Најновије

Триван: Нећемо рушити деривационе МХЕ, нових неће бити Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио да нема места калкулацијама и полемици у вези с деривационим мини-хидроелектранама у заштићеним подручјима и додао да је још један аргумент против њихове изградње и чињеница да Србија у региону Балкана има најмање површинских аутохтоних вода.

“Нико из јавне управе неће рушити постојеће МХЕ, али не желимо да се граде нове. И свим инвеститорима који су у међувремену добили некакве дозволе за изгрању у заштићеним дорбима спремни смо да заменимо локације ван тих простора, да их обештетимо ако треба да бисмо сачували оно највредније што имамо”, рекао је Триван.

Триван је за Радио Београд рекао да се на тему изградње МХЕ чују многи дисонантни тонови, али да су с једне стране инвеститори који имају материјалне интересе да их граде, а са друге сви остали, грађани, он и министарство – сви који сматрају да то није добро јер девастирајуће утиче на животну средину.

“Ту нема простора за калкулацију и полемику и Одбор за животну средину САНУ каже да су МХЕ деривационог типа неприхватљиве”, рекао је Триван и додао да постоји могћност да се проблем реши законски.

Како каже, погрешно је уверење да Србија располаже огромним количинама воде јер је смо земља са најмање површинских аутохтоних вода на Балкану.

“И то је један од аргумената зашто сам против МХЕ”, рекао је Триван и поручио “морамо да сачувамо тај водни ресурс”.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.