Сијарто – Антић у Будимпешти: Јачање енергетске сарадње Мађарске и Србије Вести

Након састанка председника Вучића и премијера Орбана, а у циљу реализације договора о јачању сарадње Србије и Мађарске у области енергетике, у Будимпешти су се састали министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар рударства и енергетике Александар Антић. Састанак је одржан на иницијативу мађарске стране а кључне теме су биле:

-Изградња гасовода (Турски ток),

-Заједничка берза електричне енергије,

-Повећање прекограничних преносних капацитета,

-Могући нови заједнички пројекти,

Сарадња енергетских компанија, у склопу чега су потписани Меморандуми о разумевању између Електроенергетске компаније (MVMMagyar) са мађарске стране и ЕПС-а и Србијагаса са српске стране.

Министри Антић и Сијарто разговарали су у Будимпешти о реализацији договора о јачању сарадње Србије и Мађарске у области енергетике и констатовали да има великог потенцијала за сарадњу енергетских компанија.

Министар Антић рекао је да је данашњи дан стратешки важан за сарадњу енергетских компанија из Мађарске и Србије и грађане, и констатовао да се две земље налазе у најбољој фази својих политичких, привредних и пријатељских односа.

То је значајно за све нас, пре свега грађане, и огроман допринос тим односима дали су премијер Виктор Орбан и председник Александар Вучић, који су свој лични и пријатељски однос уткали у моћне и снажне односе дв еземље”, поручио је министар Антић.

Он је казао да су Србија и Мађарска најзначајнији партнери у енергетском сектору и да се планира више заједничких пројеката у наредном периоду, што ће бити у интересу целог региона.

Антић је нагласио да су  у Будимпешти потписана и два Меморандума, који представљају камен темељац за сарадњу енергетског сектора, односно енергетских компанија.

Потписани су Меморандуми о разумевању између мађарске Електроенергетске компаније (MVMMagyar) и ЕПС-а и Србијагаса.

Меморандуме су потписали генерални директор MVM – GyorgyKobor, в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић и генерални директор Србијагаса – Душан Бајатовић.

Енергетске компаније из Србије и Мађарске су, каже Антић, озбиљни играчи, а стварање једне снажне регионалне берзе у великом је интересу целог региона.

Договорили смо се да и наше компаније раде на повећању капацитета електроенергетске интерконекције, и то ће бити важан корак”, изјавио је Антић и подсетио да Мађарска има снажан нуклеарни сектор и озбиљне произвођаче енергије, укључујући обновљиве изворе енергије.

Србија има јак термо сектор и снажне хидро капацитете, сегменте које друга страна нема и који могу добро да се укомпонују, и да у будућности заједнички балансирамо што ће представљати додатну вредност за Србију и Мађарску, оценио је министар рударства и енергетике.

Планирамо и заједнички ћемо разматрати пројекте у трећим земљама. Постоји реална могућност да ЕПС и MVM заједнички наступају на пројектима у региону и то ће такође бити један од приоритета, а очекујемо доста и од сарадње те мађарске компаније и Србијагаса”, истакао је Антић.

Он је рекао да смо отворени и да учимо од мађарских компанија које су нам дале подршку у сигурном снабдевању гасом претходне зиме.

Што се тиче гасовода, Антић је казао да су обе  земље доста урадиле да би се пројекат реализовао и да бисмо добили сигурно, додатно снабдевање за нас и цео регион.

У фази смо када можемо да кажемо да смо прешли велики део пута и да улазимо у завршни део пројекта”, казао је Антић.

Он је истакао да ће до краја године српски део гасовода бити у потпуности завршен и да ће Србија бити спремна да преузме гас из Бугарске и испоручи га Мађарској.

Све ће то дати нов квалитет у региону и сигурно снабдевање гасом, као и сигурност да се привреде могу даље развијати, поручио је министар Антић.

Извор и фото: МРЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.