Најновије

Интервју Душана Бајатовића за „Политику“: СПС је бренд који не треба посебно објашњавати Вести

Ивица Дачић каже да је циљ СПС да освоји 11 посто на изборима. Да ли је то оствариво за СПС?

-Да, то је јавно постављени задатак пред ове изборе за СПС. Левичари у Србији препознају да је Србији потребна стабилност и да не треба нерационално расипати гласове на оне који немају програм, историју и традицију. Ми и даље стојимо постојано што нам је и изборни слоган. СПС-у није потребно да се удвара бирачима, наши резултати су видљиви свих ових година. Након избора 2012.године најнепосредније смо утицали да СНС дође на власт и од тада са својим коалиционим партнерима водимо одговорну националну политику. А СПС је бренд који не треба посебно објашњавати.

Како сте задовољни сарадњом са СНС-ом? А сарадњом са напредњацима у Војводини?

-Нема разлога да будемо незадовољни. У политици нема милости, она је сурова и прагматична, а у суштини се састоји од разних интереса. СНС је унео новине у политички живот Србије. Играју тотални фудбал, јасно и бескомпромисно спроводе своје циљеве. Ми смо мањински партнер, поуздан и веома добро смо обављали послове који су нам поверени. Искрено, загрљај СНС врло често није нимало нежан, али ни СПС није мекан, има свој интегритет и идентитет, своје дугорочне циљеве и од тога не одустаје.

У сарадњи у Војводини је било трзавица, често нисмо били ни најсрећнији, ни најзадовољнији. Али то је безначајно у односу на проблеме које смо решавали и резултате које је постигла ова влада, и на унутрашњем и на спољном плану, и економском и политичком. Србија је политички и економски стабилна земља, и ми смо томе дали свој допринос.

Очекујете ли да се и после ових избора настави сарадња, да поново формирате владу? Има ли места за СПС у новој влади?

-Пре свега треба сачекати изборне резултате. Србији ће и даље бити потребна политичка стабилност и национално јединство око кључних националних и економских питања. Тешко ми је да замислим да то може без СПС-а. Спортисти кажу да тим који добија не треба мењати.

Има ли места и за друге у влади после избора?

-То зависи од изборних резултата. По свим истраживањима, СНС и СПС су водећи фактори у Србији. Тешко ми је да замислим да после свега што су изрекли о власти у Србији желе да уђу у власт. Ипак, време је показало да се они боре само за власт. Ако су продали идеју бојкота, треба сачекати и видети да ли су спремни да продају веру за вечеру. Ко прихвати програм владајуће коалиције и начин рада можда може бити кандидат.

Директор сте Србијагаса од 2008.године Да ли очекујете да останете то и после избора? Какви су резултати Србијагаса?

-О томе одлучује Влада републике Србије. О Србијагасу и мени се доста лоше писало, до те мере да су неке ствари постале легенде. Многи ће се изненадити када кажем да Србијагас није никакав губиташ. Од 2012.године када је избачена скупа социјална политика из пословања, Србијагас послује позитивно с просечном пословном добити од око 100 милиона евра на годишњем нивоу, свидело се то неком или не.

Србијагас данас није обичан продавац гаса, већ стратешки учесник у привредном животу Републике Србије. Интересантно је напоменути да Србијагас већ 5 година послује позитивно и да је ниво добити у том периоду износио више од 280 милиона евра, а то до сада нико није објавио. Познато је да је Србијагас у једном моменту био дужан 1,7 милијарди евра, али су истовремено привреда и грађани дуговали Србијагасу 2,4 милијарде евра. Те паре су отишле привреди, школама, болницама, вртићима и грађанима Србије, да лакше преживе економску кризу. Одлука о задуживању Србијагаса била је колективна одлука коју је иницирала Влада Републике Србије од које су користи имали само грађани Србије.

Данас Србијагас не дугује никоме ништа. Подземно складиште гаса Банатски Двор је завршено и проширујемо га, завршавамо пројекат Балкански ток у Србији. Супротно јавном мишљењу, у стварности је ово златно доба Србијагаса.

Када ће до Србије стићи гас из „Балканског тока“ и очекујете ли политичку саботажу ЕУ као у случају „Јужног тока“?

-У овом моменту нема назнака да било ко покушава да изврши притисак да се одложи или откаже реализација пројекта. Треба имати на уму да је овај пројекат у потпуности у складу с трећим енергетским пакетом и да нема основа за његово укидање, тј. да смо приликом доношења одлуке о изградњи интерконектора бугарска граница – мађарска граница добили позитивно мишљење Енергетске заједнице.

Балкански ток (Турски ток)  одвија се у складу са планираним роковима. Линијски део гасовода је завршен крајем прошле године. У току су радови на надземним објектима (мерне станице, блок станице), у току су радови на компресорској станици и диспечерском центру. То значи да ће Србија до краја године бити спремна за пријем и транспорт гаса ка Мађарској.

Имате ли начина да стимулишете људе да прикључе домаћинства на гас, нарочито у источној и јужној Србији где је покривеност веома слаба?

-У току идуће недеље Србијагас ће обавестити јавност и све потенцијалне индивидуалне потрошаче гаса о новом моделу прикључења домаћинстава на гас. Сваком ко то жели биће омогућено да се прикључи одмах, а да трошкове прикључења бескаматно плаћа у наредних 36 месеци уз рачун за утрошени гас. Цена прикључка ће бити оптимизована и иста за целу територију Републике Србије.

Дали сте разговарали с партнерима из Русије, остаје ли цена гаса иста или нас чека поскупљење?

-Цену гаса одређује нафтна формула утврђена дугорочним уговором са Гаспромом. То значи да ће комерцијални уговори које има привреда омогућити јефтинији гас. С обзиром на то да потрошња гаса у Србији расте, пре свега у привреди, то је добра вест.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.