Dačić: Vlada Republike Srbije snažno podržava ovaj projekat i ta podrška neće izostati ni u narednom periodu Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uručio je na svečanoj ceremoniji ključeve od tri stana za izbegle porodice u Bačkom Petrovcu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 5.

„Danas imamo veliku čast i zadovoljstvo da zajedno uručimo ključeve tri stana za najugroženije porodice koje su usled ratnog vihora devedesetih godina bile prinuđene da napuste svoja ognjišta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i koje su preko 25 godina lišene onog mesta za život koje se može zvati dom”,

Ukupna vrednost Potprojekta 5 Programa, u okviru kojeg su izgrađeni i stanovi, iznosi 52 miliona evra, od čega udeo iz budžeta Republike Srbije iznosi 13,2 miliona evra. Potprojekat 5 predviđa izgradnju ukupno 1.267 stanova u 25 opština, dodelu 200 paketa građevinskog materijala, kao i kupovinu 380 seoskih kuća. U prvoj fazi, za stanove u Bačkom Petrovcu izdvojeno je oko 125.800 evra.

Ministar je podsetio da su do sada stanovi uručeni porodicama i u Valjevu, Krupnju, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, kao i mnogim drugim opštinama.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Vlada Republike Srbije snažno podržava ovaj projekat, i da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu.

„Naša je dužnost i obaveza da pomognemo našim sugrađanima u savladavanju prepreka koje im je sudbina donela”, zaključio je ministar Dačić.

Prenosimo govor u celosti:

„Uvaženi gosti,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Danas imamo veliku čast i zadovoljstvo da zajedno uručimo ključeve tri stana za najugroženije porodice koje su usled ratnog vihora devedesetih godina bile prinuđene da napuste svoja ognjišta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i koje su preko 25 godina lišene onog mesta za život koje se može zvati dom.

Regionalni stambeni program predstavlja višegodišnji uspešan projekat koji pored Srbije obuhvata Bosnu i Hercegovinu, kao i Hrvatsku, a za cilj ima trajno zbrinjavanje izbeglica sa ovih prostora.


Ukupna vrednost Potprojekta 5 Programa, u okviru kojeg su izgrađeni i stanovi koje ćemo danas useliti, iznosi 52 miliona evra, od čega udeo iz budžeta Republike Srbije iznosi 13,2 miliona evra. Potprojekat 5 predviđa izgradnju ukupno 1.267 stanova u 25 opština, dodelu 200 paketa građevinskog materijala, kao i kupovinu 380 seoskih kuća. U prvoj fazi, za

stanove u Bačkom Petrovcu izdvojeno je oko 125.800 evra, a sa zadovoljstvom mogu da saopštim da je započeta realizacija sledeće faze, u okviru koje je predviđena izgradnja još šest stanova. Podsetiću vas, dame i gospodo, da su do sada stanovi uručeni porodicama i u Valjevu, Krupnju, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, kao i mnogim drugim opštinama.

Ovaj program ne bi bio moguć bez podrške donatora, pre svega Evropske Unije, ali i drugih prijatelja i partnera poput SAD, Nemačke, Norveške, Španije, Švajcarske, Rumunije, Češke, Mađarske, Slovačke, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, među kojima su i međunarodne organizacije kao što su UNHCR, OEBS i Savet Evrope.

Takođe, nemerljiva je podrška koju lokalne zajednice pružaju njihovim novim sugrađanima, te stoga želim da pozdravim i da se zahvalim predsedniku opštine Bački Petrovac Srđanu Simiću i lokalnoj samoupravi na pomoći u realizaciji ovog projekta, a građanima Bačkog Petrovca na gostoprimstvu i solidarnosti koju su pružili njihovim novim komšijama. Danas su sa nama i drugi prijatelji i partneri u projektu, koje takođe srdačno pozdravljam.

Želim da naglasim da Vlada Republike Srbije snažno podržava ovaj projekat, i da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu. Naša je dužnost i obaveza da pomognemo našim sugrađanima u savladavanju prepreka koje im je sudbina donela.

Dragi prijatelji,

Želim vam od srca, pre svega, dobro zdravlje i da u vašim novim domovima stvarate samo lepe uspomene, da gradite novi, spokojniji i bezbrižniji život!

Živela Srbija!”

Izvor i foto: MSP

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.