Најновије

Интервју Бранка Ружића за ”Новости”: То што нас критикују појединци није став СНС Вести

Васпитано је и политички коректно да СНС, као победник избора, определи модел и структуру нове извршне власти. Поједина мишљења и изношење критичког става, што је легитимно не сагледавам као ”мејнстрим” политику напредњака, већ као лични став.

Овако у интервјуу за ”Новости” социјалиста и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић види нагађања о томе ко ће бити у новој Влади, у којима се све чешће акценат ставља на наводни сукоб СПС и напредњака и најаве да би могли да се преселе у опозицију.

Хоће ли социјалисти поново бити у Немањиној 11 и како схватате поруке Вучића да се још не зна ко ће бити опозиција?

-СПС је државотворан, бори се за достизање идеала друштва социјалне правде, баштини вредности попут слободе, правде, једнакости и солидарности, и оно што је једино 100 одсто сигурно, то је СПС никада неће и не може бити опозиција Србији и њеним грађанима.

Да ли је већ било неких, макар неформалних разговора о формирању Владе и постоји ли сукоб између ваше и Вучићеве странке? Посланик Шормаз рекао је да СНС не треба више да сноси одговорност за лош рад социјалиста. 

Разговора на ту тему није било. Стратешка сарадња СПС и СНС у претходних 8 веома захтевних година, на пољу важних и виталних државних питања у свим сферама је дала веома задовољавајуће резултате. Позив смо увек прихватали и несебично, сходно својим могућностима улагали напоре да Србија буде боље место за живот.

Шта би према Вашем мишљењу за СПС било дугорочно корисније – да буде део власти или да се пресели у опозицију?

Није време за хипотезе и калкулације. Такође, кроз наше тродеценијско политичко битисање никада нисмо стављали интерес партије испред државног интереса. Много је изазова данас пред Србијом, политичких, економских, али нажалост и здравствених, и зато је од партикуларног интереса било које партије важнији интерес наших грађана. На том испиту пролазе одговорни политичари, а они неодговорни падају као покошени.

Како коментаришете то што је коалиција СПС-ЈС добила седамдесетак хиљада гласова мање него на претходним изборима?

Остварили смо реалан резултат у околностима које су пратиле изборни процес. По ко зна који пут смо показали и доказали своју утемељеност у бирачком телу, континуитет, постојаност и карактер. Чињеница да смо скоро поновили проценат из 2016.године и повећали број посланичких мандата говори у прилог томе да оцена изборног резултата јесте задовољавајућа. Свакако, свесни смо да имамо већи потенцијал, али да се то није пресликало и у записницима са преко 8000 бирачких места. Већ на следећим изборима очекујем да ћемо да се изборимо за онолико колико објективно вредимо. Једина смо релевантна традиционална политичка партија која траје 30 година, дели судбину грађана Србије, доноси политичку стабилност и нормалност, суштински утиче на процесе и развој нашег друштва. Многи су говорили да СПС губи идентитет, али ето из циклуса у циклус показали смо да смо “воћка чудновата”, да трајемо, не нестајемо, и реформишемо се. Армија нових младих посланика и одборника доноси нову енергију, и уверен сам да неће бити бојазни за СПС.

У Скупштину су ушле три већинске и четири мањинске листе.  Да ли такав распоред снага даје легитимитет институцијама?

Легитимитет се ни на који начин не може довести у питање. Све је као и увек до сада урађено у Уставом и законима дефинисаним оквирима. Представничка демократија се ваљда и своди на то да грађани као носиоци суверености определе које политичке опције ће их заступати у мандатном периоду. Било би неодговорно да неко и помисли да се бави фингирањем демократије и изборних процеса. Резултати избора су огледало онога што грађани желе да виде у највишем законодавном телу.

Извор: Новости