Најновије

Ђорђе Милићевић за Блиц: Ако немате програм и идеју, остају вам само инциденти Вести

Један део опозиције никако да схвати да се власт осваја на изборима а не на улици, а да се политика води у парламенту а не испод шатора, каже за Блиц Ђорђе Милићевић

Шта очекујете на изборима?

-Очекујем резултат који ће бити далеко бољи у односу на резултат који смо остварили на претходним парламентарним изборима, када смо имали 11 одсто.

На вашој листи има много младих и нестраначких личности…

-Изборна листа СПС-ЈС представља спој младих и жена, и стручних и угледних људи. Међу првих 100 имена је 50 који никада нису били кандидати за посланике, а од првих 50, 10 је млађе од 40 година. Жена имамо 43 одсто, 17 професора универзитета, више од 30 познатих лекара… На месту број три је Дубравка Краљ, 25 година, студент генерације са 38 десетки и једном деветком, четврти је Угљеша Марковић, председник омладине. Није реч само о младости већ о младим људима који имају, и спремност, и способност, и знања, да преузму одговорност. А ово није случај само на парламентарној листи, већ и на покрајинској и локалним.

Да ли се бирачко тело СПС-а и СНС-а делом преклапају и да ли је то опасност за СПС?

-СПС је кроз 30 година постојања и политичког деловања показала и потврдила да има стабилно бирачко тело које се због наших идеолошких опредељења, борбе за социјалну правду, једнакост и обичног човека стално обнавља, а доказ је и листа о којој смо малочас говорили.

Због чега нам парламент све више личи на ријалити шоу и да ли ће се то променити?

-Пристојност је кључна реч. Пристојност значи да из јавног дискурса избацимо све оно негативно како би имали нормалну комуникацију и дијалог, али пристојност значи и поштено и честито обављати посао за који сте преузели одговорност, али и сносити консеквенце. Ова владајућа коалиција је показала делима, а не речима, да јој је стало до пристојности, уједно уважавајући и принцип одговорности за разлику од дела опозиције.

Део опозиције бојкотује изборе…

-Они никако да схвате да се демократија остварује на изборима а не на улици и да се политика води у парламенту а не на улици и испод шатора. До власти и привилегија се не може доћи без избора, како су то замислили. Мањак политичке моћи и утицаја управо доводи до најпримитивнијег понашања и вокабулара који одавно превазилази политичке оквире. То није политика и суштина постојања политике, већ насилничког и силеџијског понашања. Период иза нас јасно показује да када немате идеју, програм, снагу да себе представите као алтернативу, инциденти су једино што вам је остало да добијете медијски простор и дођете до јефтиних политичких поена.

ИЗВАНРЕДНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОТИВ КОРОНЕ

Да ли је парламент морао да буде суспендован током пандемије?

-Парламентарна демократија није суспендована током короне, већ смо поштовали препоруке струке, показали озбиљност, одговорност, рационалност и дисциплину, и управо захваљући томе остварили изванредне резултате у борби против вируса. Државно руководство на челу са председником, владом, и целокупном струком одрадило је важан посао. Резултати показују да смо ову фазу успешно пребродили, али у следећој фази корона ће бити присутна у нашим животима и зато је потребна лична одговорност. Успела се избећи судбина неких држава управо захваљујући ригорозним мерама због којих су нас многи критиковали, а онда су бројне државе Европе прихватиле такав модел.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.