Branko Ružić: Rezolucija 1244 vratila rešavanje protivpravnog nasilja u UN Vesti

 

Obeležavanju 21 godine od usvajanja Rezolucije 1244 u SB UN u Udruženje kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM prisustvovao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio da je ta rezolucija, zajedno sa Kumanovskim sporazumom vratila da se pitanje protivpravnog nasilja rešava tamo gde mu je i mesto – u Ujedinjenim nacijama.

Ružić je u Spomen sobi “Kosmetske žrtve” kazao da je Rezolucija 1244 proistekla iz vanvremenske nepravde, iz situacije gde je jedna mala država bila 78 dana pod agresijom NATO bombi kako bi se deo njene suverene teritorije oteo.

“Iz ove perspektive kada gledamo, Rezolucija 1244 je narodski rečeno jedna korpa iz koje i kosovski Albanci i političari u Prištini, pa i Srbija može da izabere artikal koji joj odgovara, ali jedan artikal ne može se dovesti u pitanje, a to je da se Rezolucijom 12 44 garantuje teritorijalni integritet naše države”, naglasio je Ružić.

Prema njegovim rečima, 21 godinu nakon svih dešavanja, obremenjeni svim problemima i zverstvima 2004. i 2008. godine, država Srbija je i danas spremna da pruži ruku i nastavi dijalog.

Međutim, ističe da se dijalog ne vodi ultimatumima, kao ni da se kompromis ne postiže zadovoljenjem ekstremnog cilja jedne od strana u dijalogu i nije stanje u kojem može da se insistira na maksimalističkim željama jedne strane.

“Ukoliko žele da ultimatumima razgovaraju sa Beogradom, Beograd to neće prihvatiti”, izričit je ministar.

Podseća da je državni vrh, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem, uradio mnogo u prethodnom periodu da se naš nacionalni interes nađe na stolu svih važnih međunarodnih aktera.

Sada, kako kaže, čak i sa onima sa kojima se ne razumemo možemo egal da razgovaramo o našem državnom i nacionalnom interesu.

“Uspeli smo da uđemo u teoriju međunarodnog javnog prava sa terminom otpriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova”, naglašava Ružić i dodaje da smo uspeli i da pomerimo klatno, prvi put posle 20 godina, na stranu pravde i pravičnosti.

“To je jedna mala nada, ne smemo da je ugasimo, ali osnovni orijentir koji mora da bude inicijalna kapisla za tu nadu je da nikada žrtve i ono što oni koji su izgubili svoje najbliže u srcima nose ne bude zaboravljeno. Jedino tako možemo doći do rešenja koje ni na koji način neće urušiti dostojanstvo našeg naroda i naših žrtava na KiM”, zaključio je Ružić.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.