Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Блиц”: СПС је у искреном савезу са СНС Вести

Сваког дана сам у контакту са Александром Вучићем, састајемо се често, кад год је то потребно. Ако треба да доказујем да нисмо у политичком сукобу, стварно немам ту намеру. Ми смо озбиљни политичари на високим државним функцијама и тако се и понашамо, шта год о томе мисле безимени функционери и чаршија.

Ово у интервјуу за “Блиц” каже лидер Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Више функционера напредњака нам је рекло да немају никакву дилему да би се СПС, да може с неким другим да има 51 одсто, окренуо против СНС. Шта ви кажете?

– Када ти функционери буду у прилици да праве коалицију са било ким, онда бих им нешто одговорио. Годинама већ слушам те неке анонимне функционере како из потаје сумњиче нашу лојалност савезу који имамо са СНС-ом. То никада нисам чуо од Александра Вучића, а савез сам правио с њим, а не с тим функционерима који се крију. Њима немам шта да објашњавам. СПС је у отвореном и искреном савезу са СНС већ годинама, заједно имамо велике резултате, мислимо да је добро да наставимо сарадњу, а да ли ће је бити, знаћемо после избора.

Значи, уколико не буде изненађења, очекујете наставак коалиције са Српском напредном странком?

– Неће бити изненађења када је реч о прва два места. Што се тиче наше коалиције са СНС-ом, ми јесмо заинтересовани за њен наставак, а да ли ће те коалиције бити, разговараћемо после избора Александар Вучић и ја. За Србију је добро да заједно наставимо оно на чему смо радили протеклих година, то би значило и наставак политичке стабилности, која је предуслов за економску стабилност и за развој. На челу Србије треба да буде савез који има широку подршку, као што је наш, поготово када је реч о наставку разговора о Косову и Метохији. Имаћемо тежак период одмах након избора и добро је да га дочекамо са стабилном владом, која има широки легитимитет.

Кажу последња истраживања да је СПС на око 12 одсто подршке. Да ли наручујете истраживања? Шта вам она кажу?

– Ми смо добро организована партија, разуме се да имамо истраживања, али њих увек узимамо са опрезом. Више се уздамо у оно што чујемо од грађана с којима разговарамо, а то је да можемо да будемо оптимисти. Не бих о процентима. Многи који су веровали само истраживању а не народу, нису више на политичкој сцени, да су истраживања једино мерило, Борис Тадић би и данас био председник. Нама није важно шта кажу истраживања него шта каже народ.

Којим бисте резултатом били задовољни?

– Бољим од прошлог, из 2016. године, тада смо освојили 11 одсто.

Хоће ли неко од министара из редова СПС остати у новој влади?

– Рано је за причу о томе, морамо сачекати изборне резултате, а после тога и разговоре око формирања владе, ако за то будемо у прилици. Не би било озбиљно да у овом моменту разговарамо о функцијама, потпуно смо окренути кампањи, разговору са грађанима како бисмо имали што бољи изборни резултат. Сви министри из СПС-а и у овој и у претходним владама имају одличне резултате у својим ресорима, не прате их афере, сви њихови учинци су видљиви и позитивни. С друге стране, у партији имамо доста људи који нису до сада били на високим државним функцијама, а квалификовани су својом досадашњом каријером за таква места, тако да не можемо да се обрукамо код било ког персоналног решења. Кадровска решења сигурно нећемо бирати искључиво по страначкој припадности, него по способности да раде у интересу земље и народа.

Ви ћете задржати спољне послове?

– И то зависи од нашег будућег договора са СНС-ом, наравно ако резултати то буду дозволили. Знате, договори после избора су увек свеобухватни, не тичу се само једног или неколико министарских места. Нама је увек важније да тај свеобухватни договор буде такав да донесе резултат, важније него неко појединачно решење. Ако резултата нема, онда ниједно персонално решење није било добро. Знам да и Вучић и његова партија следе исти принцип.

Приштина има нову владу, следе избори и у централној Србији, следи наставак дијалога. Шта очекујете?

