Dačić: Razočaran poslednjim potezima Prištine u vezi sa uvozom srpske robe, odnosno uvođenjem recipročnih mera Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je  ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Entonija Godfrija.

Tokom razgovora izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem osnaživanja odnosa dve zemlje u periodu nakon stavljanja pod kontrolu aktuelne globalne pandemije Kovid 19. S tim u vezi, američki ambasador je pohvalio način na koji se Vlada Republike Srbije bori protiv epidemije kao i saradnju koja je tim povodom uspostavljena.

Šef diplomatije je izrazio razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi sa uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju – tzv. uvođenjem recipročnih mera. Istakao je da su ovakve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsećajući da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere.

Ambasador Godfri je rekao da deli razočarenje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazivši nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga. Istovremeno je, po pitanju regionalnih tema, rekao da veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Imajući u vidu predstojeće izbore u Republici Srbiji, američki ambasador je ponovo ocenio da je bitno da svi politički činioci u zemlji uzmu učešće na izborima, što bi doprinelo da Parlament bude mesto na kome će se čuti svi politički glasovi.

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.