Најновије

Милутин Мркоњић, почасни председник СПС: Убеђен сам да је руководство СПС способно да убеди бираче да гласају за идеје социјалне правде Вести

Како коментаришете одлуку дела опозиције да изађе на изборе, иако тврде да ће они бити одржани у нефер условима?

Потпуна је бесмислица понашање опозиције и заиста ми је несхватљиво шта и како раде. Зато ћемо ми бити и надаље на власти. Па они не знају основне постулате, нити шта опозиција треба да ради, нити како она изгледа у озбиљном друштву. Али то је заправо добро по нас, па им не бих давао савете, волим ја да сам на власти.

Коме од опозиционих странака прогнозирате прелазак цензуса?

Не видим да би било ко од опозиционих странака могао да пређе цензус, без обзира на то што је он смањен на три одсто. Управо због апсолутне неозбиљности и несхватања политичког система, не верујем да ико од њих има реалне шансе.

С ким бисте могли у коалицију, ко би све дошао у обзир за сарадњу?

Мислим да је најозбиљнија ова актуелна коалиција СПС-СНС. Притом, у Србији је више од половине грађана који су симпатизери социјалистичке идеје и само је питање способности руководства наше странке колико ћемо успети тих симпатизера да уведемо у гласачку кутију за нас. Убеђен сам да је ово руководство способно да убеди бираче да гласају за идеје социјалне правде, те да ћемо добити више од 20 одсто гласова.

Да се ви питате, на који начин бисте решили горућа питања, попут косовског и поново актуелизованог црногорског?

Ових дана је била годишњица потписивања Кумановског споразума и Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244, као међународно правну основу за решавање косовског питања. Само дан касније почела је обнова наше земље, коју је тадашња Савезна Република Југославија одбранила без икакве стране помоћи, само сопственим снагама. Кумановски споразум је наша тапија за Косово. Проблем је пак у томе што власти од 5. октобра, а нарочито она демократска опција, нису примениле важне тачке Резолуције 1244, па чак и данас неки паметњаковићи имају примедбу на ту резолуцију. По питању Црне Горе морам да кажем да смо ми изградили барску пругу, барску луку и ауто-пут, што су кључни објекти инфраструктуре који повезују људе. Ову тренутну политичку ситуацију не могу да разумем, јер нема живота Црној Гори без везе са Србијом, а српски народ у тој земљи не треба да страда због болесних амбиција руководећих људи тамо.

Уколико би вам се указала прилика за министарско место, који бисте ресор најрадије водили?

Мој став је увек био да само људи који нешто знају могу да буду на челу министарстава, сваки министар мора да зна барем основне постулате. Генерално нам треба више стручних кадрова, а мање политичара опште праксе. Но, ја више немам амбиције да будем министар. Морам пак да приметим да нам се инфраструктура развија добро, да ова власт добро ради на инфраструктурним пројектима, а ја сам спреман да се укључим у њихову реализацију уколико буде потребе.

Извор: Курир