Најновије

Дачић и Чавушоглу: Средином јуна, релаксација забране уласка страних држављана у Турску Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром спољних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом.

У разговору је изражено задовољство због високог нивоа политичких односа две земље, а министри су се сагласили да је и у наредном периоду потребно очувати континуитет политичког дијалога на високом и највишем нивоу. Као доказ добрих билатералних односа, саговорници су издвојили сарадњу у току пандемије Ковид-19, када је турска страна упутила медицинску помоћ Републици Србији, док су истовремено Влада Републике Србије и Министарство спољних послова организовали репатријационе летове за турске држављане који су желели да се врате у своју земљу.

Министар Дачић је још једном захвалио турској страни на помоћи која је упућена у тешким моментима борбе против ширења пандемије.

Турски министар спољних послова је најавио да ће средином јуна наступити релаксација забране уласка страних држављана у Републику Турску, како би у овој земљи неометано почела туристичка сезона. Изразио је наду да ће туристи из Републике Србије и ове године летовати на турском приморју.

Министар Дачић је нагласио да Република Србија посматра Републику Турску као важног политичког и економског партнера у региону и поновио заинтересованост Србије за нове турске инвестиције посебно у мање развијеним деловима наше земље. Указао је да Република Србија придаје посебну пажњу економској сарадњи са турском страном, што је и предуслов за даљи развој читавог региона.

Саговорници су разговарали и о унапређењу сарадње и координацији наступа у међународним организацијама.

Министар Чавушоглу је са задовољством прихватио позив министра Дачића да посети Србију након завршетка изборног процеса.

Извор: МСП