Најновије

Интервју Александра Антића за Српски телеграф: Спремни смо за учешће у новој влади Вести

Александар Антић, потпредседник СПС и министар рударства и енергетике, каже да су социјалисте Ивице Дачића спремни и за разговоре и за учешће у новој влади јер сматрају да Србија и после ових избора треба да очува политичку стабилност и широки легитимитет њених институција, у чему би дали велики допринос. Оквир за будуће ресоре, а у Влади их СПС сад има пет, даће СНС.

1. Како оцењујете резултате избора? Јесте ли задовољни пласманом?

– Остварили смо одличан резултат, онакав за какав смо се борили, наши грађани су нам поново дали поверење за све што смо радили протеклих година. Задовољни смо због тога, социјалисти ће имати за трећину више посланика у Народној скупштини него што смо имали у досадашњем сазиву. То је велики успех. Посебно ако се има у виду да су у парламент ушле само три изборне листе, а да су сви остали далеко испод цензуса, који је од ове године још нижи него што је био раније. Најсрдачније честитам нашим партнерима из СНС на убедљивом резултату који су постигли и то је одраз огромног поверења који грађани имају у све што је наша заједничка Влада радила протеклих година.

2. Када очекујете позив председника СНС Александра Вучића за разговоре о будућој влади? Какву понуду очекујете?

– Сачекаћемо да се заврше изборне процедуре и проглашење коначних резултата, а онда очекујемо разговоре о формирању Владе. Разуме се, темпо и оквир ових разговара одређиваће председник Вучић, који додељује мандат за састав нове владе, као и СНС, који је остварио убедљиво најбољи резултат, а што се тиче СПС, ми смо за те разговоре спремни.

3. Са каквим захтевима идете на тај састанак? За које ресоре сте заинтересовани?

– Већ годинама смо у савезу са СНС и тај савез функционише беспрекорно зато што имамо поштовање једни према другима, а што је много важније, имамо заједничку обавезу према грађанима који нам упорно дају поверење да то поверење оправдамо и радимо у њиховом интересу и у интересу Србије. А да смо то поверење оправдали, најбоље говоре резултати избора, који су дали недвосмислену подршку досадашњој политици Владе и председника. Што се нас тиче, спремни смо да ту успешну сарадњу наставимо, а о конкретним модалитетима још је рано говорити.

4. Остајете ли ви у Немањиној 11, а Ивица Дачић министар спољних послова? Или….

– Прерано је говорити о томе, избори су завршени тек пре неколико дана. Имајте у виду и то да је СНС освојио двотрећинску већину у парламенту, тако да је сасвим разумљиво и демократски да од њих дође иницијатива за формирање Владе и у ком облику. Што се тиче СПС, ми смо спремни и за разговоре и за учешће у тој влади јер сматрамо да Србија и после ових избора треба да очува политичку стабилност и широки легитимитет њених институција, у чему бисмо свакако дали велики допринос.

5. Шта мислите о дуел-листи – СПС/СПАС, да ли бисте могли да сарађујете у будућој влади?

– Нећу да говорим о другим партијама, могу да говорим само у име СПС. Драго ми је што су избори били прилика да грађани одаберу своје представнике из најширег могућег спектра политичких опција јер тиме се испуњава демократски критеријум веома широке понуде политичких идеја, о којима грађани слободно одлучују. Избори 21. јуна су били беспрекорни по свим демократским критеријумима и донели су резултат који ће у будућем парламенту одразити истинско политичко опредељење грађана Србије. Положили смо још један испит зреле демократије и сада је битно да формирамо институције које ће осигурати да и даље имамо стабилно политичко окружење, које је предуслов за наставак економских и друштвених реформи.

Извор: Српски телеграф