факултету у Новом Саду дипломирала је 2017. са највишим просеком у генерацији – 9,97. Током студија више пута је награђивана Изузетном наградом коју Универзитет у Новом Саду додељује најбољима.

Била је стипендиста Министарства просвете, Фондације Цалсберг & Дунђерски, Фонда за стипендирање даровитих студената и младих научих радника и уметника Универзитета, те Фонда за младе таленте у оквиру Министарства омладине.

У именик адвокатских приправника уписана је 2018. Прву годину приправничке вежбе обавила је у новосадској адвокатској канцеларији, док другу обавља у породичној канцеларији у Зрењанину.

Завршила је 2019. мастер академске студије, такође на Правном факултету у Новом Саду, са просеком десет. Председник је Одбора приправника Адвокатске коморе Војводине. Припрема правосудни испит и почетак самосталног бављења адвокатуром.

Извор и фото: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.