Најновије

Интервју Бранка Ружића за ”Блиц”: Србија је пред изазовима, није време за пијачну трговину ресорима Вести

Србија се налази у веома комплексном политичком тренутку, јасније развезивање косовског Гордијевог чвора извесно је пред нама, даљи економски развој у околностима негативних ефеката пандемије такође представља изазов, каже у интервјуу за “Блиц” Бранко Ружић, потпредседник СПС и министар за државну управу и локалну самоуправу.

Социјалисти су освојили 10 одсто гласова на изборима. Утисак је да је то мање него што сте очекивали. Јесте ли ви задовољни?

– Социјалисти су показали и доказали виталност, постојаност и неугасив жар ватре наше идеје који и даље константно тиња. Добили смо реалну подршку спрам околности у којима су се спроводили ови избори, остали смо на истом проценту утемељености у бирачком телу и готово сигурно повећали број мандата. У овом тренутку можемо да искажемо делимично задовољство, али свакако тежимо вишем и бољем резултату и задовољство можемо исказати у оном моменту када тај жар разгоримо у пуном капацитету. А и тај дан ће доћи. Желим да укажем да нам је потенцијал и утемељеност већи, да се то овога пута није у потпуности видело у бирачким кутијама, али да нема бојазни да ћемо тај потенцијал искористити максимално у неким будућим утакмицама.

Када би требало да почну преговори с напредњацима о новој влади? Да ли је већ било контаката?

– Елементарна политичка култура, али и васпитање налажу да се остави победницима избора да определе термин покретања иницијативе за разговоре о будућој структури извршне власти. Контаката није било.

Да ли можете да замислите да Социјалистичка партија Србије остане у опозицији?

– Немам манир да се бавим хипотетичким прогнозама. Социјалистичка партија Србије је једина традиционална, притом релевантна политичка партија на политичкој сцени која својом тродеценијском постојаношћу, државотворношћу и борбом за Србију даје допринос и игра важну улогу у трасирању виталних праваца развоја у нашем друштву. У којој год позицији били, социјалисти ће увек бити за Србију и борити се за интерес њених грађанки и грађана.

Уколико до договора ипак дође, да ли мислите да ће социјалисти задржати исти број ресора?

– Србија се налази у веома комплексном политичком тренутку, јасније развезивање косовског Гордијевог чвора извесно је пред нама, даљи економски развој у околностима негативних ефеката пандемије такође представља изазов и сматрам да одговорни политичари не би требало да се баве пијачном логиком у таквом амбијенту нити је то предоминантна тема за евентуалне разговоре. Интерес Србије и њених грађана је свакој државотворној партији на првом месту, а не надгорњавање о прерасподели политичког утицаја.

Да ли у случају постизања коалиције остајете министар? И да ли у ресору државне управе и локалне самоуправе?

– Довољно дуго сам у политици, да бих уопште узимао у разматрање ту тему. Не размишљам о томе, нити би било пристојно.

Да ли мислите да би Шапићев СПАС могао да буде у извршној власти наредне четири године?

– Сматрам да то зависи од концепта, модела и обухвата нове владе, односно како све те елементе сагледавају они коју су власни да ту одлуку донесу, а то јесте СНС. Шта би било добро за господина Шапића и његов СПАС, као млади политички ентитет на сцени, вероватно ће они умети да одгонетну. Зависи колико желе да трају као носиоци одређене политичке идеје.

Када је реч о коалицијама на локалу, каква упутства сте дали својим одборима? Хоће ли се коалиције правити само између СПС и СНС или су могуће и другачије комбинације?

– Генерално гледано, увек смо као странка доносили кадровски потенцијал и политичку стабилност, како на нивоу Републике, тако и на локалу и у претходном мандатном периоду имали углавном плодотворну сарадњу са СНС у интересу грађана тих локалних самоуправа. Наставак сарадње у општем интересу није споран, али свакако и то зависи од политичке одлуке победника на овим изборима.

Пре избора смо чули тезу да социјалисти имају старо бирачко тело, али и старе кадрове. Хоћете ли “избацити” у први план неко ново лице? Како мислите да допрете до млађих бирача?

– Све неверне Томе који са предубеђењем дају оцене о социјалистима могу само једним погледом на нашу изборну листу да утврде да имамо армију младих, али и остварених кандидаткиња и кандидата у својим сферама живота којима се баве. То је ново лице СПС, али свакако то не значи да одустајемо од модела споја младости и искуства. Много важније је то што ћемо на страначким изборима који следе веома брзо управо имати својеврсну смену генерација, уз генерацијску толеранцију, где ће млада енергија преузети доминацију у руковођењу нашим партијским организацијама и довести до распламсавања жара наше идеје коју сам већ споменуо.

Шта мислите о подизању оптужница за ратне злочине против Хашима Тачија и Кадрија Весељија?

– Не бих тим поводом давао никакве оцене, имајући у виду да тај догађај има директну рефлексију на оно што држава Србија и њено руководство ради поводом наставка дијалога Београда и Приштине. Лични став у тим околностима не доприноси претерано.

Да ли вам је чудан тренутак када су оптужнице подигнуте?

– Тренутке опредељују они који на такав начин пласирају одређене политичке поруке.

Све чешће се говори о брзом решењу за Косово које би требало да буде постигнуто до краја године. Да ли мислите да је тај сценарио реалан?

– Сматрам да су нас олако обећане брзине које смо имали још од 2000. наовамо довеле до тога да компромисног решења нема ни две деценије након бомбардовања СР Југославије. Дубоко верујем да је интерес Србије и њених грађана да се дође дијалогом до компромиса који у себи не сме садржати ултиматуме. Компромис у коме ће и једна и друга страна добити помало нежељених артикала из те корпе која се зове компромис. Да ли ће долазак до тог решења бити остварен у том року, заиста не могу да судим, али оно што знам, то је да и уколико се дође до одређеног договора, да ће имплементација тако комплексног договора захтевати време. Не говорим о месецима.

Какво решење бисте ви подржали?

– Одговор је у претходном одговору.

Говори се често у јавности да сте ви тај који ће једном заменити Дачића на челу СПС. Има ли шансе за тако нешто?

– Дачић је председник СПС. Тачка.

Корона се појавила у неким министарствима. Има ли је у вашем?

– У самом старту избијања вируса спроводили смо прописане мере и имали неколико случајева самоизолације јер су се наша два државна секретара, као и неколико службеница понели врло одговорно. У новијим данима након релаксирања мера и даље их се придржавамо, и хвала Богу, нема забележених случајева.

Извор: Блиц