Најновије

Бранко Ружић: Резолуција 1244 вратила решавање противправног насиља у УН Вести

 

Обележавању 21 године од усвајања Резолуције 1244 у СБ УН у Удружење киднапованих, несталих и убијених на КиМ присуствовао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је поручио да је та резолуција, заједно са Кумановским споразумом вратила да се питање противправног насиља решава тамо где му је и место – у Уједињеним нацијама.

Ружић је у Спомен соби “Косметске жртве” казао да је Резолуција 1244 проистекла из ванвременске неправде, из ситуације где је једна мала држава била 78 дана под агресијом НАТО бомби како би се део њене суверене територије отео.

“Из ове перспективе када гледамо, Резолуција 1244 је народски речено једна корпа из које и косовски Албанци и политичари у Приштини, па и Србија може да изабере артикал који јој одговара, али један артикал не може се довести у питање, а то је да се Резолуцијом 12 44 гарантује територијални интегритет наше државе”, нагласио је Ружић.

Према његовим речима, 21 годину након свих дешавања, обремењени свим проблемима и зверствима 2004. и 2008. године, држава Србија је и данас спремна да пружи руку и настави дијалог.

Међутим, истиче да се дијалог не води ултиматумима, као ни да се компромис не постиже задовољењем екстремног циља једне од страна у дијалогу и није стање у којем може да се инсистира на максималистичким жељама једне стране.

“Уколико желе да ултиматумима разговарају са Београдом, Београд то неће прихватити”, изричит је министар.

Подсећа да је државни врх, на челу са председником Александром Вучићем и првим потпредседником Владе Ивицом Дачићем, урадио много у претходном периоду да се наш национални интерес нађе на столу свих важних међународних актера.

Сада, како каже, чак и са онима са којима се не разумемо можемо егал да разговарамо о нашем државном и националном интересу.

“Успели смо да уђемо у теорију међународног јавног права са термином отпризнавања самопроглашене независности Косова”, наглашава Ружић и додаје да смо успели и да померимо клатно, први пут после 20 година, на страну правде и правичности.

“То је једна мала нада, не смемо да је угасимо, али основни оријентир који мора да буде иницијална каписла за ту наду је да никада жртве и оно што они који су изгубили своје најближе у срцима носе не буде заборављено. Једино тако можемо доћи до решења које ни на који начин неће урушити достојанство нашег народа и наших жртава на КиМ”, закључио је Ружић.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.