Најновије

Ивица Дачић за Вечерње новости: Узалуд траже расцеп између Вучића и мене Вести

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и лидер СПС: Ако неко боље од нас двојице зна какви су односи између СПС и СНС, нека направи Владу по својој мери. Тражићемо да се будуће решење за КиМ верификује у оквиру УН

АКО неко боље од мене и Вучића зна какви су односи између СПС и СНС, онда нека направи Владу по својој мери. Наравно, то се неће десити. Савез који имамо договорили смо нас двојица и он је стабилан. Од самог почетка имамо овакве аларме, али ништа се није десило, ми смо и даље у коалицији. Знам да би некима одговарало да не будемо више у коалицији, али за то нема ниједног разлога. Посветили смо свој рад напретку Србије и у томе имамо велике резултате. Зашто бисмо мењали савез који доноси резултате и који има поверење грађана.

Први потпредседник Владе и лидер социјалиста овако види јавна сумњичења која стижу из табора напредњака из кога све чешће чује да би требало преиспитати да ли да се нова Влада формира са СПС.

* Зашто Вучић прича да ће се сви, укључујући и СПС, одмах договорити ако у збиру будете имали макар један мандат више од СНС? С друге стране, опозиција вас не напада?

– Председник Вучић и ја све ове године имамо отворен и искрен однос и никада нисмо доводили у питање сврху нашег политичког савеза. Све остало што чујете у јавности су приче из друге руке, треба да питате нас двојицу о томе у каквом су односу СПС и СНС и добићете прави одговор. А прави одговор је Србија данас, богатија, стабилнија и јача него што је била. Ако нас опозиција због тога напада, онда је то њен проблем, тачније један од њених многих проблема. Залудан је посао да тражи некакав расцеп између Вучића и мене, између СПС и СНС.

* На митинзима говорите о дипломатској борби за Косово, а истовремено идете на Брозов гроб који је темељно радио на томе да Косово буде држава у држави. Како се те две крајности могу помирити?

– Говоримо о Титу и поштујемо га зато што је унапредио нашу земљу и учинио је важном у свету. Његово наслеђе, наслеђе Југославије, јесте нешто што не смемо да заборавимо и над чиме треба да се поносимо. Ако њему хоћете да припишете одговорност за питање КиМ, онда треба да се запитамо – а шта смо ми урадили у међувремену. Ево, недавно је прошло 40 година откако је Тито умро. Да ли нам је он и после 40 година крив што нисмо решили питање Косова? Ми решавамо то питање, не тражимо кривицу од Тита, кога нема већ четири деценије. Ми хоћемо да решимо то питање и да га не остављамо генерацијама које долазе, јер то смо преузели као обавезу.

* Да ли Београд треба да позове Русију и Кину за преговарачки сто у фото-финишу политичке борбе за коначан статус Ким?

– Русија и Кина су сталне чланице Савета безбедности УН, а пошто не признају независност Косова њихов став је све време изузетно важан у нашој борби за очување државних интереса. Ја се надам, а то ћемо и тражити, да се неко будуће решење верификује у најширем међународном оквиру, идеално у оквиру УН, где ће и Кина и Русија моћи да искажу свој став. Србија мора да добије што шири међународни легитимитет за будуће решење питања Косова и Метохије, јер само то ће бити гаранција за правичност и дугорочност решења, за које се надамо да ће бити резултат компромиса и уважавања наших интереса.

* Можете ли прескочити 11 одсто, на колико вас углавном виде истраживачи јавног мњења? И хоћете ли испунити обећање да ћете се повући ако освојите мање од 10 одсто гласова?

– Уверен сам да ћемо добити већу подршку него на претходним изборима, а како се кампања примиче крају, то уверење ми је још јаче. Ми смо изашли пред грађане са једноставном поруком, да погледају око себе и виде какви су резултати које смо оставили. Ми бољу препоруку од тога немамо и зато сам уверен да ћемо добити већу подршку него што смо је имали пре четири године. Наши резултати су видљиви и опипљиви из сваке куће у Србији, било да су то нови путеви, боља здравствена услуга, бољи услови у школама, веће плате и пензије. На крају, наше државно здравство у које много улажемо, омогућило нам је да из пандемије вируса корона изађемо као победници.

НЕ ВРТИМО ИСТА ЛИЦА У НЕМАЊИНОЈ

* ХОЋЕ ли бити кадровских промена ако уђете у Владу? На министарским позицијама вртите једна те иста лица…

– Не слажем се да имамо иста лица на важним позицијама, напротив, често их мењамо. Мењамо и нашу посланичку групу у Скупштини, сада смо кандидовали 50 одсто младих људи који су први пут у политици. СПС је партија која зна да мора да се мења у складу са потребама времена и за то имамо довољно стручних и вредних људи.

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.