Branko Ružić za Kurir: Deo sam tima koji uvek hoće pobedu Vesti

Branko Ružić, Socijalistička Partija Srbije (SPS)

– Izborna utakmica će biti održana u skladu sa zakonom propisanom procedurom, koja je bila aktuelna i inicirana upravo u vremenima kada su donosioci političkih odluka bili oni koji te uslove sada tretiraju kao „nefer“. Podsetio bih i na vitalno poboljšanje izbornih uslova koji su proistekli, između ostalog, i iz preporuka OEBS i ODIHR. To je praktično, fino podešavanje zakonodavnog okvira, kao i ažuriranje JBS, čime su uslovi unapređeni. Specifičnost ovog izbornog ciklusa može se samo ogledati u atipičnoj kampanji koja je uzrokovana ne tako davnim saniranjem negativnih posledica kovid 19. Međutim, život teče dalje i izborna utakmica je samo delić tog mozaika koji predstavlja život i društvene procese.

Kome od opozicionih stranaka prognozirate prelazak cenzusa?

Branko Ružić, Socijalistička Partija Srbije (SPS)

– Bilo bi s moje strane nekulturno i pretenciozno da svoje političke oponente na ovim izborima svrstavam u kategoriju ispod i iznad cenzusa. Ipak svi učestvujemo u izbornoj trci pod istovetnim uslovima i red je da sačekamo 21. jun i prolazak kroz ciljnu ravninu. Vrhovni politički arbitar su građani Srbije i oni su vlasni da svima nama odrede poziciju. Intimno, ne verujem da će više od tri-četiri liste sa opozicionog spektra biti u prilici da dobiju dovoljni legitimitet za ulazak u parlament.

S kim biste mogli u koaliciju, ko bi sve došao u obzir za saradnju?

Branko Ružić, Socijalistička Partija Srbije (SPS)

– Državotvorna orijentacija, boljitak za Srbiju i njene građane, ekonomski razvoj, privredni rast, realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata u saobraćaju, energetici, IT sektoru, baštinjenje evropskih vrednosti i orijentacija ka EU uz poštovanje nacionalnih interesa i digniteta Srbije jesu teme koje su nama orijentir za saradnju sa potencijalnim partnerom u interesu građana. Evidentno je da takve kriterijume ni blizu ne ispunjavaju opcije koje se nalaze na opozicionoj strani spektra.

Da se vi pitate, na koji način biste rešili goruća pitanja, poput kosovskog i ponovo aktuelizovanog crnogorskog?

Branko Ružić, Socijalistička Partija Srbije (SPS)

– Kosovski Gordijev čvor može biti razvezan isključivo mudrom spoljnom politikom, diplomatskom aktivnošću, kontinuiranim neiscrpnim dijalogom bez ultimativnih rešenja bilo kog od aktera koji je involviran u razgovore sa državnim vrhom Srbije. Bilo bi neodgovorno da bilo koji pojedinac, političar izlazi s rešenjem spram svojih subjektivnih procena i ocena. Bilo bi to nesvrsishodno i pogrešno. Što se tiče situacije u Crnoj Gori, evidentno je da biti Srbin u toj državi predstavlja političku, a ne nacionalnu pripadnost, i to je veliki ispit za demokratiju koji će svakako polagati građani Crne Gore. Ne mešajući se u unutrašnje stvari CG, naša je ustavna obaveza da brinemo o našim sunarodnicima, njihovim političkim pravima i verskim slobodama, i to ma gde se oni nalazili na planeti.

Ukoliko bi vam se ukazala prilika za ministarsko mesto, koji biste resor najradije vodili?

Branko Ružić, Socijalistička Partija Srbije (SPS)

– Deo sam tima koji uvek teži pobedi. Svoj skromni doprinos u interesu Srbije uvek sam spreman da dam ma gde se nalazio na političkoj sceni. Nije vreme niti mi elementarno vaspitanje dozvoljava da se bavim spekulacijama i hipotezama, tako da o „ukazivanju prilika“ zaista ne razmišljam.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.