Најновије

Бранко Ружић: Из Фонда за мањине 24 милиона динара за 72 организације Вести

Уговори о додели укупно 24 милиона динара за 72 организације и установе, из Фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе. потписани су данас, а ове године област финансирања је образовање.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је ове године буџет због епидемије Ковида-19 смањен за шест милиона, у односу на 2019, када је износио 30 милиона и додао да је и поред тога износ средстава довољан да читав пројекат послужи сврси. Ово је четврта година заредом да се додељују средства Фонда за националне мањине, а Ружић истиче да је образовање један од виталних делова за очување идентитета сваке националне мањине која живи на територији Србије.

“Увек смо говорили да су представници мањина не само наши грађани, него и драгоценост српског друштва. И Влада Србије и Министарство државне управе већ годинама на овај начин желе да поспеше очување тих културних вредности и традиције”, поручио је Ружић.

Министар је навео да је 210 организација предложило програме или пројекте и да је надлежна комисија одабрала 72, којима се додељују новчана средства.

“Уверен сам да ће реализацијом ових пројеката бити унапређен сегмент образовања који је значајан и да ће се, самим тим, унапредити статус припадника националних мањина”, навео је Ружић.

Како је рекао, ниједна национална мањина није изостављена, а постоји и више националних пројеката којима се промовише интеркултурални дијалог.

Подсетио је да је пре две године била година националних мањина, те да је усвојен сет тзв. мањинских закона, наводећи да су законодавни оквир и сама изборна процедура, односно све оно што задире у сегмент очувања права националних мањина оцењени позитивно од свих релевантних међународних организација.

“Том динамиком правимо веома важне искораке и мислим да можемо да послужимо као пример добре праксе за многе земље у региону, па чак и за оне које су чланице Европске уније”, оценио је Ружић.

Он је истакао и одличну сарадњу Владе Србије и Националних савета националних мањина.

У 2017. години износ средстава је био 1,8 милиона динара, а током година буџет се повећавао, да би у прошлој достигао 30 милиона.

Укупно је обухваћено 265 пројеката у износу од 77,6 милиона динара.

Извор: Танјуг