Goran Trivan obišao završne radove na sanaciji nesanitarne deponije Prelići u Čačku Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan posetio je danas Čačak gde je razgovarao sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, i obišao transfer stanicu i završne radove sanacije i rekultivacije prve zone nesanitarne deponije „Prelići“ koji su izvedeni uz podršku Ministarstva.

U razgovoru sa gradonačelnikom posvećenom realizovanim ekološkim projektima i daljim planovima u zaštiti životne sredine ove lokalne samouprave, ministar Trivan je izrazio zadovoljstvo zbog njenog uspešnog rada u ovoj oblasti i postignutim konretnim rezultatima i istakao da je Čačak lokalna samouprava koja može biti primer mnogima u razvoju zaštite životne sredine.

Potvrda da je višegodišnje i kompetentno zalaganje i rad lokalne  samouprave Čačka dovelo do rešavanja konkretnih problema u stanju životne sredine ove lokalne zajednice je i realizacija prve faze sanacije i rekultivacije prve zone nesanitarne deponije „Prelići“. Ministarstvo je u 2018. godini dodelilo oko 35 miliona dinara za radove prve faze na zatvaranju gradske nesanitarne deponije Prelići, a u decembru 2019. godine, na osnovu sprovedenog konkursa Ministarstva, potpisan je ugovor sa Gradom Čačkom za dodelu preko 66 miliona dinara za sufinansiranje druge faze radova.

Kako je tokom obilaska prve zone deponije Goran Trivan zaključio, izvedeni radovi su od izuzetnog značaja za kvalitet životne sredine grada, i istovremeno primer kako lokalna samouprava, sopstvenom inicijativom i zalaganjem, može promeniti uslove života građana na bolje. Kako je naglasio, od svog osnivanja Ministarstvo je podržavalo lokalne samouprave u pribavljanju projektno-tehničke dokumentacije za projekte u zaštiti životne sredine, koja je osnovni preduslov rešavanja najvažnijih ekoloških problema. Upravljanje čvrstim otpadom i prerada otpadnih voda ključna su pitanja za Srbiju, i zato će Ministarstvo nastaviti da podržava buduće ekološke projekte grada Čačka, ali i drugih lokalnih samouprava koje su angažovane u borbi za bolju i zdraviju Srbiju, naglasio je ministar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.