Најновије

Интервју Душана Бајатовића за “Блиц”: Политичке идеје опозиције су сујета и самољубље, а од тога је тешко направити политичку оштрицу Вести

Нема разлога да будемо незадовољни сарадњом са СНС. У политици нема милости, она је сурова и прагматична, а у суштини се састоји од разних интереса. СНС је унео новине у политички живот Србије. Играју тотални фудбал, јасно и бескомпромисно спроводе своје циљеве.

Ми смо мањински партнер, коректан партнер и веома добро смо обављали послове који су нама поверени у оквиру договорене поделе истих. Искрено, загрљај СНС врло често није нимало нежан, али ни СПС није мекан, има свој интегритет и идентитет, своје дугорочне циљеве и од тога не одустаје, каже у интервјуу за “Блиц” потпредседник СПС и директор “Србијагаса” Душан Бајатовић. Разговарамо и о томе како ће проћи СПС на изборима, какву Владу очекује, али и да ли ће гас поскупети и када ће бити завршен “Балкански ток”.

Циљ СПС је да освоји 11 одсто на изборима, као што је лидер СПС дао задатак. Да ли је СПС за ове четири године урадио довољно да му тих 11 и више одсто гласова грађана да свој глас?

Да, то је јавно прокламовани задатак. Данашњем СПС, подмлађеном и реорганизованом, спремном да понуди политичко удруживање свим социјалистима, социјалдемократама, левичарима и свима онима који желе да се боре за социјалну правду и социјалну државу, то није тежак циљ. Ако то левичари у Србији препознају и схвате да је Србији потребна политичка стабилност, и да не треба нерационално расипати гласове на оне који наводно нуде нешто ново а не могу да ураде ништа, у том случају резултат СПС биће још бољи.

Иако је за Србију трагични 5. октобар требало да обрише СПС са политичке сцене Србије, то се није десило. Ми и даље стојимо постојано што нам је и изборни слоган. Изборни резултати нам нису били епохални, били смо много нападани, али само да подсетим, ми смо директно утицали да се разбије ДОС одржавајући Коштуницу на власти, па онда са ДС направили национално поверење и отворили врата Србији на европском путу. Након избора 2012. године смо најнепосредније утицали да СНС дође на власт. Прве две године данашње власти Ивица Дачић је био премијер Владе Републике Србије. У свим тим опцијама били смо мањински партнер. Када се формира влада, вредите онолико колико вам је политичка снага. За сва отворена национална и економска питања смо били подршка зацртаним пројектима. На позицијама које смо дужили, радне дужности смо обављали марљиво и поштено, у складу са усвојеним политикама. Просто, СПС је бренд који не треба посебно објашњавати.

Како сте задовољни сарадњом са СНС? А сарадњом у Војводини?

– Нема разлога да будемо незадовољни. У политици нема милости, она је сурова и прагматична а у суштини се састоји од разних интереса. СНС је унео новине у политички живот Србије. Играју тотални фудбал, јасно и бескомпромисно спроводе своје циљеве. Ми смо мањински партнер, коректан партнер и веома добро смо обављали послове који су нама поверени у оквиру договорене поделе истих. Искрено, загрљај СНС врло често није нимало нежан, али ни СПС није мекан, има свој интегритет и идентитет, своје дугорочне циљеве и од тога не одустаје. У сарадњи у Војводини је било трзавица, нисмо били ни најсрећнији ни најзадовољнији. Али то је безначајно у односу на проблеме које смо решавали и резултате које је постигла ова влада и на унутрашњем и на спољном плану, и економском и политичком. Србија је политички и економски стабилна земља, и ми смо томе дали свој допринос.

Очекујете ли да се и после ових избора настави сарадња, да поново формирате владу?

– Пре свега треба сачекати изборне резултате. Србији ће и даље бити потребна политичка стабилност и национално јединство око кључних националних и економских питања. Тешко ми је да замислим да то може без СПС. Спортисти кажу – тим који добија не треба мењати.

Како гледате на бојкот опозиције?

– Као на тројанског коња. Али сви знају да је коњ и чему служи. Нејединство самопроглашених лидера опозиције и потпуна безидејност те гомиле политичких партија и којекаквих огранизација убило је сваку могућност уједињеног наступа опозиције. Од политичких идеја опозиционих лидера најзапаженије су сујета, самољубље, саморекламерство, а од тога је тешко направити јединство и политичку оштрицу. Ако је количина незадовољства коју су произвели некадашњи и садашњи бојкоташи мера незадовољства у Србији, за све месеце протеста на улицама Србије и неким иностраним центрима моћи, тешко да актуелна владајућа коалиција има великих проблема и тешке противнике.

