Ivica Dačić: Da svaki dan bude Dan mladosti Vesti

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić obratio se na prvoj online proslavi povodom Dana mladosti koju su organizovali mladi socijalisti OO SPS Beograd na Voždovcu gde je istakao da svaki dan trebamo da slavimo kao Dan mladosti.

Na pitanje šta za njega predstavlja 25. Maj i kako se slavio nekad i šta predstavlja danas Dačić je rekao da je imao tu čast da nosi štafetu na rođendan druga Tita i da se sa nostalgijom priseća tog vremena koje je današnjoj omladini neshvatljivo.

“Za nas stariju generaciju ovaj praznik predstavlja jednu vrstu sentimenta, koji je vama mladima danas neshvatljiv. Sećanje na jedno vreme koje je simbolizovalo stabilnost, besplatno školovanje, besplatnu zdravstvenu zaštitu, mogućnost da se lakše dođe do posla, da se zasnuje porodica, da se dobije stan, znači sve ono što bi trebalo da bude ideal mlade generacije i u ovom novom veku. Danas postoje ugrožene društvene grupe, u koje spadaju i mladi, ne znam da li mladi mogu da uopšte budu ugrožena društvena grupa, ali najvažnije je to da starosno doba u kom se nalazite ne bude vaš hendikep, već da bude vaša prednost i da to doba iskoristite da se obrazujete, da se osposobite da radite posao za koji ste školovani na najbolji mogući način. Tako da ja želim Vama da čestitam Dan mladosti na najbolji mogući način.”

Na pitanje omladine kako bi mladi danas mogli da doprinesu kvalitetnijem političkom životu predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže:

“Pa nažalost to zavisi od starijih, odnosno od toga koliko im prostora stariji dozvole. Mladi se često smatraju za neku metu međustranačkog nadmudrivanja, odnosno za biračko telo za koje se bore političke partije ili u podeli posla u političkim strankama obično mladim ljudima zapadne da idu u terensku kampanju, od vrata do vrata, ili da lepe plakate itd.  Suština je u nečem drugom da postavite mlade u centar političkog odlučivanja i ja sam doneo odluku da ove godine za parlamentarne izbore, naša parlamentarna lista bude po prvi put bude sastavljena prvenstveno od mladih ljudi, nikad nije bilo više mladih na listi. Naravno zakonske odredbe su nas malo podstakle da ima i najveći mogući broj žena, imamo 43 odsto žena na listi i nadam se da će ih biti još više u narednom periodu. Znači rešenje je u tome da se oslobodi prostor mladim ljudima da više mogu da utiču na politiku partije. Nije to lako, nijedna promena nije došla sama od sebe. Za to i morate da se borite, evo imate moju podršku, kao predsednika. ”

Koji su izazovi koji se danas postavljaju pred mlade, a ranije nisu postojali?

“Svako vreme nosi neki svoj izazov. U vreme kada sam ja bio mlad, to je bio period Hladnog rata i vreme kada su postojale podele u svetu, gde je Jugoslavija bila na najboljem mogućem mestu, za koje se sama izborila, a to je da je bila negde između. Odnosno naš pasoš je bio najcenjeniji u svetu, živelo se relativno mirno, stabilno, nije bilo međunacionalnih sukoba, bila je relativno dobra zaposlenost, ljudi su dobijali stanove…znači bio je jedan potpuno drugačiji sistem vrednosti. Danas je era neoliberalizma, odnosno kapitalizma dovela do toga da je profit glavna stvar u celom svetu. Promenilo se vreme, i nove tehnologije su tu, globalizam…tako da ima mnogo, mnogo izazova, na kraju krajeva i ekstremizam i terorizam…ali kad je reč o nečemu što je od životne važnosti za svakog čoveka, jeste svakako mogućnost da se školuje i mogućnost da nađe posao. To su dve ključne potrebe mladih ljudi. Društvo koje ne može na to da odgovori ne zaslužuje da bude društvo modernog 21. veka. Zato mislim da te stvari više ne smeju da budu utopija.”

I za kraj šta biste poručili mladima u Srbiji?

“Ja stalno poručujem starijima, kad sam ja bio mlad postojala je jedna parola: “Menjajmo da nas ne promene”. To znači da naša partija mora stalno da bude u procesu reforme, promena, preispitivanja…i za to su potrebna i nova lica.”

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.