Dačić: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative i želi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na video sastanku Jadransko-jonskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarskom sastanku Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Sastanku su kopredsedavali  ministar Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, i njime je okončano jednogodišnje predsedavanje Republike Srbije Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region.

Ministar Dačić je izrazio žaljenje što se predsedavanje Srbije, usled pandemije korona virusa, nije okončalo petim Forumom u Beogradu prilikom kojeg bi pored, zajedničkog rada, svi imali priliku da uživaju u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

Šef srpske diplomatije predstavio je rezultate koje je Srbija postigla tokom jednogodišnjeg predsedavanja. Aktivnosti koje smo sprovodili sadržane su u Prioritetima i Kalendaru aktivnosti predsedavanja Srbije Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, koje je usvojila Vlada Srbije.

U svom izlaganju, ministar je ponovio posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajućoj Strategiji.

„Želim još jednom da potvrdim posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajuće Strategije, u okviru kojih sprovodimo aktivnosti koje nas, koji još nismo punopravne članice Evropske unije, jačaju na tom putu, a one koje to već jesu čine još boljim mestom za život.”

Ministar je istakao i želju Srbije da nastavi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona, naglasio da smo se tokom predsedavanja oslanjali na iskustva prethodnih predsedavajućih, sarađivali sa budućim predsedavajućim, isto tako oslanjali se na podršku i ekspertizu Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative iz Ankone.

Takođe, ministar je predstavio i planove za dalje aktivno učešće Srbije u Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, posebno imajući u vidu da i nakon okončanja svog predsedavanja Srbija ostaje deo „Predsedavajuće Trojke”.

Nakon Srbije predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, 1. juna 2020. godine, preuzima Republika Slovenija, i ovom prilikom ministar Dačić poželeo im je puno uspeha u njihovom predsedavanju.

Izlaganje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na video sastanku jadransko-jonskog saveta Jadransko-jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR):

„Vaše Ekselencije,
Ekselencijo Kastalaneta,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Zahvaljujem se što ste se odazvali našem pozivu da učestvujete na današnjem sastanku, koji organizujemo, uz korišćenje svih prednosti savremene tehnologije.

Kada je Republika Srbija, prošle godine od naših kolega iz Crne Gore preuzela jednogodišnje predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region, imao sam planove. Kao što sam na sastanku 8. maja 2019. godine u Budvi rekao, planirao sam da Republika Srbija nastavi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona, planirao sam da se u kapacitetu ministra spoljnih poslova Predsedavajućeg, oslanjamo na iskustva prethodnih predsedavajućih i da sarađujemo tesno sa budućim predsedavajućim, računajući na podršku i ekspertizu Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative iz Ankone.

Svi vi koji me poznajete, uveren sam da znate da sam planirao da se predsedavanje Republike Srbije Jadransko-jonskom inicijativom i pratećom Strategijom Evropske unije okonča petim Forumom na kojem bismo pored našeg redovnog, zajedničkog rada, imali priliku da posetite Beograd i uživate u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu. A onda nam se odjednom, preko noći dogodio „život”. Život je, naučio sam kroz svoju karijeru političara, ono što nam se dešava dok pravimo planove za život. Desila nam se svima pandemija Kovid 19 koja je postala pretnja bez presedana po sve zemlje učesnice Jadransko-jonske inicijative i Jadransko-jonskog regiona u celini. Svi smo bili primorani da preduzmemo mere zaštite, koje su u celom Jadransko-jonskom regionu bile veoma slične, a kolokvijalno smo ih zajednički nazvali „Ostani kod kuće”.

Šta je pandemija korona virusa značila za Srbiju kao aktuelnog predsedavajućeg Jadransko-jonskom inicijativom i pratećom strategijom EU i kako je uticala na naš zajednički rad? Pandemija nam se svima desila baš u trenutku kada je Republika Srbija, uz punu pomoć Sekretarijata Jadransko-jonske inicijative već bila sprovela 17, od Kalendarom predsedavanja predviđenih 35 aktivnosti. Ona se desila baš u onom trenutku kada smo sa predstavnicima Sekretarijata Jadransko-jonske inicijative i svim zemljama učesnicama, planirali obeležavanje 20-godišnjice postojanja naše Inicijative. Ona se desila baš u trenutku kada smo zajedničkim naporima sa Evropskom komisijom, Facility point-om i svima vama, sa puno entuzijazma radili na utvrđivanju budućih prioriteta Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (Embedding process) i kada je finalna lista vodećih projekata za sva četiri stuba Strategije bila gotovo u završnoj fazi. Pandemija se desila upravo onda kada je Privredna komora Republike Srbije, koja je na početku našeg Predsedavanja postala punopravni član „Jadransko-jonskog Foruma Privrednih komora”, bila spremna da organizuje niz događaja koji su za cilj imali jačanje naše međusobne saradnje.