Да се ви питате, да ли бисте увели опозицију која прође цензус у владу?

– То зависи од изборних резултата. По свим истраживањима, СНС и СПС су водећи фактори у Србији. Тешко ми је да замислим да после свега што су изрекли о власти у Србији желе да уђу у власт. Ипак, време је показало да се и они боре само за власт. Ако су продали идеју бојкота, треба сачекати и видети да ли су спремни да продају веру за вечеру. Ко прихвати програм владајуће коалиције и начин рада, можда може бити кандидат.

Директор сте “Србијагаса”, надате ли се да ћете и после избора остати на тој позицији? Говоре ли резултати које сте остварили томе у прилог?

– О томе одлучује Влада Републике Србије. О “Србијагасу” и мени лично се писало јако много, углавном нападало, до те мере да су неке ствари постале легенде. Сигуран сам да ће се јако изненадити када кажем да “Србијагас” није никакав губиташ. Од 2012. године када је избачена скупа социјална политика из пословања, “Србијагас” послује позитивно са просечном пословном добити од око 100 милиона евра на годишњем нивоу, свидело се то некоме или не. “Србијагас” данас није обичан продавац гаса већ стратешки учесник у привредном животу Републике Србије.

Сви знају да је у једном моменту “Србијагас” био дужан 1,7 милијарди евра, а сви су заборавили да су истовремено привреда и грађани дуговали “Србијагасу” 2,4 милијаде евра. Те паре су отишле привреди, школама, болницама, вртићима и грађанима Србије, да лакше преживе економску кризу. Чињеница је да је свако задуживање “Србијагаса” био Закон о задуживању “Србијагаса” донет у Скупштини Републике Србије, а који је иницирала Влада Републике Србије. Дакле, то је била колективна одлука о којој су сви све знали и сваки грађанин Србије, посредно или непосредно имао користи од тога. Данас су биланси “Србијагаса” чисти и не дугујемо никоме ништа ни по једном основу. Подземно складиште гаса Банатски Двор је завршено и проширујемо га, завршавамо пројекат “Балкански ток” у Србији. У претходних 12 година у гасну привреду Србије без поменутих пројеката уложено је око 800 милиона евра, направљено нових 2.000 километара челичних гасовода и скоро 16.000 километара дистрибутивних гасних мрежа. То је више него што је укупно урађено на плану гасификације од њених почетака у Србији. Такве бројке говоре саме за себе. Има још доста тога што бисмо могли набројати. Супротно јавном мишљењу, поменуте цифре и нове могућности су у стварности златно доба “Србијагаса”.

У току су радови на “Балканском току”, када ће доћи гас до Србије?

– Комплетан пројекат “Балкански ток” биће завршен до нове године и спреман да прихвати гас из Бугарске и транспортује га за Мађарску. Пројекат је урађен у рекордном року. Очекујемо да буде у функцији од 1. јануара 2021. године.

Очекујете ли да ЕУ буде наклоњена том пројекту?

– Тренутно нема никаквих препрека од стране Европске уније и Енергетске заједнице по питању реализације овог пројекта. Пројекат се спроводи по српском Закону о енергетици.

Да ли сте разговарали са партнерима из Русије, остаје ли цена гаса иста или нас чека поскупљење?

– Цену гаса одређује нафтна формула утврђена дугорочним уговором са “Гаспромом”. То значи да ће комерцијални уговори које има привреда омогућити јефтинији гас. С обзиром на то да потрошња гаса у Србији расте, пре свега у привреди, то је добра вест.

Читамо о вашој плати, увећању имовине… Како се то слаже са идејом социјалне правде и социјалдемократије коју заступа СПС?

– Читам и ја, ево већ више од 10 година. Код нас у Војводини имају обичај да кажу да није срамота имати а да је срамота красти. Ако се ради о некој моралној поставци, добар део тих средстава усмеравам ка сиромашнима или ка институцијама као што су болнице, школе и вртићи. Помажем и болесној деци, као и талентованој деци. И спортским и културним субјектима. Та примања потичу из међународних компанија. Алтернатива је да се тога одрекнем, да се то разлије у буџетима тих компанија, а онде не могу да помогнем ни другима ни себи. Менаџери мог ранга су толико плаћени. Нека о томе суд донесу ваши читаоци. Није неправедно да се човек бори за себе и своје пријатеље.

Извор: Блиц

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.