Dačić: Realizacija Regionalnog stambenog programa je dugotrajan proces i nema lepšeg osećaja nego videti rezultate u njegovoj primeni Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u Sevojnu obeležavanju završetka radova i dodeljivanju ključeva za izbegle porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa.

Na današnjoj svečanosti dodeljeno je 30 ključeva od stanova koji su izgrađeni u dva objekta, jedan sa 20 stanova iz potprojekta 4 i drugi sa 10 stanova iz potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

U svom obraćanju, ministar Dačić je istakao da je poslednjih nekoliko godina učestvovao na svečanostima povodom početka radova u okviru RSP, a posebno zadovoljstvo, što je sada, učesnik ove vrste svečanosti – dodele ključeva stanarima.

Ministar je zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice, UNHCR-u, OEBS-u, Savetu Evrope, Komesarijatu za izbeglice i migracije i jedinicama lokalne samouprave koji zajedničkim angažmanom doprinose uspehu ovog važnog projekta.

„Realizacija Regionalnog stambenog programa je dugotrajan proces, koji nije uvek bio lak, ali za sve nas koji smo uključeni nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate u njegovoj primeni i radost na licima korisnika, koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti jedno novo, sigurnije i, nadam se, rasterećenije životno poglavlje”, zaključio je ministar Dačić.

U nastavku je govor ministra Dačića:
„Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Kada sam poslednjih nekoliko godina učestvovao na svečanostima povodom početaka radova u okviru Regionalnog stambenog programa, često sam govorio da je cela Srbija veliko gradilište. Drago mi je da sada budem učesnik i svedok druge vrste svečanosti, kada obeležavamo završetak radova i dodeljivanje ključeva stanarima.

Ovde u Sevojnu danas obeležavamo završetak gradnje 30 stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovi stanovi koje danas predajemo na upotrebu izgrađeni su u okvira dva potprojekta – prvi je Potprojekat 4 sa 20 stanova u vrednosti od oko 482.000 evra, a drugi Potprojekat 5 sa ukupno 10 stanova, u vrednosti od preko 249.000 evra. U ukupnom iznosu, oba ova segmenta Programa zajedno vrede više od 70 miliona evra i predviđaju pružanje podrške za ukupno 3.271 porodicu, a omogućiće izgradnju 1.528 stanova, kupovinu 785 seoskih kuća, izgradnju 81 montažne kuće i dodelu 877 paketa građevinskog materijala.

Na ovom mestu se zahvaljujem našim partnerima iz međunarodne zajednice, koji su svojim donacijama omogućili realizaciju tako ambicioznog cilja, kako što je obezbeđivanje krova nad glavom za ljude koji su prisilno morali da napuste svoje domove i zavičaje. Partneri i prijatelji iz EU su naši najveći donatori, ali pored njih upućujemo zahvalnost i svim pojedinačnim zemljama donatorima, kao i UNHCR-u, OEBS-u, Savetu Evrope, koji su zajedno pomogli ovaj važan, pre svega, humanitarni projekat. Značajnu ulogu u ostvarivanju Programa imaju jedinice lokalne samouprave, koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju i na tome smo svi zahvalni. Uloga lokalnih vlasti i lokalnog stanovništva je važna u smislu pružanja podrške izbeglim licima koja su se opredelila za trajnu integraciju u Republici Srbiji. Koristim priliku da pozdravim gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, koji je danas sa nama.

Naravno, zahvalnost i poštovanje upućujem i kolegama iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji su svojim istrajnim radom doprineli uspehu ovog važnog humanitarnog poduhvata od nacionalnog i regionalnog značaja.

Poštovani prijatelji,

Realizacija Regionalnog stambenog programa je dugotrajan proces, koji nije uvek bio lak, ali za sve nas koji smo uključeni nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate u njegovoj primeni i radost na licima korisnika, koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti jedno novo, sigurnije i, nadam se, rasterećenije životno poglavlje.

Želim vam sreću i lepe dane u vašim novim domovima.

Živela Srbija!”

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.