Најновије

Ивица Дачић: Грађани Србије још не могу у Црну Гору и Северну Македонију Вести

Грађани Србије још увек не могу да уђу у Црну Гору и Северну Македонију, каже за Танјуг министар спољних послова Ивица Дачић.

“Постоји разлика између термина отварање границе и проласка људи. Отварање границе значи да је отворен гранични прелаз, а да ли је дозвољено да неко оде тамо, друга је врста одлуке”, појаснио је Дачић и додао да је Београд, трагом вести да је Црна Гора дозволила улазак наших грађана, затражила информације од Подгорице.

“По тим информацијама, они нису променили своју одлуку, а то значи да у Црну Гору могу да уђу само грађани који имају боравак у тој земљи. Свима осталима и даље није дозвољено. Са Црном Гором је и даље нерешен тај проблем”, истакао је Дачић.

Он је подсетио да је БиХ донела одлуку да безусловно отвори границе са свим суседним земљама, на чему им се захвалио, наводећи да такву одлуку још није донела Северна Македонија, те да је разговарао са македонским министром да би видели каква је перспектива те њихове одлуке.

“У самом нашем комшилуку и даље има проблематичних дестинација, где наши људи и даље не могу да путују”, констатовао је Дачић.

Он је подсетио да је Србија своје границе отворила 22. маја, за робу и људе, опредељујући се да за пут релаксирања мера, па је укинула и обавезне тестове и изолацију.

“Сходно томе, ми смо отворили границе са свим нашим суседима, који нису у ЕУ – БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија. Такође, отворена је граница са Бугарском, док је и Мађарска отворила границу за наше држављане. Грчка је најавила и почела релаксацију, али ће у пуној мери почети током овог месеца”, рекао је Дачић.

Kада је реч о Хрватској, Дачић је рекао да је звао министра спољних послова Хрватске, како би “појаснио ситуацију”, те да ће се и они изјаснити по том питању.

“Углавном, 15. јуна ће ЕУ донети релаксационе мере, али то се односи на путовања унутар Уније. Kо ће бити придодат томе, још се не зна. Ми сада морамо са сваком земљом појединачно да о томе разговарамо”, каже Дачић.

Једна од земаља са којом се разговара је и Аустрија, земља у којој живи велики број наших људи, која,  подсећа Дачић, омогућава и хуманитарне конвоје током пандемије.

“Био је министар спољних послова у посети, разговараћемо сада да видимо каква је динамика отварања граница, односно могућности да наши људи пролазе без неких већих тешкоћа”, рекао је Дачић.

У Бечу је, иначе, најављено да ће Аустрија укинути мере карантина или теста само за оне земље са којима постигне билатерални споразум.

Других разговора још увек нема.

“Румунија сада, због политичке кризе, није могла да се придружи иницијативи Србије, Бугарске и Грчке, сами су рекли да сада не могу тиме да се баве и то остаје да се види”, рекао је Дачић.

Kако каже, полако се све креће, иако можда не оном брзином којом би људи очекивали, и уз велике мере опреза и непознаница, јер не постоје правила која важе за све.

Додаје и да само две земље нису забраниле улазак странцима током пандемије – Мексико и Велика Британија.

“Сви други јесу и сада сви треба да донесу одлуке које ће значити повлачење те мере. То ће нас свакако чекати наредних месеци. Можда је срећа што је сада туристичка сезона, па ће сада сви желети да пожуре”, додао је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да не разуме сврху покретања сајта “ратусрбији.рс” Иницијативе младих за људска права данас, када су се, како наводи, Хашки трибунал и национални судови годинама уназад бавили тим питањем.

“Kоје су то нове информације које неко до сада није могао негде да чује или да нешто истражује”, запитао је Дачић.

За њега, то је још један од начина политизација теме ратних злочина, а чини му се, каже, да је то можда и добар начин да се дође до неких фондова међународних организација, које се тиме баве.

“Волео бих да видим колико ће тога бити када је реч о ратним злочинима над Србима у неким другим земљама бивше Југославије”, рекао је Дачић за Танјуг.

Злочинима се бави и треба да се бави суд, подвукао је он.

Иницијатива младих за људска права покренула је сајт “ратусрбији. рс”, платформу за коју кажу да ће пружати “све важне и релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године”.

Израду сајта је подржало Министарство спољних послова Немачке, али је Иницијатива навела и да садржај и ставови изнети на сајту не изражавају нужно ставове немачког Министарства.

Ипак, упитан да ли је таква пракса уобичајена, Дачић је рекао да “није уобичајено, али да на примеру Србије сви мисле да је све дозвољено”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.