– Дијалог ће бити настављен и то је добро. Да смо се само ми питали он никада не би ни био прекинут, али Приштина је била деструктивна, многи су је у томе подржали и зато смо изгубили годину и по дана. Не знам у којем правцу ће бити настављен, имаћемо наредних дана сусрете са међународним посредницима, па ћемо видети њихове идеје. Ми смо све време спремни за наставак, имамо своје позиције и њих врло добро знају сви који у томе учествују, нарочито добро знају да хоћемо компромис, да нећемо ићи у једностране авантуре, као што ради Приштина, али и да ћемо чврсто држати до наших интереса.

Ко треба да буде покровитељ дијалога, Брисел и Берлин или Вашингтон?

– Нама је потпуно свеједно, видим да у томе има неког ривалства, али сви показују добру вољу и напор да се постигне договор. Ако дођемо до компромиса, до договора Срба и Албанаца, биће нам потпуно свеједно ко је томе највише допринео, нека се они међусобно надмећу за тај трофеј.

Да ли је реално да споразум буде постигнут током ове године? И какво је то решење иза којег бисте ви стали?

– Ја никад не дајем прогнозе у вези са роковима за завршетак овог посла. Не дајем их јер добро знам колико су тешки и компликовани разговори, а у њима сам од самог почетка. Србији јесте у интересу да дијалог брзо донесе резултат, али јој је још више у интересу да тај резултат буде што повољнији или што мање неповољан по нашу државу, наш народ на Косову и Метохији, наше цркве и манастире… Ако се буде показало да је журба важнија од квалитета решења, ми ћемо томе да се супротставимо.

Гренел је изјавио да је стопирана кампања повлачења признања и подношења захтева за чланство у међународним организацијама. Јесте ли обуставили активности?

– Уколико Приштина заиста буде повукла своје захтеве за чланство у међународним организацијама и заиста буде престала да лобира за та учлањења, као што Ричард Гренел тврди да је добио уверавања, и ми ћемо се зауставити на досадашњих 18 држава које су повукле признање Косова. Није то никакво изненађење, ми то тражимо већ годинама и сви добро знају за ту нашу позицију. Пошто не можемо да верујемо Приштини на реч, јер је никада до сада није одржала, оставићемо неко време да се у ове најаве сами уверимо. Уколико се то буде обистинило, онда је наша кампања за повлачење признања Косова имала пун смисао.

Три успеха МСП

Наведите нам три ваша највећа успеха у последње четири године у МСП.

– Одлука 18 чланица УН да повуку признање Косова, организација повратка 20.000 наших људи у Србију током пандемије и обесхрабривање Приштине да настави да се кандидује за чланство у Интерполу и Унеску. Све ово су били државни пројекти и успех је стога колективан, иде на рачун целе Владе и председника Вучића, али важно је истаћи да је реч заиста о важним дипломатским успесима какве Србија одавно није имала.

Никоме не одговарају тензије у Црној Гори

Поново се закувало у Црној Гори. Литије, па одлука црногорске владе да не отвори границу за грађане Србије, па поново актуелизовање Закона о слободи вероисповести… Како мислите да ће се то завршити?

– Ја се надам да ће се ове тензије мирно завршити. Никоме није у интересу да се оне настављају, ни власти у Црној Гори, ни Цркви, ни Србима у Црној Гори. Али они то морају сами да реше, зато што је проблем настао код њих, нико га није увезао споља. У питању је један закон који је донела Скупштина Црне Горе, против којег је устао велики број грађана Црне Горе и то је проблем за који нико изван Црне Горе не може да буде одговоран, нити да нуди решење. Ми желимо и подржавамо их да они то реше јер смо с правом забринути за положај српског народа у Црној Гори, коме су у овом тренутку угрожена људска и колективна права. Какво год решење буду пронашли, ми ћемо га подржати. Српском народу ма где он био у свету потребно је национално јединство, одмах након избора предложићу да уведемо дан националног јединства.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.