Dame i gospodo,

Još jedno pitanje koje se samo nameće je, gde smo sa našim zajedničkim aktivnostima sada i šta možemo da očekujemo u perspektivi? Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo, uprkos teškim izazovima kojima nas je izložila pandemija korona virusa, ipak uspeli da sačuvamo kontinuitet primene bazičnih vrednosti usvojenih potpisivanjem „Deklaracije” u Ankoni pre 20 godina. Zajedničkim naporima smo uspeli da nastavimo, pored tradicionalnih i da ih tako nazovem – nove aktivnosti započete za vreme prethodnog predsedavanja, kao što je npr. rad „Predsedavajuće Trojke”. Proces širenja učešća u Jadransko-jonskoj inicijativi reflektovan prošlogodišnjom „Budvanskom deklaracijom” u kojoj su markirani prijem u članstvo Inicijative Severne Makedonije i San Marina, uspešno je nastavljen i pod predsedavanjem Republike Srbije. Naime, koristim i ovu priliku da još jednom čestitam našim kolegama iz Severne Makedonije što su 2. aprila ove godine postali deveta zemlja učesnica Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region u punom kapacitetu i izrazim zadovoljstvo što će zajedno sa ekspertima iz Italije i Srbije koordinirati rad Stuba 2 – „Povezivanje regiona”. Čestitam, takođe, kolegama iz Sekretarijata u Ankoni, kao i kolegama iz San Marina, na uspešno učinjenoj i usvojenoj izmeni Pravila procedure Jadransko-jonske inicijative što je, prirodno, zahtevao prijem nove zemlje u Inicijativu.

Republika Srbija je tokom proteklog predsedavanja nastojala i da učini neke nove iskorake u svom kapacitetu predsedavajućeg. Navešću dva primera za to. Prvo, pokušali smo da održavanje pojedinih okruglih stolova koji predstavljaju jedno od osnovnih sredstava rada Jadransko-jonske inicijative podignemo na viši nivo, time što smo okrugli sto na temu: „Emigracija radne snage” organizovali tako što je skupom predsedavao resorni ministar Vlade Republike Srbije, a na skupu je učestvovala i ministarka koja se u Vladi Republike Srbije bavi specifičnim pitanjima iz ove oblasti. Drugo, princip „subsidijarnosti” koji praktično predstavlja suštinski okvir rada Jadransko-jonske inicijative, potvrdili smo tako što smo prvi put u istoriji Inicijative organizovali zajednički sastanak predstavnika predsedavajućeg iz Ministarstva spoljnih poslova, predstavnika Sekretarijata iz Ankone sa predstavnicima Foruma gradova Jadransko-jonske inicijative i Uni Adriona – predstavnicima akademske zajednice.
Dame i gospodo,

Veliki deo onoga što smo zajednički radili sa Sekretarijatom iz Ankone sadrži „Godišnji izveštaj o rezultatima aktivnosti Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative” koji je svima distribuiran 21. maja ove godine. Vaša ekselencijo Kastalaneta, želim da Vam se zahvalim na oceni koju ste izneli u ovom izveštaju da je predsedavanje Republike Srbije bilo, „uspešno i dinamično”. Takođe, želim da se zahvalim vašem timu koji nam je pružio svu potrebnu ekspertizu i pomoć tokom predsedavanja. Nadam se da će pismo koje smo koleginica Joksimović i ja ovih dana, u ime svih nas, a na osnovu odluke sa 10. sastanka Upravnog odbora Strategije EU za Jadransko-jonski region, uputili komesaru za proširenje i politiku susedstva Oliveru Varhejiu, doprineti produbljavanju naše zajedničke dobre saradnje sa Evropskom komisijom.

I na kraju, želim još jednom da potvrdim posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajuće Strategije, u okviru kojih sprovodimo aktivnosti koje nas, koji još nismo punopravne članice Evropske unije, jačaju na tom putu, a one koje to već jesu čine još boljim mestom za život.

Uz nedvosmislenu spremnost na dalju saradnju sa svim zemljama učesnicama Jadransko-jonske inicijative, puno uspeha želim našim slovenačkim kolegama u funkciji narednog predsedavajućeg.

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da za kraj kažem još jednu stvar: koliko god da su od koristi savremene tehnologije, one ne mogu nadomestiti ljudski kontakt i gostoprimstvo. Zato se veoma radujem da Vas sve uskoro vidim uživo, možda upravo ovde u Beogradu.”
Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.