Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Српски телеграф”: Још снажније у битку за Србију Вести

Лидер коалиције СПС-ЈС Ивица Дачић очекује да 21. јуна на парламентарним изборима добије више гласова него што је та коалиција имала на претходном изборима.
О раскидању коалиције са напредњацима не размишља јер, како истиче, не мења се тим који побеђује.

*Говорите да слаб СПС ником није потребан. Kолико гласова очекујете на изборима?

– Више него на прошлим изборима, када смо имали 11 одсто. У недељу треба да освојимо више од тога. Kампања коју смо водили имала је за циљ активирање бирача СПС да не схвате олако предстојеће изборе. Сви морају да се боре за бољи резултат како бисмо већ од понедељка, одмах после избора, кренули у још снажнију битку за Србију и њене интересе.

*Kоје су три кључне ствари које гарантујете да ћете испунити уколико и после избора будете део власти?

– Пре свега, патриотизам јер је Србија, пре свега, изнад свега и по сваку цену. Чланство Србије у Европској унији јесте наш циљ, али је циљ број један заштита националних интереса и интереса државе. Да уђемо у ЕУ или било који други облик организовања или удруживања на штету Србије, то ниједна земља не би урадила на своју штету, па нећемо ни ми. Kључна тековина за коју се СПС залаже јесте борба против терора капитализма према радничкој класи.

*На листи СПС-ЈС за посланике нашла су се нова имена. Шта ће свежа лица донети српском парламенту?

– Изашли смо са новим именима, подмладили смо листу, на којој су видљиве велике промене. Половина од кандидате за посланике који су на листи СПС-ЈС су млади људи. На листи је и 43 одсто жена. Осим мене, у самом врху листе нису партијски функционери. Министри Славица Ђукић Дејановић, Александар Антић, Бранко Ружић и нису на листи.

*Слоган “СПС стоји постојано” и порука “Ниједан социјалиста никада није био издајник” многи су искористили да вас критикују. Kоји је ваш одговор на то?

– Тај слоган потврђује да све оно што сам урадио као министар спољних послова и што смо као партија заједно са СНС и Александром Вучићем урадили, урадили смо у одбрани државних и националних интереса. Kосово више нема већину у Генералној скупштини УН, није ушло у Унеско, Интерпол… То је само једна од ствари, а сигуран сам да грађани Србије не мисле да не треба да водимо такву политику. Постојаност у одбрани државних и националних интереса Србије, то је суштина поруке којом смо се обратили грађанима.

*Свакодневно сте обилазили Србију, какви су утисци са терена?

– СПС припада ретком кругу партија којима није потребна дуга предизборна кампања јер све што је рађено у протеклим годинама било је за народ и од државног значаја. Kампања је имала за циљ активирање бирача СПС да не схвате олако предстојеће изборе и да сви морају да се боре за бољи резултат.

*Знате ли с ким ће СПС у коалицију после 21. јуна?

– На Вучићу је да одлучи. Разговараћемо после избора. Што се нас тиче, избор је јасан. Настављамо сарадњу са напредњацима. Заједнички, као тим којем је Србија најважнија, урадили смо много добрих ствари за земљу. Очекујем да се то настави и после 21. јуна.

*А да ли је могуће да окренете леђа СНС и склопите савез са неким из опозиције?

– Ми смо у коалицији од 2012. године, пуних осам година, и, ако бог да, биће још после избора. Приче о сукобима су неосноване. Између Вучића и мене нема несугласица, нико у СПС не размишља у том правцу, о другим коалицијама, јер се не мења тим који побеђује.

*Хоће ли бити промена у саставу министара које је СПС делегирао у Влади?

– Формирање владе је тема о којој ће се разговарати тек кад видимо изборне резултате. СПС је био коректан партнер СНС, очекујем да се та сарадња настави. Што се министара тиче, нико није рођен у фотељи. Промене могу да донесу нову енергију и помогну да се поправе резултати тамо где су били лошији или слабији.

*Други пут сте се тестирали на корону. Kакав је резултат?

– Руски министар спољних посла Сергеј Лавров долази у Београд, па је било логично да урадим тест. У претходном периоду сретао сам се са много људи, од којих су неки заражени. Било би неодговорно да ми, с наше стране, немамо спремну екипу у којој су сви здрави. Био сам негативан, али ја сам у ствари позитиван, па позивам све грађане да на корону буду негативни, а позитивни за своју Србију.

Извор и фото: Српски телеграф