Најновије

Ивица Дачић: Да сваки дан буде Дан младости Вести

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић обратио се на првој online прослави поводом Дана младости коју су организовали млади социјалисти ОО СПС Београд на Вождовцу где је истакао да сваки дан требамо да славимо као Дан младости.

На питање шта за њега представља 25. Мај и како се славио некад и шта представља данас Дачић је рекао да је имао ту част да носи штафету на рођендан друга Тита и да се са носталгијом присећа тог времена које је данашњој омладини несхватљиво.

“За нас старију генерацију овај празник представља једну врсту сентимента, који је вама младима данас несхватљив. Сећање на једно време које је симболизовало стабилност, бесплатно школовање, бесплатну здравствену заштиту, могућност да се лакше дође до посла, да се заснује породица, да се добије стан, значи све оно што би требало да буде идеал младе генерације и у овом новом веку. Данас постоје угрожене друштвене групе, у које спадају и млади, не знам да ли млади могу да уопште буду угрожена друштвена група, али најважније је то да старосно доба у ком се налазите не буде ваш хендикеп, већ да буде ваша предност и да то доба искористите да се образујете, да се оспособите да радите посао за који сте школовани на најбољи могући начин. Тако да ја желим Вама да честитам Дан младости на најбољи могући начин.”

На питање омладине како би млади данас могли да допринесу квалитетнијем политичком животу председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић каже:

“Па нажалост то зависи од старијих, односно од тога колико им простора старији дозволе. Млади се често сматрају за неку мету међустраначког надмудривања, односно за бирачко тело за које се боре политичке партије или у подели посла у политичким странкама обично младим људима западне да иду у теренску кампању, од врата до врата, или да лепе плакате итд.  Суштина је у нечем другом да поставите младе у центар политичког одлучивања и ја сам донео одлуку да ове године за парламентарне изборе, наша парламентарна листа буде по први пут буде састављена првенствено од младих људи, никад није било више младих на листи. Наравно законске одредбе су нас мало подстакле да има и највећи могући број жена, имамо 43 одсто жена на листи и надам се да ће их бити још више у наредном периоду. Значи решење је у томе да се ослободи простор младим људима да више могу да утичу на политику партије. Није то лако, ниједна промена није дошла сама од себе. За то и морате да се борите, ево имате моју подршку, као председника. ”

Који су изазови који се данас постављају пред младе, а раније нису постојали?

“Свако време носи неки свој изазов. У време када сам ја био млад, то је био период Хладног рата и време када су постојале поделе у свету, где је Југославија била на најбољем могућем месту, за које се сама изборила, а то је да је била негде између. Односно наш пасош је био најцењенији у свету, живело се релативно мирно, стабилно, није било међунационалних сукоба, била је релативно добра запосленост, људи су добијали станове…значи био је један потпуно другачији систем вредности. Данас je ера неолиберализма, односно капитализма довела до тога да је профит главна ствар у целом свету. Променило се време, и нове технологије су ту, глобализам…тако да има много, много изазова, на крају крајева и екстремизам и тероризам…али кад је реч о нечему што је од животне важности за сваког човека, јесте свакако могућност да се школује и могућност да нађе посао. То су две кључне потребе младих људи. Друштво које не може на то да одговори не заслужује да буде друштво модерног 21. века. Зато мислим да те ствари више не смеју да буду утопија.”

И за крај шта бисте поручили младима у Србији?

“Ја стално поручујем старијима, кад сам ја био млад постојала је једна парола: “Мењајмо да нас не промене”. То значи да наша партија мора стално да буде у процесу реформе, промена, преиспитивања…и за то су потребна и нова лица.”

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.