Zahvalnost Ekvadoru za principijelnu podršku po pitanju KiM i poštovanje međunarodnog prava Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Republike Ekvador Hose Valensijom.

Ministar Dačić je informisao ministra Valensiju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji izazvanom virusom COVID-19 i koracima usmerenim na postepenu normalizaciju stanja i ukidanje restriktivnih mera.
Izrazio je solidarnost sa narodom i Vladom Ekvadora povodom situacije u toj zemlji kao i saučešće zbog izgubljenih ljudskih života, uz nadu da će situacija uskoro biti uspešno prevladana.

Obostrano je potvrđena spremnost za dalje jačanje političkog dijaloga razmenom poseta na visokom nivou i uspostavljanjem redovnog dijaloga između dva MIP-a, nakon normalizacije prilika u obe zemlje.

Podvučena je spremnost za unapređenje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno na ekonomskom planu.

Pored bilateralnih tema, razgovarano je i o saradnji u multilateralnim forumima. Ministar Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Ekvadora po pitanju nepriznavanja JPNK uz obostrano naglašenu opredeljenost dve zemlje za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Ministar Dačić je podsetio na otvoren poziv za posetu ministra Valensije Srbiji, uz očekivanje da će poseta biti realizovana čim se za to steknu uslovi.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.