Ružić: Birački spisak pročišćen, tvrdnje da “mrtvi glasaju” nikad nisu dokazane Vesti

Dve nedelje uoči izbora zaključen je jedinstven birački spisak. Na dan 5. jun ukupno je 6.583.665 birača upisanih u taj spisak. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je za N1 da je taj spisak “nikad ažurniji”, da su zahvaljujući digitalizaciji uvezani podaci iz nekoliko baza, te da je u biračkom spisku “mnogo toga pročišćeno”.

“Zaključili smo jedinstveni birački spisak, dostavili smo izbornim komisijama rešenja, i to je redovna procedura, nema tu ničeg epohalnog. Ali je značajno da smo učinili u prethodnom periodu da jedinstveni birački spisak svakim danom bude sve ažurniji, ne zato što smo preterano pametni, već smo prionuli na posao i sproveli tu digitalizaciju, povezali matične knjige umrlih i venčanih s jedinstvenim biračkim spiskom. Elektronskim putem se sve promene ažuriraju, i mnogo toga je pročišćeno, ažurirano, birački spisak nikad nije bio ažurniji”, naveo je Ružić u Danu uživo na N1.

Naglasio je da to što je sad spisak ažurniji ne znači da je u prethodnim izbornim ciklusima “na bilo koji način dovođena u pitanje njihova regularnost”.

Na pitanje zbog čega onda građani misle da je bila moguća manipulacija, da su, na primer, na spisku i osobe koje nisu više žive, Ružić kaže da to – nije dokazano.

“I to je posledica percepcije i izvitoperene komunikacije s javnošću o spiskovima. Značaj spiska je veliki, a na žalost, političari ponekada, naročito u opoziciji, umeju da devalviraju taj značaj i stvara se percepcija u javnosti koja ne korespondira s realnim stanjem. Bilo je mrtvih duša na spisku, ali to nije ni na koji način uticalo na rezultate glasanja”, tvrdi ministar Ružić, koji je funkcioner SPS-a.

Siguran je da da će ovi izbori “promeniti tu lošu percepciju”.

“Ja kažem da težimo idealu apsolutne ažurnosti. Naravno da može da se potkrade i neka greška. I ranije a i sad, to neće uticati na regularnost biračkog procesa”, kazao je i dodao da su “politička nadgornjavanja” dovela do toga da se sumnja da se spiskom manipuliše.

Sada su, kaže, sumnje manje i nisu alarmantne.

“Ali jeste jasna poruka na koji način mi u vladi treba da se uhvatimo u koštac s tim percepcijama”, dodao je.

Ružić nije hteo da komentariše navode iz dela opozicije da je strankama koje izlaze na izbore potpise skupljala vladajuća koalicija.

“Ja se ne bih mešao u ono što se dešava unutar opozicionog spektra… Ako je to dokazivo, neka izađu s dokazima. Taj domen političke borbe, za 25 godina koliko se bavim politikom, meni nije bio poznat… Ja lično nisam imao potrebu da se time bavim, ali naravno da bi bilo nedopustivo ukoliko se dokaže da je to bilo moguće”, kazao je ministar.

Oni koji iznose takve optužbe, kaže Ružić, ne treba to samo “medijski da promovišu”, već da to prijave nadležnim organima koji time treba da se bave.

Ružić je rekao i da je uveren da izbori neće biti ugroženi bojkotom, jer je opozicija, kako je rekao, pokazala “potpunu dezorijentisanost”.

“Očekujem da će SPS da se izbori za bolji rezultat, da napravimo krupniji iskorak za neka buduća vremena”, zaključio je Ružić.

Izvor: N1

foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.