Антић у руднику и Флотацији „Велики Кривељ“ Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић обишао је са председницом Владе Аном Брнабић  рудник и Флотацију „Велики Кривељ“, као и Институт за рударство и металургију у Бору.

Министар Антић изјавио је да дубоко верује да је стратешко партнерство између Зиђина и Републике Србије и развој тог рударског комплекса од изузетне важности за Србију. Он је констатовао да су све одлуке биле изузетно добре, и захвалио се на подршци Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу у читавом процесу, и оценио да годину и по дана након почетка заједничке мисије, са нашим кинеским партнерима, можемо да кажемо да се сви циљеви одвијају у складу са заједничким плановима или чак и изнад тога. 

  • Посебно желим да истакнем политику запошљавања коју Зиђин реализује овде у Бору. Ако се сећате, приликом потписивања уговора са Зиђином, дефинисали смо као циљ да овде у Бору буде запослено око 5 000 радника, данас имамо 5 474 радна места у Зиђин Бору, дакле, далеко изнад наших планова. Ја сам захвалан нашим кинеским партнерима који схватају ту димензију и значај – да људи из Бора раде овде и да на тај начин подижемо читав овај крај. Такође мислим да су сви параметри Зиђина сјајни, посебно бих истакао заштиту на раду – у 2019.год ниво повреда овде у Бору смањен је за 55 процената, што је изузетно важно а у И кварталу 2020-те год, у односу на исти период 2019. – за додатних 67 процената, нагласио је министар Антић. 

То говори да смо ми за партнера добили једну светску одговорну компанију која, пре свега заштиту на раду, ставља у први план, казао је он. Министар је истакао да су производни резултати одлични, да је поносан на рударство у Србији, као и на то што је ресорни министар, узимајући у обзир да смо у И кварталу у рударству имали раст од 9 одсто. 

  • Највећи допринос томе дала је експлоатација метала, која је расла са 38 одсто у И кварталу. Највећи допринос том расту дао је Зиђин и то је од изузетног значаја за нашу укупну економију. Нагласио бих да је у априлу и мају током епидемије, током целе ове муке која је задесила и Србију али и читаву планету, рударство остало на свом нивоу и нисмо имали пад ни у априлу, нити у мају, што говори колико је ова индустрија и важна и колико је „жилава“ и колико може да издржи и колико се бори, рекао је Антић. 

Министар рударства и енергетике најавио је амбициозне планове за наредни период.

  • Ове године отварамо нови рудник „Церово“, то је од изузетне важности за будућност Бора, а са друге стране у 2021.години ће кренути и пројекат „Чукару Пеки“, односно Пројекат Тимок, као највећа развојна шанса читаве Источне Србије. Ми са великим поносом и са великом радошћу анализирамо и помажемо, како би Зиђин направио ове резултате, и верујем да ћемо заједно са њима бити веома успешни у интересу читаве Србије, и наравно, Југоисточне Србије“, закључио је министар Антић. 

Извор: Министарство рударства и енергетике