Најновије

Интервју Дубравке Kраљ за “Данас”: Не очекујем место у извршној власти Вести

Kада сте са непуних 26 година трећи на листи политичке партије која постоји више од 30 година, осећате огромну част и понос, али исто тако и огромну одговорност.

Не кријем да због тога имам трему, али досадашњи успеси остварени на Правном факултету у Новом Саду, као и у улози адвокатског приправника дају ми разлога да верујем да ћу се добро снаћи и у политици, а били су и разлог којим се Ивица Дачић руководио приликом позиционирања мог имена на изборној листи. Његова одлука је да се млади ставе у центар политичког одлучивања и зато су највиша места на листи дата управо нама. Таква одлука подржана је од стране целе партије. Након предаје изборне листе назвала ме је председница Форума жена СПС-а, проф. др Славица Ђукић Дејановић, и упутила ми је лепе речи подршке у име социјалисткиња, што ми је значило – каже за Данас Дубравка Kраљ, трећа на изборној листи Социјалистичке партије Србије, одговарајући на наше питање ко је одлучио да она буде прва дама на листи СПС.

* Kако то да сте се определили да се политиком бавите у Социјалистичкој партији Србије, а не у Српској напредној странци која је најмоћнија и у коју се учлањује већина људи?

– Идем за својим идеалима, не за већином. Верујем у идеју друштва социјалне правде у коме приоритет имају социјално-економска права попут права на бесплатно образовање, права на рад, права на бесплатну здравствену заштиту, итд. Често истичем значај који су бесплатно образовање и подршка државе у виду стипендија имали за мене. Да су се студије плаћале, проблем би ми представљао већ сам упис на факултет. Верујем и да Ивица Дачић води Социјалистичку партију Србије на прави начин, што потврђује његова константност у борби за примену социјалистичких вредности, којој сам хтела да се придружим.

* Због чега сте ушли у политику када сте били један од најбољих студената права?

– Зато што најбољи и треба да буду у политици. За то се Социјалистичка партија Србије залаже, па је изборна листа препуна имена људи који су најбољи у својим областима. Ивица Дачић је био један од најбољих студената Факултета политичких наука, а сада је изврстан српски политичар који себе жели да окружи људима који су компетентни у доменима своје струке и који ће достојно представљати партију. Проналазим се у тој причи и сматрам да млади и образовани људи не треба да беже од политике, већ треба да узму учешћа и изборе се за Србију какву желе.

* Многи, ипак, тврде да је Социјалистичка партија Србије левичарска странка само на папиру и да се заправо све време док је у власти не придржава основних постулата левице.

– Не слажем се. Ова власт је само у последња два месеца предузела низ карактеристичних левичарских мера. Примера ради, проширени су капацитети јавних здравствених установа, дате су бројне субвенције и олакшице привредним субјектима у циљу превазилажења кризе изазване епидемијом корона вируса и спречавања отпуштања запослених, становништву је пружена финансијска подршка, преко 15.000 људи је бесплатним летовима враћено из иностранства, итд. Све то демантује тврдње које сте навели.

* На рачун СПС често се чују критике да је та странка изгубила идентитет и да се на неки начин утопила у Српску напредну странку, односно да је људи више не препознају.

– Ни с тим се не бих сложила. Да није тако говори чињеница да Социјалистичка партија Србије увек самостално излази на изборе, односно последњих 12 година у коалицији са Јединственом Србијом, гради сопствени имиџ и очекује двоцифрен изборни резултат.

* Да ли ви СПС поново видите у власти и у коалицији са СНС?

– Kоалиција СПС-а и СНС-а која је формирана након избора 2012. године до сада је дала значајне резултате. Животни стандард грађана је значајно бољи, а углед Србије у међународној заједници је подигнут на највиши ниво. Лично сматрам да Социјалистичка партија Србије треба да буде део власти како би било настављено артикулисање левичарских идеја и како би Ивица Дачић наставио своју маестралну кампању за повлачење признања тзв. државе Kосово.

* Kакав изборни резултат очекујете?

– Очекујем да ће СПС и на овим изборима бити друга најјача политичка партија у Србији. Грађани су свих ових година препознавали квалитет Социјалистичке партије Србије, тако ће бити и сада. Сигурна сам да ће знање, труд и пристојност добити подршку бирача.

* Након ових избора очекујете ли и ви неко место у извршној власти?

– Не очекујем. Желим да својим правничким знањем допринесем квалитетнијој законодавној делатности Народне скупштине, да лепим понашањем и културом допринесем угледу тог највишег представничког тела и најважније, да се борим за бољи положај младих. Бољи услови за образовање, запослење и осамостаљивање младих довешће и до растерећења старијих генерација који сада носе терет проблема са којима се омладина суочава.

Извор и фото: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.