Dačić i Čavušoglu: Sredinom juna, relaksacija zabrane ulaska stranih državljana u Tursku Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo zbog visokog nivoa političkih odnosa dve zemlje, a ministri su se saglasili da je i u narednom periodu potrebno očuvati kontinuitet političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Kao dokaz dobrih bilateralnih odnosa, sagovornici su izdvojili saradnju u toku pandemije Kovid-19, kada je turska strana uputila medicinsku pomoć Republici Srbiji, dok su istovremeno Vlada Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova organizovali repatrijacione letove za turske državljane koji su želeli da se vrate u svoju zemlju.

Ministar Dačić je još jednom zahvalio turskoj strani na pomoći koja je upućena u teškim momentima borbe protiv širenja pandemije.

Turski ministar spoljnih poslova je najavio da će sredinom juna nastupiti relaksacija zabrane ulaska stranih državljana u Republiku Tursku, kako bi u ovoj zemlji neometano počela turistička sezona. Izrazio je nadu da će turisti iz Republike Srbije i ove godine letovati na turskom primorju.

Ministar Dačić je naglasio da Republika Srbija posmatra Republiku Tursku kao važnog političkog i ekonomskog partnera u regionu i ponovio zainteresovanost Srbije za nove turske investicije posebno u manje razvijenim delovima naše zemlje. Ukazao je da Republika Srbija pridaje posebnu pažnju ekonomskoj saradnji sa turskom stranom, što je i preduslov za dalji razvoj čitavog regiona.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju saradnje i koordinaciji nastupa u međunarodnim organizacijama.

Ministar Čavušoglu je sa zadovoljstvom prihvatio poziv ministra Dačića da poseti Srbiju nakon završetka izbornog procesa.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.