Intervju Aleksandra Antića za Srpski telegraf: Spremni smo za učešće u novoj vladi Vesti

Aleksandar Antić, potpredsednik SPS i ministar rudarstva i energetike, kaže da su socijaliste Ivice Dačića spremni i za razgovore i za učešće u novoj vladi jer smatraju da Srbija i posle ovih izbora treba da očuva političku stabilnost i široki legitimitet njenih institucija, u čemu bi dali veliki doprinos. Okvir za buduće resore, a u Vladi ih SPS sad ima pet, daće SNS.

1. Kako ocenjujete rezultate izbora? Jeste li zadovoljni plasmanom?

– Ostvarili smo odličan rezultat, onakav za kakav smo se borili, naši građani su nam ponovo dali poverenje za sve što smo radili proteklih godina. Zadovoljni smo zbog toga, socijalisti će imati za trećinu više poslanika u Narodnoj skupštini nego što smo imali u dosadašnjem sazivu. To je veliki uspeh. Posebno ako se ima u vidu da su u parlament ušle samo tri izborne liste, a da su svi ostali daleko ispod cenzusa, koji je od ove godine još niži nego što je bio ranije. Najsrdačnije čestitam našim partnerima iz SNS na ubedljivom rezultatu koji su postigli i to je odraz ogromnog poverenja koji građani imaju u sve što je naša zajednička Vlada radila proteklih godina.

2. Kada očekujete poziv predsednika SNS Aleksandra Vučića za razgovore o budućoj vladi? Kakvu ponudu očekujete?

– Sačekaćemo da se završe izborne procedure i proglašenje konačnih rezultata, a onda očekujemo razgovore o formiranju Vlade. Razume se, tempo i okvir ovih razgovara određivaće predsednik Vučić, koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade, kao i SNS, koji je ostvario ubedljivo najbolji rezultat, a što se tiče SPS, mi smo za te razgovore spremni.

3. Sa kakvim zahtevima idete na taj sastanak? Za koje resore ste zainteresovani?

– Već godinama smo u savezu sa SNS i taj savez funkcioniše besprekorno zato što imamo poštovanje jedni prema drugima, a što je mnogo važnije, imamo zajedničku obavezu prema građanima koji nam uporno daju poverenje da to poverenje opravdamo i radimo u njihovom interesu i u interesu Srbije. A da smo to poverenje opravdali, najbolje govore rezultati izbora, koji su dali nedvosmislenu podršku dosadašnjoj politici Vlade i predsednika. Što se nas tiče, spremni smo da tu uspešnu saradnju nastavimo, a o konkretnim modalitetima još je rano govoriti.

4. Ostajete li vi u Nemanjinoj 11, a Ivica Dačić ministar spoljnih poslova? Ili….

– Prerano je govoriti o tome, izbori su završeni tek pre nekoliko dana. Imajte u vidu i to da je SNS osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu, tako da je sasvim razumljivo i demokratski da od njih dođe inicijativa za formiranje Vlade i u kom obliku. Što se tiče SPS, mi smo spremni i za razgovore i za učešće u toj vladi jer smatramo da Srbija i posle ovih izbora treba da očuva političku stabilnost i široki legitimitet njenih institucija, u čemu bismo svakako dali veliki doprinos.

5. Šta mislite o duel-listi – SPS/SPAS, da li biste mogli da sarađujete u budućoj vladi?

– Neću da govorim o drugim partijama, mogu da govorim samo u ime SPS. Drago mi je što su izbori bili prilika da građani odaberu svoje predstavnike iz najšireg mogućeg spektra političkih opcija jer time se ispunjava demokratski kriterijum veoma široke ponude političkih ideja, o kojima građani slobodno odlučuju. Izbori 21. juna su bili besprekorni po svim demokratskim kriterijumima i doneli su rezultat koji će u budućem parlamentu odraziti istinsko političko opredeljenje građana Srbije. Položili smo još jedan ispit zrele demokratije i sada je bitno da formiramo institucije koje će osigurati da i dalje imamo stabilno političko okruženje, koje je preduslov za nastavak ekonomskih i društvenih reformi.

Izvor: Srpski telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.