Ružić: Počele elektronske prijave za stručne ispite i matičare Vesti

Onlajn prijava za polaganje državnog stručnog ispita i posebnog stručnog ispita za matičara je počela, saopštio je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave prijave za polaganje tih stručnih ispita podnosiće elektronski, putem novog softverskog rešenja za stručne ispite, koje je uspostavilo Ministarstvo uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ministar Branko Ružić rekao je da je ovo prvi takav sistem, jer je u potpunosti digitalizovan ceo proces prijave, uključujući i proces odlučivanja, koji je sada lakši i racionalniji.

“Mogu se prijaviti državni stručni ispit i ispit za matičare, a u pripremi je i uvođenje elektronske prijave i za ispit za inspektore“, rekao je Ružić.

Dodao je da svake godine nekoliko hiljada kandidata polaže stručne ispite, što pokazuje koliko je važno uvođenje usluga elektronske uprave u tu oblast.

“Ovi ispiti su glavni test kakve kadrove zapošljavamo u javnoj upravi, a prijave do sada su podrazumevale stari način slanja poštom, prikupljanja različitih dokumenata, što u eri digitalizacije ne sme da se dešava“, rekao je Ružić.

Pristupna tačka tom sistemu biće elektronsko jedinstveno upravno mesto na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.