Најновије

Интервју Новице Тончева за „Данас“: СПС је најважнији партнер СНС Вести

Многи се данас са сетом сећају Југославије и тадашњег стила живота. Kроз лик и дело Јосипа Броза идеје комунизма су врло успешно промовисане далеко изван наших граница, а оно што СПС данас ради, нарочито кроз ангажовање Ивице Дачића јесте заслужено међународно позиционирање Србије са свим њеним територијама. Данас Србија води независну политику између Истока и Запада и константно се бори за питања државотворности и суверенитета. Наша изборна кампања је фокусирана на будућност Србије и на јасне програме како да сви живимо боље и лепше. Наша политика је јасна и бескомпромисна када су у питању људске слободе, једнакости и прилике за рад, раст и развој сваког грађанина Србије. Не верујем у славу као прелазну ствар. Верујем да личним ставом, ангажовањем, а пре свега постигнутим резултатима једино можете да заслужите поверење и поштовање – каже за Данас Новица Тончев, потпредседник Социјалистичке партије Србије, објашњавајући због чега се Тито нашао у епицентру њихове изборне кампање.

* Ивица Дачић, који је годинама избегавао да спомене Слободана Милошевића, сада и њега спомиње у кампањи. Да ли то значи да сте истрошили све аргументе, па се враћате на историју?

– Слободан Милошевић је био на челу СПС-а када смо били најбројнија и најутицајнија партија на овим просторима. Нажалост то су биле године када није било лако бити ни на челу партије, а нарочито земље. Доносиле су се неке тешке одлуке. Нисам сигуран да би неко на његовом месту могао другачије или боље у датим околностима. Са овог временског отклона ми можемо само да учимо из грешака прошлости и да их претварамо у предности за будућност. На историју се не враћамо да би је копирали него да би из ње учили. Радује ме што је све више младих људи који нису били рођени у Милошевићево време, а сада препознају СПС као своју партију и социјалистичке идеје као једине исправне за креирање сопственог света. Главни аргументи СПС-а су питања здравства, школства и правне заштите, једнака за све грађане, и то су основне социјалистичке идеје које превазилазе материјалне оквире, постојале су пре нас и трајаће и после нас. Оно на шта смо ми у СПС-у најпоноснији је то да смо ми генерацијска партија, отац, син и унук повезани својим презименом и повезани својом партијом.

* Може ли песмом Ивица Дачић да надомести сва она изневерена обећања социјалиста од бесплатног школства, здравства до боља права радника?

– Kаже се да човек пева када му је срце пуно. Ивица Дачић има разлога да буде задовољан својим ангажовањем као министар спољних послова који је успео да 18 земаља наговори да повуку признање Kосова. И као партијски друг и као грађанин Србије ја на то могу да му кажем само хвала. За нас у СПС-у ће питања здравства, школства и социјалне правде и даље бити императив свакодневног деловања, а ако Дачић поред политичке борбе успе и песмом да грађанима улепша дан, онда је то дупло задовољство. Лично мислим да одлично пева и верујем да ћемо 21. јуна опет имати разлога за песму. Наравно, прво иду очекивања и резултати, а онда песма као потврда добро обављеног посла.

* У кампањи готово да не спомињете успехе владе, да ли сте те успехе намерно или случајно препустили напредњацима?

– СПС је део владајуће коалиције. По искуству и кадровима рекао бих најважнији партнер СНС-а. Све што радимо је једино и искључиво у служби грађана и у циљу њиховог квалитетнијег живота. Интереси државе су за СПС увек и испред свега. Заслуге је лако прихватати, тешко је одговорити на сва питања и потребе савременог друштва, а притом сачувати достојанство сваког појединца. Заиста смо у претходном периоду пуно тога доброг урадили, али нас чека још много тога на путу грађења боље и стабилније Србије.

* Kако коментаришете оптужбе да су се поједини социјалисти обогатили у власти истовремено причајући о социјалној правди?

– Ја сам лично у политику ушао као остварен пословни човек желећи да богато искуство поделим са људима и покажем како се и у Србији може лепо, а поштено живети и радити. Представио сам и своју имовинску карту и позвао све политичаре да ураде исто. Поносно стојим иза сваког свог ангажовања и увек сам спреман да себе и друге погледам у очи. Поштен живот није компромис и верујем да би политичари требало да буду пример за исправно деловање у свим сегментима живота.

Извор: Данас