Ivica Dačić: Ko upada u Kongres ili Dumu bez reagovanja države? Vesti

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da apsolutno podržava stavove predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da svako ko ima drugačije političke stavove može slobodno da ih izražava na protestima i demonstracijama, ali da to bude u skladu sa zakonima Srbije.

Dačić je naglasio da je laž i farsa da su sinoćnji protesti ispred Narodne skupštine Srbije bili spontani, te da je bilo veoma jasno da su demonstranti koji su bili u prvim redovima došli organizovano i sa preciznim ciljem.

Kaže da je policija bila veoma suzdržana, iako je izvršen napad i upad u državni objekat prve kategorije i naglasio da to nije dozvoljeno ni u jednoj zemlji svetu, te da niko ne može slobodno da upadne u američki Kongres ili rusku Dumu.

“Policija je reagovala kada je napadnuta, a napad na policiju je nešto što nije apsolutno dozvoljeno i neprihvatljivo”, kazao je Dačić.

Podsetio je da su novinari pitali predsednika Vučića o pozivima na društvenim mrežama za proteste ispred skupštine i naglasio da upravo to predstavlja dokaz da sinoćni protesti nisu bili organizovani zbog najavljenog policijskog časa tokom vikenda.

“ Bez obira što najverovatnije Krizni štab neće usvojiti meru o policijskom času kako je bilo najavljeno, pozivi za protest se nastavljaju”, kaže Dačić i dodaje da je to dokaz da su sinoćni protesti organizovani sa drugim ciljem, te da je pravi razlog bio nasilno preuzimanje vlasti.

Kako je kazao, on je pre izbora imao nagoveštenja da će doći do nasilnih pokušaja za zauzimanja državnih institucija ali, dodaje, da to nije shvatio ozbiljno.

“Šta znači osvajanje zgrade Skupštine? To nije prihvatljivo ni u jednoj zemlji na svetu. Bitno je reći da je ovo jedan deo političke ikonografije kod ekstremističkih grupa, za koje su povod bile najavljene mere protiv korone, a u suštini cilj je bio drugi”, objašnjava Dačić.

Prema njegovim rečima, cilj sinoćnih protesta je bio nasilno osvajanje vlasti, te da je bilo procenjeno da je ovo dobar trenutak zbog najavljenih mera policijskog časa koji bi mogli da izazovu, kako navodi, dodatno nezadovoljstvo kod običnih građana.

“Ostali su samo ekstremisti koji nisu spontano došli, već organizovano i ne po prvi put”, rekao je Dačić i naglasio da srpske vojne službe, MUP, BIA i Savet za nacionalnu bezbednost treba da provere i ocene sinoćna dešavanja sa aspekta umešanosti stranog faktora, uključujući i naš region.

“Apsolutno je nemoguće da se neko iz kriminogenih grupa tu slučajno zadesi. Nisu to teorije zavere, to je realnost i to nije ništa novo. Gotovo da ne postoji zemlja u svetu gde se takve ekstremističke demonstracije ne organizuju. Cilj je bio da se nanese šteta Srbiji, da se nasilno preuzme vlast i da se ugrozi zdravlje Srbije”, ocenjuje Dačić.

Dačić je naglasio da apsolutno podržava ono što je rekao predsednik Vučić da je potrebno da se svi posvete  očuvanju javnog zdravlja i da se suoče sa ovom pandemijom.

“Nije reč o ljudima na drugom kraju sveta. Situacije je alarmantna i to treba da bude politika u narednom periodu, politika narodnog jedinstva”, kaže on.

Dodaje da je pritisak na Srbiju u takvim uslovima sve veći i veći.

“Sutra predsednik Vučić ne ide nešto da potpiše, nego na obnavljanje pregovora koji su bili prekinuti.

Pritisak na Srbiju je i to što EU nije otvorila ni jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima. Mi smo jedina zemlja gde se otvaranje poglavlja ne meri samo po sprovedenim reformama, već i na osnovu dijalogu sa Prištinom”, objašnjava Dačić.

Zaključuje da je dobro uradio predsednik Vučić što je pozvao na nacionalno jedinstvo i još jednom ponovio da je učinjena velika politička šteta na račun Srbije protestima, koji nisu doneli nikakvu korist političkim protivnicima.

Predsednik SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da bi demonstranti koji su sinoć bili u prvim redovima sigurno napali i izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovu Violu fon Kramon da se slučajno pojavila na protestu ispred Narodne skupštine.

Tako je Dačić prokomentarisao status Kramon objavljen na tviteru u kome ona sinoćnje proteste opisuje kao mirne.

Dačić je tim povodom upitao Kramon kako bi ona reagovala kada bi AFD upao u Bundestag, a inače reč je o desničarskoj nemačkoj grupaciji, koja snažno podržava Srbiju i srpske pozicije po pitanju KiM.

“Da se ona pojavila na tim demonstracijama, nju bi prebili i to upravo oni što su bili u prvim redovima. Ne znam ja iz koje je ona političke opcije. Problem je u tome što svi zatvaraju oči i ne žele da priznaju da ovde nema političkih zahteva, nema ideologije, principa…. Ovde je bilo samo bitno upasti u Skupštinu i nasilno osvojiti vlast, a u prvim redovima su bili upravo oni protiv kojih se svi mi zajedno u jednom demokratskom društvu i u celini borimo”, rekao je Dačić.

Takođe podsetio je da predsednik Vučić nije rekao da su svi na protest bili huligani, te da je reč o huliganima iz prvih redova i da je upravo to razlog zašto smatra da nije reč o spontanosti okupljanja.

“Ne može se doći na vlast osvajanjem institucija. Nije ovo srednji vek da ubijete protivnike, zauzmete kraljevski dvorac i tako preuzmete vlast”, kaže on.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.