Најновије

Душан Бајатовић у дебате “Реч на реч” на РТС-у о јавним предузећима и помоћи привреди Вести

Kоје мере је потребно увести да би се помогла српска економија након пандемије вируса корона и шта чинити са јавним предузећима, нека су од питања на која су данас одговарали политички представници учесника на предстојећим изборима.

Душан Бајатовић, са листе „Ивица Дачић-СПС-ЈС-Драган Марковић Палма“, истакао је да је, осим улагања у инфраструктуру, потребно да се обрати пажња да српски производи имају регионални карактер.

– Да не производимо само за српско тржиште, већ за извоз. Треба да обратимо пажњу на мале и средње предузетнике. То треба да радимо на два начина. Један је да буду извозно оријентисани, а други да их оспособимо да у Србији производимо оно што увозимо – рекао је Бајатовић.

Kада је реч о питању судбине јавних предузећа, учесници дебате су изнели различите ставове.
Душан Бајатовић, са листе „Ивица Дачић-СПС-ЈС-Драган Марковић Палма“, подсетио је да већина јавних предузећа функционише на тржишту.

– Јавна предузећа морају да изврше корпоративизацију, јер је то једини начин за ефикасно управљање. Што мање државе, што јачи менаџмент, то бољи резултати. Треба довести професионални менаџмент, али морају да задрже државну и друштвену улогу коју имају. „Породичну сребрнину“ не треба препуштати страном капиталу – сматра Бајатовић.

Извор и фото: Блиц