Branko Ružić: Iz Fonda za manjine 24 miliona dinara za 72 organizacije Vesti

Ugovori o dodeli ukupno 24 miliona dinara za 72 organizacije i ustanove, iz Fonda za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. potpisani su danas, a ove godine oblast finansiranja je obrazovanje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ove godine budžet zbog epidemije Kovida-19 smanjen za šest miliona, u odnosu na 2019, kada je iznosio 30 miliona i dodao da je i pored toga iznos sredstava dovoljan da čitav projekat posluži svrsi. Ovo je četvrta godina zaredom da se dodeljuju sredstva Fonda za nacionalne manjine, a Ružić ističe da je obrazovanje jedan od vitalnih delova za očuvanje identiteta svake nacionalne manjine koja živi na teritoriji Srbije.

“Uvek smo govorili da su predstavnici manjina ne samo naši građani, nego i dragocenost srpskog društva. I Vlada Srbije i Ministarstvo državne uprave već godinama na ovaj način žele da pospeše očuvanje tih kulturnih vrednosti i tradicije”, poručio je Ružić.

Ministar je naveo da je 210 organizacija predložilo programe ili projekte i da je nadležna komisija odabrala 72, kojima se dodeljuju novčana sredstva.

“Uveren sam da će realizacijom ovih projekata biti unapređen segment obrazovanja koji je značajan i da će se, samim tim, unaprediti status pripadnika nacionalnih manjina”, naveo je Ružić.

Kako je rekao, nijedna nacionalna manjina nije izostavljena, a postoji i više nacionalnih projekata kojima se promoviše interkulturalni dijalog.

Podsetio je da je pre dve godine bila godina nacionalnih manjina, te da je usvojen set tzv. manjinskih zakona, navodeći da su zakonodavni okvir i sama izborna procedura, odnosno sve ono što zadire u segment očuvanja prava nacionalnih manjina ocenjeni pozitivno od svih relevantnih međunarodnih organizacija.

“Tom dinamikom pravimo veoma važne iskorake i mislim da možemo da poslužimo kao primer dobre prakse za mnoge zemlje u regionu, pa čak i za one koje su članice Evropske unije”, ocenio je Ružić.

On je istakao i odličnu saradnju Vlade Srbije i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

U 2017. godini iznos sredstava je bio 1,8 miliona dinara, a tokom godina budžet se povećavao, da bi u prošloj dostigao 30 miliona.

Ukupno je obuhvaćeno 265 projekata u iznosu od 77,6 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.