Најновије

Интервју Милутина Мркоњића за Блиц: Идеја социјалне правде никада није и неће отићи са ових простора Вести

Идеја социјалне правде никада није и неће отићи са ових простора. То је револиуционарна идеја која је блиска и младима и зато има најмање 30 одсто поклоника. На нама социјалистима, а посебно лидеру Ивици Дачићу, јесте да артикулишемо те идеје и бираче, па очекујем да освојимо барем 20 одсто гласова, каже за “Блиц” Милутин Мркоњић.

Да ли сматрате да се бирачко тело социјалиста и напредњака преклапа и колика је то опасност по СПС?

– Не мислим да је то опасност. СПС има стабилно бирачко тело које следи идеју социјалне правде. Не ваља ни за једну власт када једна странка има убедљиво највише гласова. Да би структура власти била озбиљна, потребно је да је чине најмање две-три опције. Мислим да СПС-СНС тренутно добро воде државну политику са уравнотеженом дипломатијом, стабилном економијом и инфраструктуром као основом сваког развоја.

На изборној листи СПС-а можда је највише младих до сада?

– То је крајње позитивно. СПС је одувек била модерна партија. Ми смо први, још у време Слободана Милошевића, кандидовали младе и нестраначке личности. Рецимо, рукометашицу Светлану – Цецу Китић или Борку Вучић. Добро је да на листи имамо и младе и старе јер треба имати у виду да је наше бирачко тело претежно старије. Ја сам увек за то да на листи имамо оне који су већ нешто урадили да народ зна за кога да гласа. И када младе стављамо у први план, треба да се водимо тиме. И млади морају да се докажу у својој области пре него што се нађу на листи. Спој искуства и младости је најбољи. Треба размислити и о предлогу да се убудуће гласа за конкретног човека, а не за листу.

Да ли сте одустали од идеје подизања споменика Слободану Милошевићу у Београду?
– Никада нећу одустати од тог споменика. Храбри то што сам добио позив за отварање спомен-собе Милошевића у Пожаревцу. Та соба се отвара на иницијативу социјалистичке омладине и то је доказ вере младих у социјалну правду. Идеја је да спомен-соба прерасте у музеј. Наша омладина је предложила и градским властима у Београду да се подигне споменик Милошевићу. Ту иницијативу је упутила и председнику Вучићу. Али још нема одговора градских власти. Постоји идеја да се споменик Милошевићу подигне и у Ваљеву, Сурдулици и Врању. Невероватно ми је да ни Бањалука ни Република Српска још немају ни споменик ни улицу Слободану Милошевићу, а он је управо творац Српске.

Као грађевински инжењер како оцењујете инфраструктурне радове у Србији?

– Могу рећи да су након 5. октобра сви развојни пројекти били заустављени и поред страних пара које су ушле у земљу. Зоран Ђинђић је схватао улогу инфраструктуре, али због свега што се догодило није могао да реализује пројекте. Тек од 2008. године званична политика је економски развој земље засновала на инфраструктурним пројектима и дала приоритет коридорима. Након тога су све владе наставиле са том политиком. Постоји континуитет и то је добро.

Да ли сте и даље у сукобу са министарком грађевинарства Зораном Михајловић и шта је са кривичном пријавом против вас због деонице коридора 11 Уб-Лајковац?

– Свршеном послу нема мане. То је сада иза нас. Никада нисам видео ту пријаву. Није добро да у јавност излазе сукоби између коалиционих партнера и ту највише замерам руководствима обе странке што нису адекватно реаговали.

Да ли има проблема у сарадњи Дачића и Вучића?

– Они изванредно сарађују. Обојица имају велико 30-годишње искуство у политици. Дачић се одлично надопуњује на Вучићеву енергију. Ивица има тај шарм. Томе сам га ја научио. Понаша се као прави човек из народа. Мислим да су Вучић и он одличан тандем. Посебно бих похвалио њихову уравнотежену спољну политику и посаветовао бих их да постепено решавају питање Косова, да не журе пуно и да не подлежу притисцима Запада.

Колико је важно да Србија остане на европском путу?

– Веома је значајно да грађани схвате да улаз у ЕУ не значи ништа сам по себи ако ми не испунимо стандарде и услове. Примера ради, коридори су прави европски путеви. Зато смо и прво почели да радимо коридор 10 јер је значајан за целу ЕУ и за Исток и за Запад. Када уз путеве будемо имали и европски стандард и БДП, то ће бити права ствар.

Како сте поднели изолацију током пандемије короне пошто спадате у ризичну групу?

– Феноменално. Изолација је природно стање мог живота. Као инжењер радио сам на градилиштима у пустињама у Африци и Америци, где нема ничега. Живиш само у шатору. Нема ни телевизора ни контејнера. Слушао сам савете лекара и мислим да смо целу ситуацију изнели на прави начин. Посебна част иде медицинским радницима. Корона нас је научила да треба да слушамо струку. А тако није у другим сферама. Ево, на пример, чујем да хоће да уведу и таксе на споредне путеве, што нема никаквог смисла. Мора у свакој области струка да се пита.

Како оцењујете све већу сарадњу Србије и Кине?

– Највећи допринос тој сарадњи дао је покојни глумац Велимир – Бата Живојиновић. Милијарду Кинеза је било заљубљено у њега. Зато сматрам да бисмо сви ми са Ивицом Дачићем на челу морали да му одамо признање.

Да ли ћете изаћи на изборе ако до тада не буде проглашен крај епидемије?

– Хоћу, нема разлога да бринем. Уколико се погорша стање, сигурно да ће избори бити одложени. Битно је и у тој процени слушати струку. Ја сам највише слушао Дарију Кисић Тепавчевић пошто увек конкретно каже све што треба. Зато сам је и први кандидовао за министарку. Видећемо да ли ће и бити, али има ту још три-четири стручњака који би могли да буду министри.

Извор: Блиц