Најновије

Ружић: Бирачки списак прочишћен, тврдње да “мртви гласају” никад нису доказане Вести

Две недеље уочи избора закључен је јединствен бирачки списак. На дан 5. јун укупно је 6.583.665 бирача уписаних у тај списак. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је за Н1 да је тај списак “никад ажурнији”, да су захваљујући дигитализацији увезани подаци из неколико база, те да је у бирачком списку “много тога прочишћено”.

“Закључили смо јединствени бирачки списак, доставили смо изборним комисијама решења, и то је редовна процедура, нема ту ничег епохалног. Али је значајно да смо учинили у претходном периоду да јединствени бирачки списак сваким даном буде све ажурнији, не зато што смо претерано паметни, већ смо прионули на посао и спровели ту дигитализацију, повезали матичне књиге умрлих и венчаних с јединственим бирачким списком. Електронским путем се све промене ажурирају, и много тога је прочишћено, ажурирано, бирачки списак никад није био ажурнији”, навео је Ружић у Дану уживо на Н1.

Нагласио је да то што је сад списак ажурнији не значи да је у претходним изборним циклусима “на било који начин довођена у питање њихова регуларност”.

На питање због чега онда грађани мисле да је била могућа манипулација, да су, на пример, на списку и особе које нису више живе, Ружић каже да то – није доказано.

“И то је последица перцепције и извитоперене комуникације с јавношћу о списковима. Значај списка је велики, а на жалост, политичари понекада, нарочито у опозицији, умеју да девалвирају тај значај и ствара се перцепција у јавности која не кореспондира с реалним стањем. Било је мртвих душа на списку, али то није ни на који начин утицало на резултате гласања”, тврди министар Ружић, који је функционер СПС-а.

Сигуран је да да ће ови избори “променити ту лошу перцепцију”.

“Ја кажем да тежимо идеалу апсолутне ажурности. Наравно да може да се поткраде и нека грешка. И раније а и сад, то неће утицати на регуларност бирачког процеса”, казао је и додао да су “политичка надгорњавања” довела до тога да се сумња да се списком манипулише.

Сада су, каже, сумње мање и нису алармантне.

“Али јесте јасна порука на који начин ми у влади треба да се ухватимо у коштац с тим перцепцијама”, додао је.

Ружић није хтео да коментарише наводе из дела опозиције да је странкама које излазе на изборе потписе скупљала владајућа коалиција.

“Ја се не бих мешао у оно што се дешава унутар опозиционог спектра… Ако је то доказиво, нека изађу с доказима. Тај домен политичке борбе, за 25 година колико се бавим политиком, мени није био познат… Ја лично нисам имао потребу да се тиме бавим, али наравно да би било недопустиво уколико се докаже да је то било могуће”, казао је министар.

Они који износе такве оптужбе, каже Ружић, не треба то само “медијски да промовишу”, већ да то пријаве надлежним органима који тиме треба да се баве.

Ружић је рекао и да је уверен да избори неће бити угрожени бојкотом, јер је опозиција, како је рекао, показала “потпуну дезоријентисаност”.

“Очекујем да ће СПС да се избори за бољи резултат, да направимо крупнији искорак за нека будућа времена”, закључио је Ружић.

Извор: Н1

фото: Танјуг