Проф.др Славица Ђукић Дејановић: Позиви помоћи током ванредног стања и по 999 пропуштених Вести

Током ванредног стања министарка Славица Ђукић Дејановић пружала је психолошку подршку грађанима путем видео позива, а потражња је била толико велика да се дешавало да у року од одређених сат и по времена буде и до 999 пропуштених позива.

Министарка је рекла за Танјуг да је апарат регистровао прве вечери преко 300, потом око 600, а највише је било 999 пропуштених позива.

“Определила сам се да ту врсту помоћи пружам грађанима кроз видео комуникацију на вајберу, због тога што је било по мојој оцени веома важно да увече од 21.00 до 22.30 имају могућност да ми се јаве, да ја њих видим, да они мене виде и да чујем који су то заправо њихови проблеми. Имала сам огроман број позива, а само је број од 18 до 20 људи могао да ступи са мном у комуникацију, како би имао прву тзв. психолошку помоћ. Позив је трајао три до четири минута по пацијенту, односно по саговорнику”, истакла је Ђукић Дејановићева за Танјуг.

Према њеним речима, представљало јој је велико задовољство да на тај начин пружи психолошку помоћ, како каже, чинило јој се да је бар 15 њих који су у току вечери са њом разговарали добило одређено олакшање.

“Вече и ноћ су период када се људи који имају ментални проблем осећају усамљено, напето, тужно и имају проблема са сном. Многи су се жалили и на нападе панике или депресивне кризе, односно, погоршало им се психолошко обољење које су већ имали од раније”, истакла је министарка и психијатар Ђукић Дејановић.

Највећи број људи који је звао, био је животне доби од 25 до 40 година, радно активних који су имали реалан страх, како каже, да ће пренети вирус деци или родитељима, односно партнеру, зато што раде, иду у продавницу или излазе напоље.

“Са њима је било једноставно и успешно разговарати. Објасни се ланац инфекције вирусом и коју отпорност организма имају и какав им је имунолошки статус. Рационалним одговорима на њихове страхове сами би закључивали да је страх покретач за њихову бригу и да је добро што га имају”, казала је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Према њеним речима, повод да оствари овакве позиве помоћи током ванредног стања били су њени бивши студенти и лекари који су је питали шта да кажу саговорницима који их зову у вези пандемије корона вируса.

Министарка каже да је било позива и мимо одређене сатнице за то, а да су се они наставили и касније, али да их је прекинула након укидања ванредног стања.

Она саветује породице чланова који и даље имају страхове и пострауматски синдром након пандемије корона вируса да потраже помоћ, јер ништа неће тек тако проћи само од себе.

“Мора се помоћи да се отклони страх, речима, односно саветима, а уколико је потребно и медикаментозним средствима. Они који имају још увек страх да ће се инфицирати, саветујем да изанализирају савете стручњака, који кажу да још увек има жаришта, зна се где и тамо не треба да одлазе. Треба да раде према упутствима која иначе даје штаб за здравство”, додаје она и саветује да свакако треба шетати и комуницирати са другима.

Повратак социјалном животу и раду, обавезама је најбоља терапија, према њеним речима, али уколико један члан породичног домаћинства или један партнер има страх, не треба да индукује и остале.

“Ако не могу сами да се ослободе страха, могу то да учине са терапеутима или психијатрима. Нема разлога да се остаје дуго изолован и да се чека да ће се нешто значајно променити. Све оне ситуације којих се иначе плашимо, а реално нису опасне не треба избегавати, јер се онда прави психолошка инвалидност”, истакла је министарка Славица Ђукић Дејановић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.